arkadaslar dop panel ile ilgili bi sorum var ekranda kalıcı buton tanımlıyorum.off line simülasyonda butona bastığımda buton üzerindeki yazı kayboluyor bunu nasıl engellerim iki durumdada yazının kalmasını istiyorum.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
kalıcı tip buton 2 konumludur. bir basmadan önceki durum , bastıktan sonraki durum.
butona bastığımızda kontak kapanır. bir kere daha bastığımızda kontak açılır.
simulasyondan kaynaklanan bi problem aynısını bnde yaşamıştım dop a atınca veya online simulasyon yapınca sorun kalmıor.. yani normal çalışırken offline da yok olanlar yok olmuor..
bu konu hakkında küçük bir örnek . paneli s7 200 formatında I0.0 adresi ile haberleştirdim. üstteki motor çalışıyor ve duruyor ise oda indikatör bu indikatörüde butonun çalışıp çalışmama durumuna göre ı0.0 butonu ile 2 konum verdim.
yani kalıcı tip butona I0.0 adresi verdim normalde çalışmayan "0 " konumu, basılı haldeki konumu"1"
bu konumları indikatör bölümünden motor çalışıyor ve motor duruyor olarak adlandırdım. iyi çalışmalar.
Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.
Sn.Ali Arda sanırım butonun sadece "0" durumunda ne yazacağını girmişsiniz. oysa hem "0" hemde "1" durumunda ne yazacağını rengini şeklini ayrı ayrı ayarlamanız gerekir. bunun için yukarda araç çubuğunda bulunan 0 ve 1 işaretli konum butonlarını kullanmalısınız.
Sn.Ulas arkadaşımız ayrıntılı olarak anlatmış zaten
0 konumu butonların basılı olmadığı, " onumu ise basılı yai aktif oldukları durumu gösterecektir. bu durumlar esnasında butonlara istediğiniz yazıyı, şekli, rengi,.. verebilirsiniz.
arkadaşlar benim bir sorum olacak. delta panelde ""makrolar denen bir kavram var""mesele sayfa açılış makrosu ,sayfa kapanış makrosu gibi .bu makro işleminin ne için kullanıldığını bilgilendirebilirmisiniz.
yani makro sayfasını açıyorum bu sayfa içerisinde plc nin içerisinde olan komut satırı karşıma çıkıyor. buradan aritmetik işlemler ve plc nin içerisindeki birçok komutu tablo hakine getirebiliyoruz.ama bunların ne için kullanıldığı hakkında bir bilgim yok. teşekür ederim.
dop un hafızası ve işlem gücü plc den daha gelişmiştir. örnek olarak burda (Arka plan makrosu rutin olarak ayarlanan zaman aralıklarıyla tekrarlanır) sürekli hesablamamız gereken ya da dop un kalıcı hafızasında tuttuğumuz bilgileri plc ye aktarmamız gerekebilir bunun gibi işlemleri bu alt yordamlarda halledebiliriz. bu tabiki konuyu anlatmak için çok küçük bir örnek oldu. Makro yordamları her buton için de atanabilir. burada dop'a has komutlar kullanarak (Visual basic tabanlı) istediğimizi yapmamız mümkün.
daha ayrıntılı bilgi için dop manuelini incelemenizi tavsiye ederim.
sayın abuzettin20
açıklamanız için teşekkür ederim. şöyle düşüne bilirmiyim. plc de yazdığım vw vd, mw gibi adresleri direkt olarak dop panel içerisindeki makrolara yazarak plc yi kontrol edebilirmiyim.yada aritmetik işlemleri, makrolar vasatısıyla yapabilirmiyim. bir kısacası plc de gerçekleştirdiğim programı makrolar vasıutası ile gerçekleyebilirmiyiz.
saygılar.