merak etme ben senden daha kalın kafalıyım, beygir gücü ve tork hesabını öğren. neden mi? benim çocukluğumda her şeye böyle kolay erişemiyorduk, oyuncaklarımızı bile kendimiz yapardık. o zamanki en büyük eğlencemiz teneke kayık (gemi) yapıp diz boyu denizde yüzdürmekti. hani şu 1,5 - 3 voltta çalışan oyuncak motoru getirtmiştim izmir'den ve pervanesi de vardı. sarı pervanesini takar pil ile çalıştırırdım (mini fan) çocuk aklı işte denizin içinde de çalıştığını farkettim. pervane öyle güzel dönüyordu ki denizde yaptığım teneke kayığa takınca sürat botu gibi gidecek zannettim. sonuç hüsran. çünkü kayığa monte ettiğim motor ve pervane nerdeyse dönmüyordu. araştırdım sordum tamirci ustalardan öğrendim ve pervaneyi bayağı bir küçülttüm. sonunda benimle yürüme hızında kendi kendine giden (yönlendirme bende bu arada) bir kayığım olmuştu. şimdi benim hatalarım ne? tork hesabını bilmiyorum, beygir gücü hesabını bilmiyorum, suyun direncini bilmiyorum. (motoru suyun içinde çalıştırmak hata onu geçtim) örnek o motor 10 watt diyelim. ben hesap kitap tork filan bilmiş olsam. bana en az o motor gibi 6-7 motor lazım değil mi? veya 80-90 watt bir motor. yani motor boştayken 7000 kusur veya 10.000- 15.000 devirde dönmesi çok şey ifade etmiyor, yükteyken aynı verimi verebilecek mi? (kesinlikle hayır) bu küçük örnek kafanda soru işaretleri oluştursun. ha bu arada bir ara elektrikli araba yapayım dedim, her şeyi çözdüm ama trafik kanununu geçemedim. bana sadece L7 hakkı tanıyor tabii o da üretici şirket olursam