Eşzamanlılık Faktörü

Ekli dokümandan yararlanabilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • diversite_rar.zip
    202.5 KB · Görüntüleme: 519
Sayın hocam son örnekle ilgili birsey soracam binanın gücü hesaplanırken dairelerin talep gücü alıbmış bu doğrumu ? biz normalde kurulu güçleri toplayıp eszamanlılık katsayısıyla çarpardık ?
 
asansörle ilgili şöyle bir durum var. sanırım. tek asansörün talep gücü %100 alınırken, yük ve yolcu asansörlü projelerde ikisinin toplamının %55.i alınıyor.bence de mantıklı olan bu.
 
Arkadaşlar şunu bi netleştirelim.EMO'nun seminerinde (sayın Fahri Yetiş Bey'in eklediği pdf. dosyasında) şöyle bir örnek verilmiş:
Bir dairenin toplam kurulu gücü = 11390W
Eş zamanlılık katsayısı =0.30 (Konutlarda bir dairenin eş zamanlı yükünün belirlenmesinde %30 eş zamanlılık katsayısı esas alınır.Ancak bir dairenin eş zamanlı gücü 6000W'dan küçük olamaz.Güç katsayısı 0.95 alınır.Bir dairenin eş zamanlı gücü 6000W'ı aşıyorsa güç katsayısı hesapla bulunacaktır.)

Burdan yola devam ederek;6 katlı ve herbir katında 3 daire bulunan bir apartmanın asansörü 4.5kW ve hidroforu 2.5kW güçtedir.Beher konutta bulunan yükler aşağıda verilmiştir.

Dairenin toplam kurulu gücü =11390W
Eş zamanlılık faktörü g=0.30
Bir dairenin eş zamanlı gücü=11390x0.30 =3417W<6000W olduğundan eş zamanlı gücü 6000W olarak alınır.

Yani eş zamanlı güç=6000W
Apartmanın eş zamanlı gücü :
konutlar : 6000x18x0.39 =42120W (0.39 katsayısı 18 daire eş zamanlılık kats.)
Asansör : 4500x0.55 =2475W
Hidrofor : 2500x1 =2500W
Apartmanın eş zamanlı gücü = 47095W

Transformatörden yukarıdaki güçte 3 adet apartmanın beslenmesi halinde trafodan çekilecek eş zamanalı güç:

konutlar : 6000x3x18x0.25 = 81000 W(0.25 kats. 54 daire eş zamanlılık kats.)
Asansör : 4500x3x0.55 = 7425W
Hidrofor : 2500x3 =7500W

Toplam Trafo gücü = 95925W olur

Toplam kurulu güç = 3 x 47095 = 132180W
Eş zamanlılık katsayısı = 95925/132180 = 0.725
Eş zamanlı güç = 95925W dır.

Doğru olup olmadığını teyid için yorumlarınızı bekliyorum arkadaşlar.Yani bu hesap şu andaki yönetmelikteki mevcut hesap mı?
 
lazoni arkadaşımın yazdığı hesapları ben de okumuştum..burada hiç talep faktöründen 0.6 oranından bahsetmiyor, bilen bir arkadaş varsa lütfen açıklasın....
 
fahri yetiş in verdiği ekin içindekiler öneridir.yani taslak yönetmelik.
bir daire için yönetmelikte yazan ;
Kurulu gücün 8 kW'ye kadar olan bölümü için %60
Gücün kalan bölümü için % 40

lazoni arkadaşımın yazdığı hesapları ben de okumuştum..burada hiç talep faktöründen 0.6 oranından bahsetmiyor, bilen bir arkadaş varsa lütfen açıklasın....
 

Talep faktörü ile diversite faktörü aynı şey değildirler. Talep faktörü bir sistemin talep ettiği en büyük gücün, o sistemdeki tüm yüklerin toplam gücüne oranı; diversite faktörü ise alt sistemlerin tek tek talep ettikleri en büyük güçlerin toplamının, toplam sistemin çekebileceği tüm yüke oranıdır.

Yani içinde farklı farklı yükleri (çamaşır mak., TV, pc, vb.) bayındıran tek bir sistem için, talep faktörü; benzer yükleri bayındıran sistemler içinse, diversite faktörü kullanılır.

Sizler bir dairenin (veya benzer bir yükün) talep gücünü bulup, benzer yükler (daireler gibi mesela) için bunları toplayacaksınız; ondan sonra bunu benzer yükleri besleyen nokta için diversite faktörüne bölersiniz (veya eşzamanlılık katsayısıyla çarparsınız).

Bence de bu değindiğim noktalar Elektrik iç tesisleri yönetmeliğinde muallaktır; zaten ülkemizde araştırma yapmak yerine kaynak olarak 5 ila 20 arasında değişen yabancı referans verirler. Biraz ondan biraz da bundan, yarım yamalak bir şey. Standartlarımızın da, yönetmeliklerimizin de, akademik yayınların çoğu da bu şekilde malesef. Benim üniversitede okuduğum kitaplardaki, bazı mesleki kurs materyallarındaki yazıların derlendiği İngilizce kaynakları gördüm. Bunun en iyi çözümü bire bir konunun alındığı kaynakları okumak, hatta bazen referans kaynakların yabancı literatürde geçerliliğini çoktan kaybettiğini de görebiliyorsunuz.

Ayrıca incelediğim yabancı kaynaklarda da, kesin kes her yük ve sistem için belirlenmiş talep ve diversite değerleri yoktu.
 
Son düzenleme:
Merhaba Ben Elektrik Teknikerim Proje konusunda Kendimi yeni yeni Gelistiriyorum. Elimde birkac tane ornek proje Bulunmakta bunlara bakarak birseyler cikarmaya caliyorum Yanliz kafamda soru isareti olusturan kisimlar oldu bunlar hakkinda bilgi edinmek istiyorum.


Talep gucu hesabi = Kurulu guc x es zamanlilik katsayisi Bu formulden Bulunmakta.

Bu Formuldeki es zamanlilik katsayisiyla ilgili bir iki tane cizelge buldum yanliz Bende Bulunan ornek projelerin bazilarinda Es zamnlilik katsayisi ( Es zamanliklik = talep faktoru Ayni Sanirim) 0.80 Olarak alinmis Bu es zamanlilik katsayisinin neye gore belirleniyor ?

Birde Teleferik , Kazan dairesi , Atolye vs. Projelerde Es zamanlilik katsayisi 1 Olarak alinmis. Bu Deger bu tip projelerde sabit olarak alinan bir dergermi acaba?

Bu iki soru hakkinda Genis kapsamli bilgi almak istiyorum. ilginiz icin simdiden tesekkurlerimi sunuyorm.
 

Elektrik iç tesisat yönetmeliğini incelersen, orada eş zamanlılık katsayısı değerlerini görebilirsin.
 
Engin Erdal bey ilginiz icin tesekkur ederim Elektrik ictesisat yonetmeligini defalarca gozden gecirdim. Benim Sorularima yanit alabilcegim hicbir detaya rastlamadim.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…