diyak yardım

Geçenlerde arızalı olan iki tasarruflu ampulün devresini incelemeye başladım. herbirinde kulanılan elemanlar aşağı yukarı aynıydı. bütün elemanları ölçtüm fakat arızaya rastlamadım. derken "malum her tasarruflu ampulde bulunan bir adet diyak var" diyakları değiştirdim. baktım ampul çalıştı. diğer ampuldede aynısını yaptım ampul çalıştı. bozuk olduğunu düşünüp söktüğüm diyakları tekrar avometreyle ölçtüm bir anormallik yoktu. ayarlı güçkaynağı ile24 voltta ve avometreyle kontrol ettim diyak yalıtımdaydı. elimde yüksek gerilimli güç kaynağı olmadığı için 220 şebeke voltajıyla ölçtüm malum kayıp dışında herşey normal diyak iletimdeydi. yani diyak tamamen sağlamdı. tekrar çalışır halde yeni takdığım diyakları söküp ampulün devresine kontrol ettiğim ve sağlam gözüken eski diyakları taktım ama nafile çalışmadı. bu diyakları nasıl ölçebilirim beni sağlamlığına ikna edebilecek bir yol yokmu kafam allak bullak oldu. bu konuda bilgi ve tecrübelerinizi paylaşmak istiyorum.

sn elemliogluats2;

Diyak her iki yönde de aynı işi gören zener diyot gibidir. Geyt ucu kullanılmayan birbirine ters ve paralel iki tristör veya gene geyt ucu kullanılmayan triyak olarak da düşünülebilirler. Uygulanan gerilim diyak geriliminin altında ise diyak yalıtımdadır ve bu durumda sadece sızıntı akımı geçer. Uygulanan gerilim diyak geriliminin üzerine çıktığında diyak iletime geçer. Diyak iletime geçtikten sonra uçlarında %20 lik bir gerilim düşüşü meydana gelir. Bu düşüş sonucu gerilim diyak geriliminin altında bile düşse diyak iletimde kalır. Ancak diyaka uygulanan gerilim düşüş anından sonraki gerilimin altına düşerse diyak yalıtıma geçer.
Avometre ile ölçüm yaptıgınızda her iki yöndede yüksek deger göstermelidir, seri baglı(10k) direnç ile diyak' a ayarlı gerilimi 5....40v yavas ca artırarak uyguladıgınızda diyak uclarına baglıyacagınız voltmetre ile iletim gerilimini tesbit edebilirsiniz.....

örnek diyak datasheet linki;
CT-32 pdf, CT-32 description, CT-32 datasheets, CT-32 view ::: ALLDATASHEET :::

Forum istatistikleri

Konular
129,775
Kullanıcılar
452,539
Son üye
cmllsb

Yeni konular

Geri