Dizilimi hangi mantığa göre yapıyoruz

cosef_07

Üye
Katılım
27 Eyl 2011
Mesajlar
89
Puanları
1
Yaş
32
Mrb Arkadaşlar
Kompanzasyon için hesaplamalarımızı tamamladık. 50kVAr,20KVAr... .Cikti bunlarin dizilimini neye gore belirliyoruz
simdiden tesekkurler
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Merhaba,

Toplam reaktif güç ihtiyacını hesapladıktan sonra kademelerinizi belirleyeceksiniz. Piyasadaki kompanzasyon nominal degerlerine gore dizilim yapılır. Trifaze kondansatörler için 1 - 1,5 - 2,5 - 5 - 10 - 20 kVar diye gider. Ne kadar çok kademen olursa sistem daha selektif çalışır. Bunu sistemindeki yuklerin ne kadar sıklıkla devreye girip cıktıklarına bakarak karar verebilirsin.
Örnek ; 50 kVAr için 1 - 1 - 1,5 - 2.5 - 5 - 5 - 5 - 10 -20 şeklinde 9 kademe yapabilirsin yapabilirsin sistemde fazların dengesiz yuklenme durumu var ise 3 adet her faz bir tane olacak sekilde 0,67 kVAr degerinde 3 kademe daha yapman faydalı olacaktır. Piyasada 12 ve 15 kademe reaktif güç kontrol rölesi rahatlıkla bulabilirsin.

A 850 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Kondansatör kademe güçleri belirlenirken;
1- Kademe sayısı ne kadar fazla olursa kademe başına düşen kondansatör gücü azalır ve daha hassas bir kompanzasyon yapmış olursunuz. Bu nedenle örneğin genelde kullanılandan örnek vermek gerekirse 12 kademeli bir rölede 12 kademenin hepsi kullanılmalıdır.
2- Tesisteki dengesizlik miktarına göre 3, 6 veya 9 kademe monofaze seçilebilir. Monofaze kondansatörler fazlara eşit dağıtılmalıdır.
3- Her tesisin; Genelde sabit seyreden bir kapasitif reaktif ihtiyaç bandı birde değişken kapasitif reaktif ihtiyaç bandı vardır. Sabit ihtiyaç için büyük güçte kondansatör gücü belirleyip 2 grup bunun için ayrılmalı. Yani tüm kademeleri küçük güçlü seçmek doğru bir dağılım sağlamaz. Bu genelde sabit ihtiyaç olan kondansatör gücü için birkaç tane kontaktörün haybeye çektirilmesi anlamına gelir.
4- Kondansatör güçleri birbirinden farklı seçilmeli röle farklı kombinasyonlarla ihtiyaç olan kondansatör gücünü sağlayabilmelidir. Aksi taktirde röle sürekli kondansatör devreye alıp çıkarır ve hedef cosfi'yi tutturamaz.

Kondansatör kademe güçleri proje aşamasında bazı kabullerle afaki olarak belirlediğinden uygulamada değerler takip edilerek gerekli revizyonların yapılmasında fayda vardır.
 
Bir de eklemek isterim,

Bazı rölelerde ilk kademeye büyük güçlü kondansatör bağlanması, rölenin sistemi daha sağlıklı algılayabilmesi açısından önem arz ediyor. Ayrıca yine bazı rölelerde ilk kademeye mutlaka 3 fazlı kondansatör bağlanması isteniyor.

Kolay gelsin.
 
biraz daha açıklayabilir misiniz?.
 
Entes marka rölelerde yaşadığımız bir olaydı bahsettiğim. Teknik servis, ilk kademeye mümkün olduğu kadar büyük güçlü kondansatör bağlamamızı söylemişti. Ayrıca mutlaka ilk kademede üç fazlı kondansatör olması gerektiğini de yine teknik servisten öğrenmiştik. Bu şekilde rölenin fazları tanıması ve algılaması daha kolay oluyor sanırım.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…