Elektrik Sayacı Doğruluk Testi Nasıl Yapılır


Sabit bir yükle çalıştırılırsa %1 lik hatalar bile tesbit edilir.
 
acaba t1 t2 t3 ölççümlerini sistem farklı yazıyormu.mesela t1 e yazacakken t2 ye yazması gibi.bendeki sayaçta hep anormal ölçümler alıyorum.tedaştakilerde bilir kişi yok bu sayacın normal olduğunu nasıl anlarım bana göre çok anormal.tedaştan dilekçe verip sanayi bakanlığına inceletmye gönderin dediler isterseniz 20tl karşılığı. oradaki teknisyenler sayaçtaki en ufak problemden anlarlarmı yoksa üzerindeki kırmızı ışık yanıyor ook sağlamdır diye geriye mi yollarlar.bilen varsa lütfen cevaplasın..artık çıldırıcam bu sayaçtan eski sayaca dönmek için emsal dava araştırıyorum ???
 
Son düzenleme:
sayaç test etmek bu şebeke voltajlarında imkansızdır.çünkü 220 volttu nereden tam olarak bulacaksında sayaç test edeceksin voltaj sabit olmalı 220 volt çünkü voltaj değiştiği zaman test sonuçları hatalı çıkar en iyisi sök tedaşa götür
 
sayaçta t1 tt2 t3 tarifelere bastığında en son t4 ten sonra bir değer var ve sabit değil bazen 2500 bazen 3000 vs.. değişiyor işte o değer nedir değişmesi normalmi
 
Son düzenleme:
kullanım değerlerim aşağıdak gibi ama niye aydan aya t1 t2 t3 oynar aynı şekil kullanıyorum be kardeş..

t1 t2 t3
KASım 2009 128 28 68
aralık 2009 80 31 169
ocak 2010 170 43 133
şubat 65 28 76
mart 60 25 71
nisan 85 101 95
 
Son düzenleme:

sök derken tedaş yetkilisi sökebilir değilmi
 

Sayaç içnden geçen gücü doğru ölmeye devam eder sadece çok düşük akımlarda bir nebze eksik kayıt yapabilir.
 
ayedaş ve bedaş sahada bu işlemi yapmak için portatif analizör kullanıyor. aşağıdaki linkten eğer 1 fazlı sayaç ise 1 fazlı analizör, 3 fazlı sayaç ise 3 fazlı analizör alıp sayacı kalibre edebilirsin. Yok pahalı olur diyorsan sabit bir yük (elektrikli ısıtıcı gibi) ile arkadaşların dediği gibi bir test yapılabilir.

Portatif Enerji Analizörleri
 
arkadaşlar 3 fazlı sayaçlarında 1 fazlı sayaçlar da olduğu gibi farklı bir formülü varmı yoksa aynı formülümü kullanıyoruz sayacın doğruluk testini yaparken.? aynı formülü kullanıyorsak eğer her fazı ayrı ayrımı hesaplıyoruz yoksa fazın birini hesaplamamız yeterlimi.? uzman arkaşlar yardımcı olrsa çok sevinirim.
 
tek fazlı sayaçlarda bütün alıcıları kapatıyoruz. sayaca gücünü bildiğiniz bir alıcı bağlıyoruz. örneğin 200w lık bir ısıtıcı. 3600*1000 bölü p*n = burdan t1 buluyoruz.
p= sayaca bağlan yük (200w)
n= impuls( anolog sayaçlarda dönen hareket eden kısım. digital sayaçlarda yanıp sönen kırmızı ışık) bu değeri sayacın etiketinden okuyoruz. sayacın tipine göre farklı olabilir. impuls 30-40-75 gibi değerler yazar. hangi sayacı hesaplıyor isek onun inpuls değerini alıyoruz.
değerleri yerine koyup hesaplamamızı yapıyoruz. çıkan sonuç bize t1'i verir.
% hata=t1-t2 bölü t1 * 100 hata formülü.
NOT: t2 yi bulmak için sayaca bağlanan yükü çalıştırıyoruz kronometre yardımı ile ışığın kaç saniyede bir attığını veya işaretli kısımın bir turunu kaç saniyede tamamladığını tesbit ediyoruz. bu tesbit bize t2 yi verir.!
değerleri yerine koyup hesaplamamızı yapıyoruz çıkan sonuç 0 ise sayaç % sıfır hata ile çalışmaktadır. eksi ise az yazıyor artı ise fazla yazıyor demektir.
NOT: labaratuar ortamlarında hata +- 1, sayacın bulunduğu yerde +- 10 'a kadar kabul edilebilir.

KONTROLSÜZ GÜÇ HAYIRLI DEĞİLDİR.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…