"Diplomayı aldım, ben artık oldum. Hadi bi iş yeri açayım."
Düşünceniz bu ise bırakın panoyu, uzatma priz arızasında bile zorlanırsınız.
Elektriğin pek çok uzmanlık alanı vardır, branşlaşmak esastır. Önce temel malzemelerin tanınması, işlevi, bağlantı mantığını anlamak ile yola girilir. Bu da bir iş yerinde çalışıp tecrübe kazanarak olabilir ancak.
O halde öncelikle hangi yöne ihtisaslaşmak istediğinizi araştırıp çalışacağınız iş yerini ona göre seçmeniz gerekir. Örneğin inşaat işleri ağırlıklı olan bir yerde öğrenebileceğiniz duvar kırma, linye atma, sorti çekme vs. işleridir ki çoğu çalışan neyi neden yaptığını bilmeden sadece başındaki ustanın söylediğini yaparak mesleğin ruhu olan "arızacılık" adina pek bir şey öğrenemez.
Yine örneğinizden yola çıkarsak pano dizayn başka bir dal, panodaki ariza başka bir olaydır. Bu tarz arızalarda deneyim kazanmak icin otomasyon isleri yapan firmalar, otomatik kumanda devrelerinin bol olduğu işyerleri, örneğin fabrikalar biçilmiş kaftandır. Bu tarz İşlere yatkınlık icin basamaklar ise otomatik kumanda devreleri, sembolleri, ve şema okuma becerileri geliştirme çabalarıdır.
Ve kimse sizi yeterli tecrübeye sahip olmadan tek başınıza böyle devrelere göndermez. Sözün başına dönüp "diploma tamam, ben oldum." diyorsanız o başka.