Elektrikte gözünle gördüğüne veya duyduğuna inanma!



Gözünle görmeden Sigortanın açık olduğuna bakmak için
Sigortanın iki ucuna LAMBA bağla
Sönük ise Sigorta kapalı ( DEVREDE )
Yanıyor ise açıktır ( ATMIŞTIR )
hat üzerinde sadece NÖTR ile yanar bu lamba

Kolay gelsin
 
Seri lambadan şaşma demişsiniz ama bu tip bir ölçüm yapması nedeniyle bir kırşehirde bir arkadaşımız canından oldu. En iyisi uygun bir kontrol kalemi yada ölçü aletidir.
 
Hocam çok haklısınız.
bu meslekte duyum ile iş yapamazsınız,kendi fikriniz ile onay vermek her zaman iyidir.
 
herşeyden önce ölçüm şart hiç bir zaman göz kararı ile hiçbirşeye karar vermeyin çünkü gözün de yanılma payı vardır
 
ustalarım bi olayda benim basıma geldi ölcü aletiyle dc 24 v görüyorum ama makinada calısması gereken yer calısmıyor hemen atölyeden lamba getirdim bagladım yanmıyor bu arzaya gece 1 saat ugrastım diyecegim bazen ölcü aleti bile yanıltıyor
 
Benimde başımdan geçen bir hadise var paylaşmak isterim ustalar;
Bir makinede döner tabla için Wexta marka D.C. motor kullandık. Motorun kendi sürücüsü hazır olarak geldi. Makine panosu-programı herşeyi bitti, denemeleri yapıyoruz. Sistem normal çalışırken bir sıkıntı yok ama matkap motorları (0.75 kw asenkron ) devreye girdiğinde ,D.C. motor sürücüsü arızaya geçiyor. Makineyi manuel konuma alıp sadece matkabı çalıştırdığımda tabla motoru yine arıza veriyor ve cihaz alarm veriyor. 3 gün uğraştım bir türlü sebebini bulamadım. Motoru aldığımız firmadan (otkon) abiler geldi baktı onlarda bir anlam veremedi ve gitti. Sonunda kafayı yemek üzereyken son kez panoyu açtığımda bişeyi farkettim. Motor enkoder kablosu 3 faz kablolarının yanından geçiyodu kanal içerisinde, bu da encodere ölü sinyal yollayıp tabla dönmediği halde döndü sinyali gönderiyor ve hataya neden oluyordu.
Bu tür panolarda kesinlikle blendajlı kablo kullanmalı ve 3 faz 380 v. dan mümkün olduğu kadar uzak tutmaıyız bunu öğrenmiş oldum.
 
Ya arkadaşlar haddim değil ama bir konuyuda ben paylaşmak istedim buyurun gülün gülermisiniz ağlarmısınız bilmiyorum ama ben gülüyorken ağlıyorum.

1998-1999 yılları arasında Altındağ mesleki eğitim merkezi ( çıraklık ) ne gidiyorum bir hocamız var adam artık elektriği sanki yalamış yutmuş öyle güzel öyle anlamlı anlatıyor ki adamın ders anlatmasına hayran oluyordum.

Örneğinde diyo ki arkadaş adam geçmiş panonun karşısında çalışıyo tek elini duvara koymuş yaslanmış diğeri ile içeriden vidaları sıkıp kontrol ediyo sonra eli panonun içinden bi faza değince kalp üzerinden elektrik geçtiği için orada ölüp gidiyo ben o arkadaşın o hareketinden dolayı ölmesine iş kazası diyemem kendi aptallığıdır gibi çok ağır ve azarlayıcı hakaret dozunda ders anlatıyordu bende adamın anlattıklarını dikkatle dinliyodum ama bütün sınıf adama kıl dı

Neyse git zaman gel zaman çıraklıktan açık liseye gittim o bitti ordan yüksek okula gittim falan filan derken ordan da mezun olduk askerlik işini çözdük iş hayatı başladııı Bir iş buldum çok büyük bir firmaya besilik tavuk bakan bir çiftlik yaklaşık 150.000 kapasiteli tabii ki öyle çok aşırı otomasyonluk bişeysi yok basit yem çekme sistemleri ışıklandırma karartma sistemleri fanlar havalandırma ve derecelendirme ısıtma sistemleri falan var.

Bu arada çiftliklere yumurtadan yeni çıkmış civciv gelir 40 gün kalır sonra kesime gider.İşte yine kesime gitti çiftlik boşaldı temizlikleri yapıldı ilçlaması vs yapıldı derken iş bana kaldı elektriksel kontroller falan yaptık sisteme enerjiyi verdik herşey normal içeriye yeni civciv soktuk kışın yağmur çamurun o biçim olduğu zaman.

Neyse civciv geldi sistem çalışmaya başladı derken yağmur bi yağdı çiftliğin birinin içindeki panoya su kaçmış talaş tozu falan da birleşince panodaki sigortaların baraları giriş çıkış klamensleri falan sanki hamurla kaplanmış gibi hepsi kısa devre cayır cayır yanıyo enerjiyi verince Allahtandır ki de yanıncaya kadar sigorta attırmış ana panodan.

İşte burada komedi başlıyo

kümesin boyu 90 metre gittim ana panosundan yani 90 metre ileriden fanların panosunun enerjisini kestim ama içeride civciv var yanan klamensleri değiştirdim baraları temizledim falan artık son iş besleme kablolarını takıyorum Allahın işi de ya Aklımdan da çıraklıktaki hocamızın konu ile anlattıkları geçiyo hakaretleri geçiyo hocanın anlattığı gibi tek elimle kabloyu pense ile tutup klamense takıyorum atdından da sıkma işine başlıyorum ama o kablo az tuttu mu elimi çekip arkamdan kayışımı tutuyorum ki bi yere yaslanmıyım falan derken bi cayırtı koptu gözlerimin önünde bi şimşekler çaktı koku ateş parçaları korlar falan yerlere dökülüyo zaten talaş her taraf kendimi aşağıya atmamla vucuduma ellerime falan bakmam bir oldu Allaha çok şükür yanan kırılan yada zede gören en ufak bişeyim yoktu ama geriye döndüğümde ne görüyim 90 metre ilerideki kapının kapandığını görmem mi bi gittim çiftliğin bakıcı tayfasından bi kadın sen gel fanlara bak fanlar dönmüyo aç panoyu sigortası atmış sigortayı bi kaldır ben orda azrail geldi sanayım falan neyse sinir o biçim saçlarım kirpi gibi oldu sinirden gittim yanına abla sen ne yapıyosun ya dedim kadın halen farkında değil ne oldu oğlumuz diyo yaw ne açıyon sigortayı gebertecen mi beni dedim başladı anlatmaya ben geldim de baktım da fanlar dönmeyyodu da sigorta atmiştır deyi galdırıvedim de ( senin neyine sigortayı galdırıvemek sen galdırıvermen gerekeni galdırıve yeter dimi ) sen ordamıydın lafa bak fanların dönmediğini görüyo sigortayı kaldırıyo ama benim fanların orda çalışmadığımı görmüyo hadi onu da geçtik sigortayı kaldırıyo ama fanların halen dönmediğini ordan ateş çıktığını benim kendimi yere attığımıda görmüyo kapıyı çekmiş gidiyo yani afedersiniz arkadaşlar ama YUH YANİ YUUUHH

Eeee gelelim aldığım derse cahilden dostun olacağına akıllıdan düşmanın olsun birde bu işi yaparken hiç ama hiç kimsenin işine güvenme kontrol etmeden çalışma bilmiyorsan uğraşma bir bilene yaptır.

En önemlisi de Bana desinler ki sen bu motoru şu zamanda yapamadın da fabrika yada çiftlik iflas etti desinler ama kesinlikle Geçmiş olsun yada Allah rahmet eylesin demesinler

Elbet bir gün Allah rahmet eylesin diyecekler ama daha çok gencim birde ölüm var ölüm var dimi arkadaşlar düşünsenize
 
Son düzenleme:
Basit gibi gözükmekle birlikte bir adet seri lamba Diğer ölçü aletlerimizin yanında olması gereken bir malzeme.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…