elektrik hattınıza sızan sıber korsanlar

ç@yl@k

Üye
internetten önce yerel ağın icadı ile başlayan dijital bilgi hırsızlığı, yeni bir yöntemle bambaşka bir mecraya geçiyor. Bilgisayar korsanlarının, elektrik hatlarından bilgi çalabildiği iddia edildi.

AA muhabirinin çeşitli güvenlik sitelerinden derlediği bilgilere göre, sadece bilimkurgu filmlerinde olduğu ve ''şeytanın aklına gelmediği'' düşünülen yeni tür bilgi hırsızlığı, tüm dünyadaki bilgisayarları tehdit altına alabilir.

ABD'nin Las Vegas şehrinde bu ay sonunda gerçekleştirilecek ''Güvenlik Kongresi''nde, elektrik hatları üzerinden nasıl bilgi hırsızlığı yapıldığının kamuoyuna açıklanacağı belirtiliyor.

Haberin, ilgili internet siteleri üzerinden duyulmasının ardından, hem ''iyi niyetli'' korsanlar hem de güvenlik yazılımı üreten şirketler, konu üzerine eğilerek, ''kötü niyetli'' korsanları engellemenin yollarını araştırmaya başladı.

İnternet forumlarındaki bilgilere göre, bilgisayar korsanları, bilgi çalmak için ''kabloları dinleme'' tekniği kullanıyor. Buna göre, bir bilgisayar kullanıcısı, klavyesine her bastığında tuş, atanmış harfi ekrana taşımak için elektrik sinyali gönderiyor, bu sinyali koruyan herhangi bir önlem de bulunmuyor.

Korsanlar, kendi bilgisayarlarını şehir elektriğine bağladıktan sonra, elektrik kullanılan diğer prizleri tespit ediyor, elektrik hattını ''dinlemeye'' başlıyor ve o hatta bağlı bir bilgisayar bulduklarında özel bir yazılım ile elektrik sinyallerini alarak bunları harf ve sayılara çeviriyor. Bundan sonrası da elde ettiği bilgiye göre siber korsanın insafına kalıyor.

Ancak kablosuz klavye ya da elektrik hattına bağlanmamış bir dizüstü bilgisayarda çalışılıyorsa bu yöntem bir işe yaramıyor.

ALINTIDIR

Bir PC'nin şebekeye bağlanan modülü SMPS modda çalışan Güç Kaynağıdır (PSU).
Güç Kaynağı üzerinden , gerek alıcı tarafta gerekse verici tarafta (bizim bilgisayarda) herhangi bir modem (dönüştürücü) türü cihaz olmadan bu işin yapılabilmesi şu ana kadar öğrendiklerimize ters.

"Ancak kablosuz klavye ya da elektrik hattına bağlanmamış bir dizüstü bilgisayarda çalışılıyorsa bu yöntem bir işe yaramıyor."

Kablosuz klavye yada notebook satışlarını artırmak için düzenlenmiş bir hile olmasın:?
Benim aklıma yatmadı.Ne yani ben klavyede bir tuşa bastığımda şebekeden çekilen mA seviyesindeki akımdan benim yazdıklarımı çevirecek program:?

Arkadaşlar biliyoruz ki telefon hattı ile günümüz teknolojisinde röle vs kontrolleri yapılabiliyor ve bir çoğumuzda buna benzer devreler yapmışızdır örnek olarak cm8870 ve pic ile yapılan şu malum devreler.

Nasıl ki tel hattına bir trafo konuluyo ve bu trafo gelen sinyalleri data olarak picin devresine aktarıyo ve pic den çıkan dataları icabında tel hattına aktarıyor ise bu mantık ile birşeyler olabileceğine inanıyorum bi hat trafosu vs şekilde 220V Şebeke geriliminin üstüne bindirilerek birde bu datalar aktarılabilir.

Hatta ankaradan bir tekniker arkadaşım ( forum sitelerine takılmaz ) şehir şebekesi üzerinden data transferi yapılabilir ve bu konu üzerine çalıştığını biliyorum amaaa gelelim konuya bu denli bilgi korsanlığı yapılabilir mi ?

Bilgisayarı elektronik açıdan da çok az da olsa bilen biri olarak düşünüyorum da çok çalışıp bayağı maliyetli arge ler yapmak gerektiğini düşünüyorum ama sonuç alınabilir mi o da bi çelişki saygılarımla...

Zaten AG Şebekesi üzerinden internet , data v.b. taşıma sistemleri var.
Buradaki sorun bu korsanların gelip bizim haberimiz olmadan PC'mize bu aktarım için şebeke ile PC arasına bir kuplör (Optik , manyetik) takamayacak olmaları..

aynı hatta bağlı binlerce cihazın olduğunu ve cihazların çok düzensiz devreye girdiğini düşünecek olursak bu işlemin yapılabilmesinin imkansız olduğu ortaya çıkar. sadece çok saf bir enerji kaynağına bağlı tek bir bilgisayarın olduğunu düşünsek bile yapılması düşünülen işlemdeki mikro amperlik farkların yakalanması için kullanılan cihazın hemen yanında bir sistem bağlamak gerekir. ayrıca manyetik etkinin olmadığı yani sisteme hiç bir şekilde gürültü sinyallerinin karışmaması gerekir. bu sebeplerden dolayı şebeke üzerinden bu kontrolün yapılaması mantıklı değildir.

İnsanların tümünde dinlenme,gözetlenme hisleri yaratıldıgı korkutuldugu dönemde yarım bilgilerle teknik olmayan varsayımlarla haber yayınlayan yayın kuruluşlarını esefle kınıyorum.Hele hele bu yayın kuruluşu devletimizin resmi anadolu ajansı (AA) olursa kafam dahada karışıyor.Editörün izinli oldugu bir dönemde **stajerlerin sayfa doldurma maksatlı **kontrolsüz bir yayın yayınladıklarını düşünüyorum.

Yukarıdaki biçimde düşünme nedenlerimin başında ;

1)Yıl 2009 ve tüm PC lerimiz swiç mod besleme ile çalışmakta (DC sinyaller özel ve mutlak trafolu devrelerle pc nizin içine yerleştirilmeli ve direk şebeke ile ilişkilendirilmek zorundadır bunu da ya Pc üreticisi tasarlamalı yada kötü niyetli kişiler tarafından Pc nize yerleştirilmelidir)
2)Kablo dinleme mantıgı modilasyon trafolu haberleşme sistemlerin de mümkün olabilir(telefonlardaki gibi).
3)Dünya standartlarında şebekeye bağlanan almaçlara parazit filitresi konulmak zorunda bu filitreler zaten şebekeden almaç'a ,almaçtan şebekeye parazit tranferini engelliyor.

sonuç:Tamamen hayel ürünü satır aralarını doldurmak maksatlı bir haber....!

Bi delinin kuyuya attğı taşı çıkarmaya çalışan 40 akıllı durumuna düşülmüş. Bu haber dikkate almaya bile değmez.

alfa romeo arkadasım ılk once bende senı kınıyorum paylasılmak ıstenen bır bılgıyı bu sekılde esefle karsılamana bı anlam veremedım haber aa dandı haber turk gazetesınde yazıyordu ılgımı cektı aynı sızın ılgınızı cektıgı gıbı ayrıca kısace bu konuyla ılgılı bıraz arastırma yaparsan bu gun elektrık hattından ınternete baglanabıldıgını goreceksın eger ıntenete baglanabılıyorsan bırılerı de senın bılgısayarına baglanabılecegını unutma tabı bu konuda cok bılgılı oldugunu sanmıyorum vesselam. bıde hangı mantıkla stajerlik nitelendirmeni anlamadım benı tanıdıgını ne ıs yaptıgımı hangı statude oldugumu uyelık baslangıcıma goremı degerlendırıyorsun nasıl bır mantık hıc anlam veremedım ama ornek olarak tarihte sana benzer ınsanlar oldugunu dusunuyorum iste ornekler

**Televizyon en geç altı ay içinde piyasadan silinecektir.İnsanlar her akşam böyle bir kutuya bakmak istemezler.(Daryik F.Zanuck –Twent Century Fox film şirketinin başkanı-1944)

*Bilgisayarlar gelecekte 1,5 ton ağırlığında olacaklar.(Popular Mechanics dergisi-1949)

**Artık yeni hiçbir şey yok.İcat edibilecek her şey icat edildi.(Charles H. Durll-Amerikan Patent Dairesi Başkanı 1899)

**Uçaklar hoş oyuncaklar.Ama askeri bir değeri yok.(Mareşal Ferdinand foch-Birinci Dünya Savaşı’nda Fransız Orduları Başkomutanı-1911)

alfa romeo arkadasım ılk once bende senı kınıyorum paylasılmak ıstenen bır bılgıyı bu sekılde esefle karsılamana bı anlam veremedım haber aa dandı haber turk gazetesınde yazıyordu ılgımı cektı aynı sızın ılgınızı cektıgı gıbı ayrıca kısace bu konuyla ılgılı bıraz arastırma yaparsan bu gun elektrık hattından ınternete baglanabıldıgını goreceksın eger ıntenete baglanabılıyorsan bırılerı de senın bılgısayarına baglanabılecegını unutma tabı bu konuda cok bılgılı oldugunu sanmıyorum vesselam. bıde hangı mantıkla stajerlik nitelendirmeni anlamadım benı tanıdıgını ne ıs yaptıgımı hangı statude oldugumu uyelık baslangıcıma goremı degerlendırıyorsun nasıl bır mantık hıc anlam veremedım ama ornek olarak tarihte sana benzer ınsanlar oldugunu dusunuyorum iste ornekler

**Televizyon en geç altı ay içinde piyasadan silinecektir.İnsanlar her akşam böyle bir kutuya bakmak istemezler.(Daryik F.Zanuck –Twent Century Fox film şirketinin başkanı-1944)

*Bilgisayarlar gelecekte 1,5 ton ağırlığında olacaklar.(Popular Mechanics dergisi-1949)

**Artık yeni hiçbir şey yok.İcat edibilecek her şey icat edildi.(Charles H. Durll-Amerikan Patent Dairesi Başkanı 1899)

**Uçaklar hoş oyuncaklar.Ama askeri bir değeri yok.(Mareşal Ferdinand foch-Birinci Dünya Savaşı’nda Fransız Orduları Başkomutanı-1911)
Yazımı noktalama işaretlerinde soluklanarak sakince okur isen yazımın kime niçin hangi bağlamda yazıldıgını anlayabileceksiniz .
yazımın sizinle bir bağlantısı yok sebeblerinide maddeler halinde yazdım ama polemik yaratmaya calışıyorsanız !
BEN YOKUM

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,692
Kullanıcılar
452,397
Son üye
otomasyon1es

Yeni konular

Geri