Elektrik üretip satmak ?

rcanr

Üye
Katılım
3 Nis 2009
Mesajlar
110
Puanları
1
Yaş
39
Yanılmıyorsam geçen sene bir kanun çıkmıştı, evde elektrik üretip, santral üretim lisansı olmadan devlete satışı ile ilgili....

Bu kanundan yararlanıp, elektrik üretip satışını yapan varmı acaba forumda merak ettim? Eğer satışını yapan varsa aylık veya anlık limitler varmı? KW kaç tl den satılıyor? Gereksinim olarak ne isteniyor. Ücret yatırma politikaları vs.. hakkında bilgi paylaşımında bulunabilirmisiniz?


Teşekkürler.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Merhabalar,

Bahsedilen yasanın çıkış yılı 2007 ancak dediğiniz gibi yasanın uygulamaya girmesi için gerekli yönetmelik EPDK tarafından hazırlanarak 3 Aralık 2010 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Genel olarak içerikten bahsetmek gerekirse göze çarpanlar şu şekilde:

-500kW ve altı sistemler lisansa tabii olmaksızın kurulabilmekte,
-Kurulan bu yenilenebilir enerji sistemi ile üretilen enerjinin ihtiyaç fazlası kısmını devlete satabilmek için Tüzel bir kişilik ile başvuruda bulunulması gerekmekte, yani şahıslar için Şebeke bağlantılı sistemlerde üretilecek fazla enerjinin karşılığı devlete satılamayacak, ancak şirket iseniz bu mümkün.
-Kullanılacak sistemin %75 ve üstünün yerli imalat olması durumunda devletin satın alma fiyatı perkande satış fiyatına eşit olacak, yani yurt dışından ithal edilmesi durumuna göre bir teşvik sözkonusu.

Henüz yönetmeliğin çok yeni olması sebebiyle uygulamaya geçilmiş bir örneğe rastlandığını düşünmüyorum. Hali hazırda şebeke bağlantılı sistemler zaten kullanılmakta ancak devletten ödeme alabilmiş bir şirket henüz yoktur sanırım. Zaten yönetmeliğin 1. geçici maddesi 60 günlük bir süre zarfında dağıtıcı şirketlerden görüş istendiğini belirtmekte,

Sevgi ve saygıyla.
 
zaten 500kw çozaz bir güç olduğu için devlete satsan ne olacak yani
 
kilowatı saati 17 kuruş hesabını yap ayrıca ben bunun 500kwh olduğunu okumuştum 100kwh 17 lira demek 1000 - 1200 tl ayda yapar fena sayılmaz hem bir ev 3-5 kwh harcıyor faturadan hesapladım ve enerji krizi kapıda varsa bi temiz enerji yöntemin dene çevreci olması şart diye okudum güneş panelleri ile üretip gündüz devlete sat gece dinlensin genelde güneş enerjili sistemlerden bahsedildi de ayrıca şirket olması gerekmiyor diye yazıyordu gastede yani tüzelkişi olması 500kw altında gerekmiyormuş tabi gaste hep doğru söylemez elektrik kurumuna sor
 
kilowatı saati 17 kuruş hesabını yap ayrıca ben bunun 500kwh olduğunu okumuştum 100kwh 17 lira demek 1000 - 1200 tl ayda yapar fena sayılmaz hem bir ev 3-5 kwh harcıyor faturadan hesapladım ve enerji krizi kapıda varsa bi temiz enerji yöntemin dene çevreci olması şart diye okudum güneş panelleri ile üretip gündüz devlete sat gece dinlensin genelde güneş enerjili sistemlerden bahsedildi de ayrıca şirket olması gerekmiyor diye yazıyordu gastede yani tüzelkişi olması 500kw altında gerekmiyormuş tabi gaste hep doğru söylemez elektrik kurumuna sor

1000-1200 TL nasıl yapıyor tam olarak anlamadım. 100 kwh 17 lira ise 500 kwh 85 tl yapmıyor mu?
 
hesap saatlik güç üzerinedir yani saatte 500X0.17:85 tl dir. günlük olarak hesaplanırsa 85X24:2040 tl dir aylık ise 2040X30:61.200 tl dir tabiki bu max. bedeldir 24 saat kesintisiz saatte 500 kwlık bir güç için kaç paralık panel takmanız gerekecek o da ayrı bir hesap evinizin yanından bir dere akar ve bu dereye alternötör baglarsanız belki ama güneş pilleri ile zor gibi geliyor bana
 
Yasal altyapı tamamlandı, evde lisanssız elektrik üretimi için 2 ayda 300’den fazla başvuru yapıldı. Çatınıza 3 bin 500 TLye güneş paneli, bahçenize 5 bin TLye rüzgar türbini kurabilirsiniz. Böylece elektrik faturasından kurtulmakla kalmayıp fazlasını satarak para da kazanabilirsiniz… YENİLENEBİLİR kaynaklardan lisanssız elektrik üretimiyle ilgili mevzuat geçen haziran ayında tamamlandı. Kendi elektriğini üretip, fazlasını şebekeye satma imkanı getiren yasal sürecin tamamlanmasıyla enerji piyasasında ciddi bir hareket yaşanıyor. Elektrik dağıtım şirketlerine yüzlerce başvuru geliyor. En fazla talepse güneş enerjisinden elektrik üretimine yönelik. Güneş paneli ticareti adeta patladı. İrili ufaklı çok sayıda şirket, başta Çin olmak üzere birçok ülkeden güneş paneli ithalatı için sıraya girmiş durumda. Anahtar teslimi projeler içinse taksitle panel satışından tutun da banka kredilerine kadar yatırımcılara birçok alternatif sunuluyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 500 kW (kilovat) altı elektrik üretiminde lisans zorunluluğunu kaldırdı. Yeni sistemle konutlar, işyerleri, fabrikalar, köyler, mahalleler, toplu konut alanları bireysel veya toplu halde kendi elektriğini üretmek için bir araya gelebilecek. Gerçek ve tüzel kişilerin, kendi ihtiyaçları olan elektriği üretmek için sadece bulundukları bölgenin elektrik dağıtım şirketine başvurmaları yeterli. Bu arada yeni yasa taslağında lisanssız üretim sınırının 1 MW’ye (megavat) çıkarılması planlanıyor. Bu da önümüzdeki dönemde lisanssız üretime ilginin daha da artacağının habercisi. Şu ana kadar elektrik dağıtım şirketlerine kendi elektriğini üretmek amacıyla 310 başvuru yapıldı. Trakya ve İzmir’de rüzgar, Konya’da güneş, Karadeniz’de ise hidroelektrik santrali başvuruları daha fazla. Toroslar bölgesinde ise rüzgar ve güneş aynı oranda ilgi görüyor. Başvuruların çoğu orta ve küçük ölçekli şirketlerden geliyor. Yine çoğu gerçek kişiler tarafından yapılıyor. Elektrik dağıtım bölgelerine yapılan başvuruların 97’si olumlu sonuçlanırken, 174’ü uygun görülmedi. Kaynak bazında ise en fazla lisanssız başvuru 60 adetle rüzgar santrallerine yönelik oldu. Güneş santrali için 45, hidroelektrik santrali için 30 ve biyokütleye dayalı santral için de 3 başvuru yapıldı. 172 başvurunun değerlendirilme çalışması ise devam ediyor. Kendi elektriğinizi nasıl üretirsiniz?
■ Önce yaşadığınız ve oturduğunuz yerin şartlarını düşünerek kuracağınız tesisin tipine karar vermelisiniz. Eğer güneş paneli ya da rüzgar türbini kuracaksanız, bulunduğunuz bölgedeki elektrik dağıtım şirketine başvurmanız yeterli.
■ Kuracağınız tesis suya dayalı küçük ölçekli bir hidroelektrik santrali olacaksa o zaman İl Özel İdaresi’ne ve Devlet Su İşleri’ne başvurmanız gerekiyor.
■ Başvuruyu yaptıktan sonra dağıtım şirketi, kuracağınız tesisin trafoya bağlanma şartlarını değerlendirip karar veriyor.
■ Talebiniz onaylanırsa izleyeceğiniz en pratik yol, anahtar teslimi proje yapan güvenilir bir firmayla anlaşmak olacaktır.
■ Proje hazırlanıp onay aldıktan sonra tesis kurulum süreci baslar, işin yasal prosedürü tamamlandıktan sonra da tesisiniz işletmeye açılır.
■ Çift taraflı bir sayaçla hem tükettiğiniz hem de şebekeye verdiğiniz elektrik aylık olarak ölçülür. Tüketiminizden fazlasının parasal karşılığı, piyasada yenilenebilir enerjiye verilen alım fiyatı üzerinden hesabınıza nakit olarak yatar.
■ Tesisinizin ömrü 15-25 yıl arasında değişir. Hangi tesisi, hangi şartlarla kurabilirsiniz?

Kojenerasyon santralleri
■ Lisans şartı yok Şirket kurma zorunluluğu yok
■ Gerçek/tüzel kişi başvurabilir
■ Kurulu güç kısıtı yok
■ Sisteme enerji veremez
■ Kaçan enerji için bedel ödenme

Mikrojenerasyon santralleri
■ Lisans alma şartı yok
■ Şirket kurma zorunluluğu yok
■ Gerçek/tüzel kişi başvurabilir
■ Tüzel kişi ihtiyaç fazlasını satabilir, gerçek kişi satamaz
■ Kurulu güç en fazla 50 kW olabilir

Yenilenebilir enerji santralleri
■ Lisans alma şartı yok
■ Şirket kurma zorunluluğu yok
■ Gerçek/tüzel kişi başvurabilir
■ Gerçek/tüzel kişi ihtiyaç fazlasını satabilir
■ Kurulu güç en fazla 500 kW olabilir
■ YEK’teki alım garantisinden faydalanabilir


Kaynak:
Evde Elektrik Üretip Satmak İstermisiniz
 
Son düzenleme:
benim bildigim ikitelli de halkalı kagıt firmasında kojenerasyon sistemi var dogalgaz ile çalışıyor kurum ile anlaşmalı kendisi kullandıgı gibi bazı fabrikalara satış yapıyor fakat kojenerasyon yatırımını kendisi yapıyor.
 
Bu konuda Türkiye hızlı bir yükselişe geçti.Özellikle fabrikalar çatılarına güneş enerji panelleri döşetiyor ve ihtiyaç fazlasını elektrik dağıtım şirketine satıyorlar.Elektrik dağıtım şirketi 10 yıl elektriği almak zorunda.Yönetmelik bu yönde şu anda.
 
Son düzenleme:
500 kw saat. sudan elektrik üretsen 1 kws ti,7,5 centtel alıyor devlet.hesp edersek
500*24*30=360 000 kw saat enerji ayda
360 000*7,5/100*1,85= 49950 tabş bundan dagıtım vergilerini düşmen gerek
ama saatte 500 kw saat enerji üretecek türbin de bayaga maliyetli bi iş...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,892
Mesajlar
921,390
Kullanıcılar
451,037
Son üye
hskaban

Yeni konular

Geri
Üst