Elektrİk Kablo SeÇİmİ

Makina

Üye
Katılım
11 Tem 2007
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
39
Merhabalar...

ben Makİna MÜhendİsİyİm. Fabrİkaya AldiĞim Yenİ Bİr Makİnanin Gelmeden Önce HazirliĞini Yapmaktayim. Fakat KaÇlik Kablo KullanacaĞimi Ve Nasil Hesap EdeceĞİmİ Bİlmemekteyİm. Trafonun Makİnanin KurulacaĞi Yere UzakliĞi 80-90 Metre Arasi. Elektrİk Çİzİmlerİnde :

3-phase
supply
400v 50 Hz
I= 345a

benzer Makİnalarima BaktiĞimda 2x90 Lik Kablo Kullanmaktayim. Bunun İÇİn Ne Önerİrsİnİz?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
İyide o motorları monte edenler neden çekmiyo da sen çekiosun fabrikada balast bozulsa değişmesi gerekse sen mi değiştirceksin ki?
Bir de kolaya kaçıp burdan bakabilirsin burda motor güçlerine ve mesafeye göre kablo seçim cetveli var:

https://www.kontrolkalemi.com/forum/attachments/teknikbilgiler25-doc.47327/

bunlar da güzel kaynaklar

https://www.kontrolkalemi.com/forum/attachments/no1440-doc.47325/
https://www.kontrolkalemi.com/forum/attachments/no2424-doc.47326/

kolay gelsin
 

Ekli dosyalar

  • no1440.doc
    118 KB · Görüntüleme: 1
  • no2424.doc
    309.5 KB · Görüntüleme: 0
  • teknikbilgiler25.doc
    210.5 KB · Görüntüleme: 5
origin_of_chaos ' a katılıyorum.
bence de böyle işlerin ilgili meslekteki yetkililerinin planlaması gerekiyor. diğer branşların değil.
 
I=Px1000/ UxCosQx1,732 ise P= 215 kW
%e= 215000x90(metre)x100/56x q(kesit) x 380x 380 xCosQ
%e< 1,5 olacağından seçeceğin kablo 167 mm den büyük olmak zorundadır. Bunun için en uygunu 2 adet 3x95+50 lik kablodur. Teknika adamın dediğine katılıyorum. Akım yönündedn de bir sakınca teşkil etmez.
 
Arkadaşlar bence de makine mühendisi arkadaşa bir cevap yazmak elektrikle uğraşan işin ehli kişilere yapılmış büyük bir saygısızlık olur.Belki makine mühendisi arkadaş içinde bulunduğu özel sektörde belli zorlamalarla karşılaşmıştır ama elektrik gibi çok can alıcı (gerçek anlamda can alıcı hata yapılırsa) bir konuda işin ehli olmayan birisi sorumluluk alırsa bu işin yaratacağı sorunlar çok büyük olur.İnsan canı söz konusu burada.Bence sana zorla dayatılmış bir konu değilse bu işi ehli gelene kadar beklet.yok illa ki sana bu konuyu dayattılarsa da zaten işyerini gözden geçirmen lazım bence.
 
Mevzuyu iyi bilmeden ağır eleştirilerde bulunmak bence doğru bir şey değil. Bir çok fabirakada Bakım onarım şefi yada müdürü makina mühendisidir tüm sorumluluk ondadır. Arkadaşımız kendi biriminde çalışanın (bu bir elektrik mühendisi teknikeri yada teknisyeni olabilir) almış olduğu kararı kontrol etmek için hesabı ve neticeyi öğrenmek amaçlıda sormuş olabilir ki bence olay muhtemelen böyledir. Makina rumuzlu arkadaşımız olayı açıklarsa anlamış oluruz. Saygılar...
 
selam arkadaslar,
Benimde kablo secimi hakkinda problemim var. sizlerin yardimina acil ihtiyacim var. Su altinda calisacak olan bir aracimiz var, bu aracta 4 adet motor ve 1 adet pompa var. Bir adet motor 300W, 16amper cekecek, pompada 150W ve 7,5A cekecek. Her ikiside 24Voltta calisacak. tuzlu suda kullanilacak. 20metre derine inecek aracimiz ama 10metrelik fazla bir pay gerekiyor yani 30metre kablo kullanacagiz. bunun icin kac mm capinda ve hangi kabloyu secmem gerekiyor yardimci olursaniz cok sevinirim.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…