Hangi şehir bilemiyorum ama, özel yaptırmıyorsanız alacağınız bıçakta mutlaka gönye sorunu olacaktır, çin malı alırsanız da ömrü çok uzun olmayacaktır. Yazım çok uzun gelirse veya okumaktan sıkılırsanız son iki paragrafa geçiniz.
Akça ağaç her gün işlediğimiz ağaçlardan birisi, hareli olması (flame maple) ve buna bağlı olarak aynı iş parçasında değişken yoğunluklara sahip olması zaten baş bela bir durum. Ceviz ise ( -ki meyve ağaçları her zaman kırılgandır, kurumuşu gevrek yapıdadır, yarılmaya-çatlamaya müsaittir, abanoz dahil).
En baştan kolay gelsin diyerek başlayayım:
-Bıçak çapı 8 mm den yukarı ve dalma derinliği 12-13 mm den yukarı ise tekmeleme kaçınılmaz olacaktır.
-3 cm lik (30mm lik) bir dalma sonucunda kesici uç yanacak (metal kesici ucun ısıl işlem sonucu kazandığı özellik kaybolacak) körleşecek, keserken yakmaya başlayacak ve sonunda sapı ile ucu tutan kısmın birleşim yerinden kırılacak veya ayrılacaktır.
-Yormaması için en kolay çözüm, bıçak çapı ne ise o derinlikte girmektir.
Bu arada işin standardına göre 10mm lik uçtan daha fazla kesici yanaklara sahip bir uç kullanacaksanız, 12mm tutucuya (pens-mandren) sahip bir alet ile çalışmanız gerekecektir.
El frezesi kullanım prensiplerinde 3-6 cm kaba olarak gireyim hızlı olsun ve ince iş için bolca zamanım olacak gibi bir yaklaşım sonuçsuz kalacağından dolayı, size ufak bir iki tavsiyem olacaktır.
* Mm sapmalar önemli değil olarak belirtmişsiniz ama aslında bir hayli önemli.10 mm çapında bir kesici uç ile 30 mm ye tek seferde dalmaktansa, 8 mm çapında bir kesici uç ile 5 mm dalma derinliği-pasolar ile 5 seferde işi halletmek sizin için en sağlıklısı olacaktır. Bu şekilde hem kesici ucu daha uzun süre kullanırsınız hem de kendinize, frezenize ve üzerinde çalıştığınız gerece (ağaca) zarar vermemiş olursunuz.
Youtube da, fail videolarında bile sizin bahsettiğiniz şekilde bir çalışma göremezsiniz (fail (feyl okunuyor-ing): hata anlamına geliyor) lütfen bu söylediğim için kusura bakmayın.
Kesici uç dayama tablasından çıktıktan sonra sizin tutma/işleme kuvvetinizden çok daha yüksek bir kuvvetle size karşılık verecektir, hani F1 x A C = F2 x B C denklik formülündeki gibi, aletin sınırlarını aşacak bir kuvvete malesef sahip değiliz
makitanın en alt modeli 3909, dakikada 30.000 devir dönüyor, saniyede 500 devir gibi çılgın bir sayı.
Size tavsiyem endüstri ve meslek liselerinde okutulması için hazırlanan "
Ağaç işleri makine ve takım bilgisi" isimli kitabı edinip ilgili kısıma bakmanızdır.
En azından youtube da "hand router kickback" olarak araştırdığınızda, nedenleri ve sağlıklı çalışma biçimleri ile ilgili bir çok yararlı bilgiye ulaşmak da mümkün olacaktır.
Diyelim ki sizin şartlarınızda çalışacağız, o zaman mutlaka daha güçlü bir freze olması ve bunun masaya bağlanması şart olacaktır ve ya şaküllü freze kullanmanız gerekecektir (3-5kv arası). Burada uzun uzun yazmamın sebebi, el frezesinin inanılmaz şekilde kazaya açık olması ve kontrolü en sıkıntılı aletlerden biri olmasıdır. En basit kazada sizin yada iş arkadaşınızın yaralanması, ortalama bir kazada yüzünüz veya gözünüzün yara alması muhtemeldir. 8 yıl el frezesiyle çalıştım, şablon üzerinden rulman dayayıp çalışıyorduk; malesef düzgün-kalibre-gönyeli bıçaklar bulamadığımdan ufak ölçekte bir cnc ye geçiş yaptık. 1000 den fazla bıçak harcadık, kesici uçların fırladığı da oldu, hassas işlerde kendi cahilliğimizden gözümüze toz dolduğu, makine tam durmadan kaldırdığımız için bitmiş işi berbat ettiğimizde oldu, fişi takarken anahtarın açık konumunda olduğunu fark etmediğimizden ciddi sıkıntılar yaşadığımız da oldu ve ciddi anlamda deneyim sahibi de olduk. Sizin anlattığınız gibi bir çalışma sonuçsuz ve makinenize de zararlı olacaktır.
Sizin dediğiniz gibi 3 cm dalabilecek bir freze ancak cnc makinelerinde ve 2-3kv gücünde olanlardır, el ile çalışmanız mümkün olmayacaktır. umarım istediğiniz kazasız belasız halledebilirsiniz.