Elektrik işçilikleri için birim fiyat nasıl belirlenir?

taless

Üye
Katılım
8 Ağu 2008
Mesajlar
22
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba Arkadaşlar

Elektrik işleri montajında (örneğin kablo tavası montajı yada kablo çekimi) maliyet analizi yapılırken x metre tava yada kabloyu şu kadar adam şu kadar günde bitirir yada 1 usta 1 yardımcı x metre kadar tava montajı yapabilir şeklinde formullere nereden ulaşabilirim.Elinde olan arkadaşlar varsa link verebilirlermi yada foruma koyabilirlermi?Şimdiden ilgilenecek arkadaşlara teşekkür ederim.İyi çalışmalar.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Arkadaşım onun hesabını yapamazsın ustadan ustaya değişir...ilk önce kendi usta ve yardımcını ölçeceksin sonra maliyet hasabını yapabilirsin..
 
Ustadan ustaya değişmesi konusunda haklısın.Yalnız bu tür şeylerin bir standardı olması gerekli diye biliyorum.
 
Bayındırlık birim fiyatlarında işçilik ücretleri vardır.

Ayrıca 2010 fiyatlarına göre de;
Elektrik ustası 6,25TL/saat
Yardımcı elektrik ustası 4,5 TL/saat dir.

Buna göre yaklaşık bir hesap yapabilirsiniz.

Mesela bir örnek yapalım.
100m. A kesitli kablonun montaj birim fiyatına baktık , 1TL diyelim. 100metresi 100TL eder.

100/4,5=22,22 .

Yani bu A kesitli 100 metre kabloyu yardımcı elektrik ustası 22,22 saatte monte edebilir.

Böyle bir yaklaşım yapabilirsiniz.
 

Bir işe taşeron olarak fiyat verecekseniz işin yapılacağı yeri projesiyle birlikte gezerek incelemeniz gerekir. Basit bir kablo kanalı montaj işi dersiniz oysaki tava güzergahında geçiş yerleri hiltiyle kırılacak yerler olabilir, tavana tijle çelik çekme dübelle askı mı olacak? duvara konsol mu olacak? uygulama yapılacak alan darmı? çok yüksekte mi (iskele kurmayı gerektirecekmi?) tesisat şaftına ladder mı konulmuş montaj zorluğu nedir? bunlar işin süresini etkiliyen faktörlerdir ve direk toplam maaliyete yansır bunun yanında Malzeme nakliyesi,işçilerin yol giderleri v.s. dikkat edilmesi gereken hususlardandır.
Tüm detaylar gözde canlandırılıp fiyat belirlenmelidir.
Olayı standardize etmeye kalkarsanız sevinerek aldığınız iş ticari ve mali anlamda sonunuz olacaktır !
 
elektrık işleri montajında çok eski yıllardan itibaren bakarsak,gelişen teknoloji çok hızlı bir şekilde değişmektedir.yeni yeni sistemler her geçen gün yaşamımıza girmektedir.
burada yapılan hatalardan biride sistem altyapısının zamana ,dış etkenlere , dayanıklı montaj ve demontajlarının modüler ve ulaşılabilir olmamasıdır.o neden le daha önce yazan arkadaşlarıma katılıyorum.kesinlikle uzman birinin işin yapılacağı yere gidip bakması,notlarını iyi alması ,orada bulunan teknik personel varsa ondan istek ve fikir alması ,yani yapılacak iş çok iyi analiz edilmelidir.buradaki maliyet hesapları çok iyi çıkarılmalıdır,risk ve hata payları düşünülmelidir.
birim fiyatlar yapılacak olan alanlardaki değişiklileri çok kapsamaz.örneğin iklim iş için en önemli faktörlerdir.bunu dikkate almazsanız
teklif verdiğiniz zaman yaz ayları olabilir.ve ona göre hesabınızı yaparsınız süre vb. işin verilmesi uzarda aynı işe kış aylarında başlarsanız ve iş dış ortamda ise ve süper bir fiyat vermemiş sınırda bir fiyat vermişseniz size kolay gelsin derim.bazen bir işi yapmamak size çok şey kazandırabilir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…