elektrikte nötr kavramı hakk.

zbyrblc

Usta Üye
Katılım
30 Tem 2010
Mesajlar
1,443
Puanları
181
Yaş
42
Konum
istanbul
Arkadaşlar selam

Benim öğrenmek istediğim bir konu var.
En basitinden örneğin bir aydınlatma armatürünü düşünelim.
Klemens uçlarına faz ne nötr ü bağladık.Lamba yanıyor doğal olarak.
Şimdi Elektrik akımı dediğimiz kavramı oluşturan şey faz iletkeni..(mi?)
Bu lamba nötr iletkeni olmadan çalışmıyor ama.Akım nötr üzerinden geçerek
devresini tamamlar diyoruz hep..(değil mi?)Akım nötr üzerinden nasl geçer??..Akm ntrden
geçtiği anda neden sıfır görüyuruz hep?
 
Selam,

Akımı nötrden geçtiği anda sıfır görmüyoruz. Akım fazdan ne kadar akıyorsa, nötrden de o kadar akar. Nötr üzerinde sıfır görmekten kastınız, kontrol kalemi ile bakıldığında ışığın yanmayışı olsa gerek. Işık yanmaz çünkü ortada faz yoktur.
Bir tane su değirmeni düşünelim. Çarkın dönmesi için, ne lazım? Su mu? Hayır. Su lazım olsaydı, göle çarkı koyduğumuzda dönmesi gerekirdi. Çarkın dönmesi için, akarsu lazımdır. Bu çarkı bir boru düzeneğinin içinde düşünün. Su akıyor, çark dönüyor. Borunun çıkışını tıkadınız. Yani suyun akışını kestiniz. Çark döner mi? Akım da zaten akmak tan gelen bir kelimedir.
Elektrik te böyledir. Cihazların çalışması için, gerilim gereklidir ama, akan bir gerilim gereklidir. Yani akım gereklidir. Faz cihaza girer ve cihazdan geçip, nötüre doğru akar. Nötür olmazsa elektrik akamaz. Aynı su çarkı gibi, çark sudadır ( elektrikte de voltaj vardır) ama akış olmadığından cihazımız çalışmaz.
Akımı bir varlık yani nesne olarak düşünmeyelim. Akım bir harekettir, yani bir fiilin ismidir. Gerilim vardır. Gerilimin bir yerden bir yere gitmesine ( yani fazdan nötüre gitmesi gibi düşünün) elektriğin seyahati, elektriğin volta atması, elektriğin sahilboyunda turlaması demiyoruz da, elektrik akımı diyoruz. Bu akımın şiddetini de, ampermetre ile ölçüp, Amper cinsinden birimlendiriyoruz. Yani yavaş yavaş birinci viteste gitmek var, bir de beşe atıp, Allah ne verdiyse gazı köklemek var. Akım da önüne çıkan engellerin büyüklüğü ile ters orantılı olarak, şiddeti değişen bir kavramdır.
 
Akımı nötrden geçtiği anda sıfır görmüyoruz. Akım fazdan ne kadar akıyorsa, nötrden de o kadar akar. Nötr üzerinde sıfır görmekten kastınız, kontrol kalemi ile bakıldığında ışığın yanmayışı olsa gerek. Işık yanmaz çünkü ortada faz yoktur.

Evet sıfırdan kastım buydu..Aslında dediğiniz gibi faz alıcıya girer,faz iletkeninden geçen akım alıcıdan geçerek
nötr iletkeni üzerinden devresini tamamlar..Sonuçta pensampermetre ile nötr iletkenini de faz iletkenini de ölçsek,
geçen akımın eşit olduğunu görürüz ,gördüm de...Çok teşekkür ederim ustacım.

 
Nört; GND veya MP olarakta isimlendirilir Elektrik akımı yüksek(+) potansiyelden daha düşük potansiyele doğru akar.- kutup dan ne kadar elektron çıktıysa + kutupa o kadar elektron gider.elektronların gidiş yönünün tersine ise akım yönü denir.Yani Faz kablosu ne kalınlıkta ise nötr de o kalınlıkta olmalı çünki gelen akım çıkış yönünden şebekeye varmazsa akım akmaz açık devre olur.kontrol kalemide 1 akım çeker küçükde olsa arkasındaki elektrotu tutmazsak sıfır gösterir veya ışık yanmaz.yani Kontrol kalemi şebekeye parelel bağlanıp küçük 1 elektrik akımı akıtmaya bağlı olarak çalışır.Ama Avometreyi ac konumunda tutup şebekenin Nört'üne bağlar sak diğer uçu topraklayıp şebekenin Nört ünde şebekedeki fazlardaki oransızlığa bağlı Mp de elektrik gerilimi olduğunu görürüz.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,898
Mesajlar
931,133
Kullanıcılar
452,784
Son üye
caglayancag

Yeni konular

Geri
Üst