Elektrik kaynağı hakkında bi kaç soru ve sorun?

zodehala

Üye
Katılım
17 Eyl 2007
Mesajlar
177
Puanları
1
Yaş
40
1-normalde şehir şebekesi olan 220V ölüm tehlikesi var iken Kaynak makinesindeki akımdan neden çarpılmıyoruz.

2- Kaynak makinesinde pense + uç iken MEGEP videolarında neden - uç olarak bahsediliyor.

3- Kaynatılacak iki malzemeden biri kalın diğeri ince olsa bile elektort her iksinin ortasına mı tutulur. (Bazı ustalarda elektrot kalın malzemeye daha yakın olsun deniyor)
 
1-Kaynak makinelerinin sekonderi 50 Volt gerilimden düşüktür, bu nedenle çarpılmazsınız.Ama iki elektroduda tutarsanız hissedilir biçimde bir akım vücudunuzdan geçebilir.Denemek tehlikelidir.
2-Kaynak yapılacak malzemeye göre elektrotlar yer değiştirebilir, şase her zaman - olmak zorunda değildir.
3-Elektrot kalın malzemeye yakın olursa çarpılma(kaynak yapılan malzemenin ısıl genleşme sebebiyle şekil değiştirmesi) daha az görülür.Ustanın düşüncesinin sebebi budur.
 
Son düzenleme:

Peki malzemeyi ortalayıp elektordu ne hızla geçirmek en iyi sonucu verir ?
 
Peki malzemeyi ortalayıp elektordu ne hızla geçirmek en iyi sonucu verir ?
En iyi yöntem deneme yanılmadır, iyi bir kaynak dikişide tecrübe gerektirir.Basitçe kalın dikiş istersen yavaş ince dikiş istersen hızlı geçirirsin ama burada malzeme önemli net bir şey söylemek kolay değil.Tamamen tecrübeye bağlı.
 
1_ Kaynak makinesinin maksimum çıkışı 42 volttur ve normali 28-36 volt civarıdır. Bu yinede çarpmayacak anlamına gelmez !
2_ Kaynak makinesi şayet DC ARC ise kutup özelliği vardır. Yönler + veya - neye göre?
Yönler a: Voltaj polarizasyonuna göre yön
b: Akım yönüne göre yön(elektron akışı)
Bir kutbun pozitif olması için o kutupta elektron sayısının (+) pozitif yükden az olması gerekir ve herhangi bir
alıcı yada kısadevre olduğunda elektronlar - eksiden + artı kutba doğru hareket eder.
3_ Kaynak metodu : Ne kaynağı yapıyorsun? yüzey ? dikiş? dolgu? boru?
Kaynak uygulama şeklinin parçaların kalınlığı,konumu, ısısı, elektrodu,elektrod ısısı gibi bir çok etkeni vardır.
Burada dikkat edilecek husus kalın parçanın kaynak ergime sıcaklığının ince parçada deformasyona sebep olmamasını sağlamaktır.
 
1. soruya alternatif(farklı) cevap vermek istiyorum:

-Neden kaynak makinesinin verdiği gerilim (akımda) çarpılmıyoruz?

Çünkü kaynak makinesinin boştaki voltaj değeri 42-45 volt kadardır ve çıplak elle tutmayıp,kaynak pensi ile elektrod tespit edilmiş pozisyonda tutuyoruz.Peki bu 45-50 voltluk ac veya dc akıma çıplak elle dokunulsa çarpılma olur mu?Bu tamamen sizin(Elinizin ıslaklık ve yani derinizin o anki var olan direncine) ve kaynak ortamının(Zeminin veya iş parçasının ıslaklık-kuruluk,iletkenlik durumuna) yani ortam şartlarına direkt olarak bağlıdır.65 volt ve üzeri ac ve dc akımlar insan için ölümcül risk taşır.Daha düşük ac ve dc voltajlar da,deri direncinin(Omaj) o anki durumuyla ilişkili bir çarpılma olayı görülebilir.Ama ölümcül sınır değer,her zaman için 65 volt ve üstüdür.Asitli(H2SO4) ellerle,12 voltluk akünün 2 kutup başına temas etmek bile çarpılmak(Vücut direnci asitli bir iletkenle düştüğü için) için yeterlidir.Ancak voltaj düşük olduğundan öldürücü olmaz.Nikola Tesla'nın çok düşük dc akımların bile insan vücudu için tehlikeli ve riskli olabileceğine ilişkin o yıllarda,bu konuda teorileri mevcuttu.İhtiyatlı olarak bu küçük akımlardan da,her zaman uzak olmakta yarar vardır.Çünkü vücudumuzdaki hücrelerde,iletken (tuz+su)elektrolit her zaman için vardır ve küçük,ancak yüksek şiddette vücuttan geçebilecek akımlar(Kaynak makineleri,elektroliz kapları,yüksek amperajlı aküler,vb.) bence de vücuda,zaman faktörüyle de doğru orantılı bir zarar verebilir,sakınmak gereklidir.

Bir de de kaynak makineleri; boşta 45-50 volt gerilimde iken,ark(Kısa devre) halinde bu gerilim(voltaj) değeri 15-25 voltlara kadar inebiliyor.Hocamızın okulda bize dediği ise,ark(Ateşlenme) için boşta en az 45 voltluk bir gerilimin şart olduğu,(Ark gerilimi) daha düşük gerilimlerin elektrodu ateşlemeyip, 50 amperden düşük amperaj değerlerinin de,eritemeyeceğidir.Söyleyen araştırmacı hocamız da, sn.Burhan OĞUZ idi.O yıllarda, Oerlikon firmasının danışman İng.mak.y.müh.idi.Bu durum Kaynak makinelerinin genel bir karekteristiğidir.Yani makina boşta iken, yalıtkan pens yerine yanlışlıkla elektroda dokunmak,daha yüksek bir gerilime maruz kalabilmek demektir.(2-3 kat daha fazla bir gerilim değerine)

2.Alüminyum,çelik,dökme demir gibi değişik malzemelerde - ve + kutubun şase durumu değişiklik gösterir.Bu malzeme normlarına uygun kutup şekli şasede kullanılmalıdır.(Kaynak kitaplarında bu konu açık olarak da açıklanmaktadır.)

3.Ustanın bu tavrı,değişik kalınlıkta olan iki parçanın farklı genleşme(Kaynak sonrası oluşan farklı soğuma) durumlarından,kaynak sonrası yekpare olan tüm(Bütünlenmiş) parçadaki çarpılmaları gidermektir.(Bi-metal şeritli termostatlardaki ayni şekilde oluşan,bir tarafa eğrilme olayının bir benzeri olabilecek bir olaya mahal vermemek için.)
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…