Elektrikte çekvalf işlevi gören eleman ?


Merhaba.Değerli Bülent ustam,bu konuda yorum yapan hemen hemen de herkes de (Sn. toyer,sn. by lent ve ben) haklıdır,açıklaması ise şu şekildedir; izninizle de çok gerekli olan bir detayı buradan vermek istiyorum.

Bir diyodu siz ac. de kullanırken ac. trafonun ac. sekonder çıkış sarımına seri olarak bağladığınızda P-N birleşimine göre işaretli kısım P ucu yani artıdır,N ucu ise eksidir.Çünkü 220 vac / 2*12 çıkışlı bir trafonun sekonder çıkışından 2 diyot ve bir elektrolitik kondansatörle regülesiz basit bir adaptör yaparken, bu diyodun + işaretli (Çizgi olan tarafını) ucunu elektrolitik bir kondansatörün + işaretli olan ucuna lehimlersiniz ki kondansatör ters bağlanıp da ısınıp bozulmasın veya patlamasın..Ac kısmında olay tam olarak da böyledir.

Dc. kısmına geldiğimizde mevcut dc. bir kaynakla birebir kullanmak istediğimizde ise durum çok değişiyor.(Ölçü aleti ile ölçümde veya 0.65-0.70 volt dc.'lik bir gerilim düşümü=silisyum diyotlarla yapmak istediğimizde veya komütasyon (koruma) diyodu olarak kullanmak istediğimizde)

Önce ölçü aleti ile bir diyodu ölçmek isteyelim.İşaretin olduğu kısımdan yapılan probun + ucuyla yapılan (dijital avometre ile olan omaj ölçümünde) bir değer de göremeyiz.Çünkü pilden zayıflatılmış olarak gelen dc.ucunun artısı ile diyodun işaretli + ucu probla birleştirilirse,bu ayni yükler birbirlerini tam iteceğinden (+ uç +’yı- uç da –‘yi) omajda hiçbir bir değer okunamaz.Ters yönde bu probla yer değiştirdiğimizde diyodun yapısına göre (Hızlı diyotlarda daha küçük değerler) sayısal bir değer okuruz ekrandan.Ama bu demek değildir ki diyodun + ucu işaretin aksi tarafında olan uçdur,bunu söyleyemeyiz bu durumda,artı uç yine işaretli olan kısımdadır.

Elimizde dc. çıkışı olan bir güç kaynağı var ve örneğin psu ile +12 volt dc. den,örneğin biz +5 volt dc.ye kadar bir voltaj düşürme işini (Diyotlar ısınacağı için çok da sağlıksız bir yöntemdir) seri bağlı diyotlarla yapacağız.İşte bu diyotları seri bağlı olarak yapılandırırken sn toyer’in de bahsettiği gibi işareti sanki aksi yönündeymiş gibi farzederek (Çünkü düz yönde + + ,- - karşı karşıya gelecek ve bir akım da geçemeyecektir) seri bağlantıları öyle yaparak +-+-+-+ şeklinde ilk baştaki diyodun psu’dan gelen + ucuna mutlaka da – yani işaretin ters tarafında kalan tarafını bağlayarak + 5 volta kadar bu seri bağlantıların sonunda bir dc. voltajı almış oluyoruz.

Komütasyon (Devreyi ters bağlantıya karşı tam koruma için) diyodu + işaretli kısmı +’ya yani çizgili kısmı devredeki + uca,diğer ucu ise COMM yani – uca bağlıyoruz.ters bir bağlantı yanlışlıkla olduğunda devrenin girişteki cam sigortası (Örneğin bir araba teybinde) diyottan geçen ters akımla hemen atarak devreyi tam korumuş oluyor.Veya röle-transistör bağlantısında transistörleri bobin ters akımlarından tam korumak için yine böyle bir komitasyonlu koruma yöntemine de benzer olarak başvuruyoruz.

Zenerli yapılan örneğin voltaj regülasyonu bağlantılarında ise zener yine benzer şekilde komütasyondaki gibi + uca + - uca – gelecek şekilde yani işaretli uç + ya tam gelecek şekil de bağlıyoruz.Ama burada normal diyottaki bağlantı gibi ters akımlarda devreyi koruma görevi yapmıyor zener,kendi özel iç bileşimine bağlı olarak örenğin 5 voltun üzerinde dc. akımı ,diyot gövdesinden - uca doğru (ters yönde de) geçtiğinde tam iletime geçip bir tarnsistör eşliğinde tam bu direnci devreye sokup bir kıyım işini yaparak voltajı + 5 voltta da sabit tutmaya çalışıyor örneğin. Zenerdeki durum da komütasyon (Koruma) halindekinden bu yanıyla biraz daha da farklıdır.

Yani sonuç olarak da şunu söylemek istiyorum;üreticiler diyot üzerindeki bu işareti sadece ve sadece de ac akımdaki redresör olayları (Adaptör,güç kaynakları veya bir komütasyon,vb.) tam gözetip bu işareti ona göre de koymuş olmalıdırlar bana göre.Ama dc. ile arada seri diyotla iletim yapılacağı kabulünde (Dijital bir avometre ile ölçüm yaparken bu pilden gelen + ve – uçlara karşı da) ise tam tersi olarak da bu işaretin ters olarak farzedilip sadece de bu şekilde mutlaka kullanılması gerektiğini, tek taraflı olarak düşünmüşlerdir diye düşünüyorum.

Konunun son olarak tam olarak da pekiştirilmesi için yine ac. kısmına geri dönüyorum.Ac'den gelen bu ac akımını seri olarak diyodun içinden akıtıp geçirdiğinizde, + ucundan,yani P ucundan,çizgi olan ucundan,bir avometreyle dc. kısmıyla yapılan çıkış voltajı ölçümünde, kırmızı renkli bu + prob ucu, bu işaretli kısımda, bu dc. değeri sayısal olarak gösterirken de ayrıca bu displayde - işaretini hiç okumazsınız, ("Prob uçlarını yanlış=ters ölçüyorsunuz!" türünden cihazın bize verdiği bir uyarıyı).Yani bu + kırmızı renkteki prob ucuyla yaptığınız ölçümle de polaritenin doğruluğuna bu şekilde tam şahit olursunuz ac-dc doğrultmayla diyodun + (işaretli) ucunda e.m.k. olarak bir dc. potansiyel farkının tam oluşması ve ölçülmesi işleminde.

Son olarak sizin ustanızla bu tür bir tartışmaya girmenizin temel nedeni, çok farklı 2 ayrı da olay da var burada ve her ikisinde de çok farklı polarlanma durumları ortaya çıkıyor örneklerden de gördüğünüz üzere.

Ac den dc'ye kendi verdiğimiz akımı diyot çıkışında dc. olarak ölçerken ac.nin dc yarım alternansı zaten diyottan geçip bu işaretli uçtan çıktığı için hiç de şaşırmıyoruz.Ama dc. ile diyottan bir akım geçirdiğimizde veya avometre uçları ile yine dc. uygulayarak bir ölçüm yaparken haklı olarak bir karmaşa içine de girmiş oluyoruz.Çünkü P-N birleşiminin ayni ac-dc dönüşünde çıktığı şekliyle + ucun yine + işaretli bu uçtan bağlandığında yine diyodun iletimde olabileceğini bir yanılsama ile de düşünebiliyoruz. Bu anormal olan bir durum da değildir aslında normaldir.

Diyodun tek yönde örneğin 597 ohm gibi tek yönde olan öbür yönde hiç olamayan omaj ölçüm değerini biz probun + ucuyla diyodun sanki + (işaretli olan) bu ucundan bir yanılsama ile de tam temas ettirdiğimizde sanki tam olarak da okuyabileceğimizi düşünüyoruz.Bu yanılsamalar çok da normaldir,anormal de değildir.Ustanıza bu yorumu bu şekliyle anlatırsanız eğer,sanırım bu konuya tamamıyle de hakim olabilecektir.Sizin zaten onun düşüncesinin tam aksi yönünde de ben düşündüğünüzü,ama onun düşüncesini bizlerle sırf paylaşma amaçlı olarak,yani bu amaçla belirttiğinize de inanıyorum Bülent ustam. Kolay gelsin. Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
ilginc bir acıklama olmus
 
Bakın,sn.toyer; bu yazdıklarımın tümü de tüm hayatım boyunca deneme-yanılma yoluyla edindiğim gerçek hayattan çıkan ve gerçek olan sonuçlardır.Örneğin hobi olarak eski pc'lerin fazla olan seslerini kısmak,azaltmak amaçlı olarak da sessiz pc'lerle bu amaçla da uğraşırken 1N400X serisi diyotları seri bağlantıda kullanarak veya + 5 volta daha sonradan çok da verimsiz çalıştıklarını görüp de vaz geçerek,bu şekilde 5 voltta tüm kasa pc'lerini modifiye ederken de sık sık kullanmıştım. (4-5 sene öncesinde) Bundan dolayı da dc.'deki kullanımda bu diyot özelliklerini çok iyi biliyorum.

19-20 yaşında ilk satın aldığım 2. el araba teybine adaptörü de maliyeti düşürmek için (o zaman öğrenciydim) kendim yapmak istemiş ve küçük bir adaptörün bire bir aynisini de taklit ederek (Diyot-kondansatör bağlantısına) 10 watt.lık 2*12 volt trafodan tam dalga doğrultmalı 2 diyotlu 1000 mF elektrolitik kondansatörlü ilk adaptörümü de havya-lehimle yapmıştım.İşte buradan da diyot bağlantısının adaptör/redresör yapılırken diyot işareti/elektrolitik kondansatörün üzerindeki - işaretine göre montajda dikkat edilecek incelikleri de 19-20 yaşımdan beri biliyor ve de tanıyorum ben.

Diğer gözlemlerim de şöyle oldu,onu da bir detay olarak yine anlatayım.Merakla araba teybinin (O tarihlerde,yani tam olarak da 1985'lerde) ,2 tarafa da kendiğinden atan teyp kristalleri,yani mekanik olarak bir üste bir alta geçip,konum değiştiren,böylece kasetteki konumu kaseti hiç yerinden çıkarmadan da yer değiştiren (reversibıl) oto teypleri de güncel olarak,moda olarak da o zaman vardı.Sıfır almıştım ondan sonrasında da bu teybi,merak ya,içini açıp koruma diyodunu tam söktüm attım,ne işe yarar ya bu meret dedim.Sonra stfa'da çalışırken gece yarısı saat 03.00 sularında şantiyenin pikabına arkadaşla bağlantı yaparken ters bağladık teybi ve tersine çevirme (reversibıl) ünitesi duman çıkarıp da yandı,o geceyi ömrümde hiç de unutamam ben,bir kabus gecesiydi benim için.Çünkü harçlıklarımla zor bela para biriktirip de aldığım otomatik olarak tersine çeviren bu teybin entegreli bu mekanizmasını beraberce de yakmıştık,teyp ondan sonra ancak elle üzerine basılarak,2 tarafa da manuel olarak hep de değişmek zorunda kalmıştı.

İşte benim gerçek hayattayken de koruma (Komütasyon) diyotlarının gerçek faydasını tam öğrenmem de böyle çok acı bir tecrübe ile olmuştur.Bunlar da sadece hayatta yaşanılarak da öğrenilen dersler ve gerçek hayat hikayeleridir.Belki şimdi size yine çok ilginç de gelmemiş olabilir sn.toyer,iyi akşamlar.Kolay gelsin.
 
sanırım ben sizi anlayamadım, bende size neyi anlatmak istediğimi anlatamadım. diyotlarda cizgili kısım katot yani eksidir. cizgisiz kısım yani anot artıdır.
 
Merthaba değerli arkadaşlar.Burada bir mantık hatası yapmışım,bu olaya ısrarcı kalarak ayrıca da tam kavramak epeyce de zamanımı aldı.(Bugünkü testlerimde anladım tam olarak bu olayı da) Sn.by lent'in özelden uyarı yazısıyla,bu mantık hatasını,ayrıca nerede yaptımı anladım değerli arkadaşlar.Bu nedenle diyotla ilgili bir önceki tüm varsayımlarımı,açıklamalarını yok farzedin,ne yapalım oldu bir kere,bir dha tekrar da etmemesi için daha dikkatli davranacağım bundan sonrasında elimden geldiği kadar da.Bu işin doğrusu aslında şudur.Diyodun + tarafındaki + polarite,diyodun kendi iç bölgesini bir serbest köprü olarak da kullanıp karşı tarafa geçiyor.Tabi bu - uç yönünden.Bazılarının ve benim de yanılgıya düşmem de sırf bu yüzden oldu.Yani bir avometre ile direk - uçta + işaretli Elektrik ucunu görmek şeklinde oldu bu.Olay tam olarak da bu şekilde oldu.Yani tüm aakadaşlarımın da söylediği gibi anot P tarafı + ,katot N tarafı - yine.Ac ve dc. de değişen çok farklı bir bir durum (Ters prensip diye de) yok tam olarak.Böyle bir şey asla söz konusu değil ve zaten olamaz da. Affınıza sığınıp benim için çok zor da olsa özür diliyorum bu yanlışlık ve hata için.Bizler birer insanız,hata da yapabiliriz doğal olarak.Hatta ve hatta bir onursal üye olsak bile.Ama önemli olan bunların tekrar etmemesi ve çok ısrarcı kalınarak (Benim yaptığım gibi) neticede de yanlış bilgilerin kimsenin kafasında da hiçbir şekliyle yanlış olan tarafıyla da kavranılarak zihinlerde yanlış imajların hiç de oluşmaması,buna meydan da verilmemesi olabilmelidir,hiç şüphesiz ki.

Bunun hiç olmamasını da mutlaka yeğlerdim,ama oldu bir kere.Önemli olan birbirimizle karşılıklı saygı çerçevesinde,birbirimizi her şart ve koşul altında da,çok güç durumlarda da yine çok iyi de anlıyor olabilmemizdir.Sn.by lent gerçekten bu konuda başı çekerek özel mesajıyla düştüğüm hatadan beni kurtarabilmiştir,kendilerine çok teşekkür ederken,ayrıca bunu dürüstçe de ifade edeyim buradan sizlerin huzunda.Eminim bu konuya muhatap olabilenler de benim gibi kısa süreli dar,ama genelde de çok esnek,gerçek bir pencereden olaya tam da bakarak,oluşan bu olayı tam bir anlayışla da karşılayacaklardır.Bunda da hiç şüphem yok.



Sunuç olarak da bu bölgeler gerçekte ayni yukarıda yer alan şekilde olduğu gibidir.



Lm317'li bir laser diyotlu sürücü devresinde ise benim matığıma göre girişteki + ve - yüke paralel bağlı diyot anında kısa devre olup,üzerinden akım geçirip bu devrenin laser ışığı hiç üretmesi gerekirdi bu devredeki yerleşim şekline göre.Ama diyot ters polarlanmış olduğundan içinden bir akım akıtmayıp kısa devreye de hiç neden olamıyor,bu şekildeki bir yerleşimle de.Doğru mantık ve doğru yerleşim şekli de sadece bu bağlantı şeklinde olduğu gibidir yani.Hem teorik hem de uygulamalı olarak da.(Şekiller ve bu devre internetten bir alıntıdır.) Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Millet olarak duygusal ligi izimizi kaybetmeden duygusal ama mantikli davranmayi basardigimiz zaman daha da umutlu olacagiz
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…