kârlı bir iş. bu sorulara burda cevap bulabilirsin hatta bende bir kaç şey yazayım ama buradan aldığın cevapların hepsi yüzeysel kalır. önce gir bir elektrikçinin yanına usta ya da kalfa olarak çalış bir süre, iş nasıl alınır nasıl yapılır para nasıl alınır öğren ondan sonra işe kalkış.
yoksa çok canın yanar. bir işi yapabilmek ayrı şey esnaflık ayrı şey.
yanına bir çırak alırsın bir daireyi iki üç günde teslim edersin. bin lira civarı alırsın. malzeme yeme içme çırak parası vergi derken sana iki üç yevmye kalır zaten ancak.
malzeme senden olursa daha çok kazanırsın. malzeme müşteriden olursa pek bir şey kazanamazsın.
yanında eleman çalıştırıp işleri büyütünce kârın artar haliyle ama derdin de artar.
hiç iş yapmıyor dahi olsan algısı vergisi derken şirket yılda on beş yirmi bin yer. e malzeme de alacaksın haliyle, ödemesini gününde yapmayanlar olacak ama sen piyasada adını duyurmak için tedarikçinin gözünde değerli olup aldığın iskontaları arttırmak için ödemelerini düzenli yapmak zorunda olacaksın.
haliyle kenarda en azından 50 ile 100 bin civarında paran olmalı ki, sağlam müşteri ve iş bulana kadar ayakta kalabilesin. en azından bir iki sene pes etmeden yılmadan zarar ediyor olmana rağmen sürekli iş kovalaaycaksın.
altında araban olacak sınırsız cep telefonun ve internetin olacak. şehrinde kapısını çalmadığın firma kalmayacak. hepsine mail atacaksın arayacaksın gideceksin. broşür bastırıp kendini tanıtacaksın. kartvizitin olacak. ağzın iyi laf yapacak ki adamlar sana iş versin. kaliteli malzeme kullanacaksın ki müşteri memnun kalsın.
yanına sağlam bir iki tane usta bir iki tane de çırak aldın mı yürür gidersin. ama sabır ve özveri şart.
bu anlattıklarımı gözünle görmen gerekiyor iş yeri açmadan önce.
ha ben yevmyeyle çalışacağım dersen yukarıda saydıklarımın hepsini at çöpe gitsin. günde seksen yüz lira kazanırsın. o da iş olursa. sigortan belki olur. olduğun yerde sayarsın para olarak ama tecrüben artar haliyle.