Elektronik Öğrenimi

senhakan

Üye
Katılım
8 Mar 2020
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
40
Merhabalar
öncelikle ayni konu üzerine birçok konu açılmış biliyorum. Hepsinide uzun zamandır tek tek inceleyip değerlendirdim. Ama hala aklımda soru işaretleri var. Tekrar boylr bit konu açtığım için öncelikle kusuruma bakmayın.

Elektroniğe büyük bir ilgim mevcut. ufak bir cihazin şemasıni gördüğüm anda acaba nasil çalışıyor bu devre nasil işliyor hep metak ediyorum.

bu açıdan elektronige başlangıç yapmak üzere yeterli seviyede hatta fazlası alet ve edevati aldim. ayrıca baslangic icin forumlarda kitaplarda belirtilen devre elemenlarinida edindim.

bu noktadan sonra forumlardan onerilen bircok Türkçe ve İngilizce (ingilizcem gayet iyi seviyede) kitabi edindim. youtube tan bircok video izledim udemyden birkac ders aldim. ama buyuk kisminda can sıkıntısından yarim bıraktım.

proje olarak calisma önerilerini degerlendirirerek proje yapayim dedim ama semadakilerin aynisini breadboarda gecirip devrenin calismasini görmek disinda onerildigi gibi devre elemanlarinin devrede ne ise yaradigini anlayamıyorum. ( bu konuda bende mi hata var onuda bilmiyorum) yani bir flip flopu kurdum ama npn transistorun nasil calistigini anlayamadim. seçtiğimiz direnc değerlerini neye gore sectik kapasitor degeri neden bu sekilde anlayamadim.


son zamanlardada internetten buldugum butun kaynaklara dadanmaya basladim ki herseye surekli bastan basladim.

Su an kafam bayağı allak bullak durumda. lütfen elektronigi anlayabilmem icin bana bir oneride bulunun. başlangıç olarak nasil bir yol izleyerek bunu devam ettireyim?

cok teşekkür ederim saygilar.
 
hiç kimse emeklemeden koşmayı öğrenmedi, ilk önce elinizdeki malzemelerle gördüğünüz izlediğiniz şeyleri yapın, sonra bir adım ileri 2 devreyi bir arada yapın, önce yapmayı öğrenin, öğrenirken de çalışma mantığını çözersiniz. önce kopya taklit, sonra kendin yaparsın, bozukları tamir ederken daha da bozarak nerelerde ne hata yaptığınızı, değişik eleman kullanarak ta nasıl patladığını neden yandığını öğrenirsiniz. olur ve olmaz bilgisi tecrübe ve okumadır. 10 sefer 20-30-100- 1000 kere de olmazsa yılmadan devam etmek lazım hata yapmaktan korkmamak lazım. VE EN ÖNEMLİSİ ELEKTRİK ŞAKAYA GELMEZ, her zaman önlemimizi almak lazım
 
Merhaba. Öncelikle elektronik devre elemanlarının çalışma teosini çok iyi öğreten kitaplardan ilk başlangıç olarak bu teorisinden öğrenmeye başlamanız lazım, elektronik ve elektrik dalları çok farklıdır, birisi (örneğin elektrik) elektronları yüzeysel olarak (3 fazlı asenkron motorlarda çalıştırma güvenlik elemanılarından biri olan doğru faz bağlantı (faz kontrol) rölesini, elektrik sadece dış bağlantı klemensleriyle çok doğru yapılmış olan dış bağlantısıyla elektronik bazında fazla detaya fazla inmeden inceler, elektronik ise iç elektronik devre elemnalarıyla yeterli olarak kapalı ortamda, soğutma hava deikleri ile hava sirkülasyonuyla olan iç ortamlarda yeterince havayla, ısınan elemanlara soğutucusu bağlanmışsa bu soğutucunun kanatçıklarıyla soğutulma derecesini ve kuantum mekaniği koşullarıyla da gerektiğinde ilgilenir) sadece kaba hatlarıyla ele alır, elektronikte kuantum mekaniği, soğutma, vb. (mikroişlemciler gibi) daha fazla konu bunun içine dahil olur. En başta bu elektronik devre elemanları teorik olarak çok iyi öğrenilmeli, neyin ne olduğu bilinmeden (örneğin kutuplu elektroitik kondanstörleri ters kutupta DC'ye bağlarsanız ısınıp patlarlar ve kısa süreli, kazalara, paniğe de neden olabilirler, omaj değeri çok düşük dirençlere çok fazla amper/volt (güç) değerleri uygulanıp verildiğinde aniden kızarıp yanmaya, elinizle tıtuyorsanız ani yanıklara, vb. neden olabilirler)

Bu devre elemanlarının teorisi çok iyi öğrenildiğinde proteus gibi sanal deney ortamlarında, berad board, pertinaks, vb. devre yapılarında basit devrelerden karmaşık olanlara soğru kademeli geçişleri yapabilirsiniz. elektronik devrelerin 220 volt AC girişleri amatör çalışmalarda (veya arıza sonraı kontrol için prize takmalarda) direk 220 volt şebekeye dğil, watt gücü yeterli olarak belli güçleri karşılayan izolasyon trafolarından (220/220 AC/AC) sonraki sekonder sarımlarından 220 volt AC'ye dolaylı bağlanmalıdır. Bu şeklide amatör bazda yapılan tüm elektronik devreler, projelerin yanlış bağlanmış aksaklıkları veya yanlışlıkları izolasyon trafolarıyla sigortalrın atması, doğrudan Şebeke akımının amatör olarak yapılan elektronik devreli proje üzerinde (örneğin trafosuz reg/reg.siz olan bazı 50-100 mA çıkışlı olan trafo kullanılamadan şebekeden DC'yi elektronik devrelerden sonra temin eden bazı güç kaynakları, büyük hasarları vermesi önlenmiş olur.

Elektronik devre elemanları teorisi ve izolasyon trafosu kullanımından sonra en önemlisi amper, volt, direnç, kapasite, bobin, vb. ölçmek için çok uygun ölçü aletleri setini elinizin altında hazır tutmanızdır. örneğin 555'li entegreli akü desülfizatör devresi yapabilmede bobin ve kapasite ölçen LCR metrelere ihtiyacınız bobinleri elle saarken ve kondasatörlerin gerçek kapasite değerlerini devre üzerinde görmek isterken olmazsa olmaz mutlaka gerekli olacaktır. TV devreleri gibi arızanın yerinden ziyade o ölçüm kontrol noktalarındaki görsel görüntüler de önemliyse osiaskopları temin edip kullanmak gerekebilir, devreyi sadece volt/anmpar/direnç yönünden değil X-Y ekseninde 2 boyuttaki görüntülerle de takip etmek bazı durumlarda çok gerekli görülebilir. Kolay gelsin.

hiç kimse emeklemeden koşmayı öğrenmedi, ilk önce elinizdeki malzemelerle gördüğünüz izlediğiniz şeyleri yapın, sonra bir adım ileri 2 devreyi bir arada yapın, önce yapmayı öğrenin, öğrenirken de çalışma mantığını çözersiniz. önce kopya taklit, sonra kendin yaparsın, bozukları tamir ederken daha da bozarak nerelerde ne hata yaptığınızı, değişik eleman kullanarak ta nasıl patladığını neden yandığını öğrenirsiniz. olur ve olmaz bilgisi tecrübe ve okumadır. 10 sefer 20-30-100- 1000 kere de olmazsa yılmadan devam etmek lazım hata yapmaktan korkmamak lazım. VE EN ÖNEMLİSİ ELEKTRİK ŞAKAYA GELMEZ, her zaman önlemimizi almak lazım

İlk regülesiz köprü diyotlu, 10 watt'lık trafolu, 220/12 AC/DC adaptörü araba teybi için 3 watt.lık adaptörü açıp sökerek birebir iç bağlantısnı kopye ederek elektronik hayatıma 20 yaşlarında girdim, bana ilk zehir o zaman bulaştı yani. İlk başarıyla kopyaladığım adaptör bu 10 wat.'lık bir adaptördü, 2. el jesko marka radyosuz, kasetçalarlı araba teybinde bir süre kullandım, voltajdaki düzensizliklerle seste bozulmalar biraz fazla olunca reg. olanı dışardan hazır olarak satın aldım. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,702
Mesajlar
929,086
Kullanıcılar
452,404
Son üye
kartal_157925

Yeni konular

Geri
Üst