Timur Hocam ellerine saglik,
diger topicteki paylasiminida not defterime kayit ettim,,ustune ayrica dusucegim..orda da Karun hazinesinin ip uclarini verdin..
bende bos durmadim aradim arastirdim, turk sitelerimizin genelinde bir bilgi kopyalanmis ve aynen paylasilmis oluyor, ingilizce aradim , ingilizcem iyi olmadigi icin konuyu tam anladigima emin degilim,,
eksiklerimi tamamlayip yanlisimi duzeltirseniz sevinirim,
once verinin temelinden basladim aramaya BIT, heryerde anlatilan hemen hemen ayniydi :
bitler 0 ve 1 den olusuyor, 8 lik, 16 lik vs,vs,,,
benim aradigim 0 larin yada 1 lerin chiplere ne olarak kaydedildigi idi,, murekkeple mi yaziliyor,,yoksa lazerle 0 yada 1 mi ciziliyor ?
kalemle yazarken kagitta murekkep izleri birakiyoruz gozlerimizin beyinlerimizin ogrendigi algoritma bu izleri harf olarak aygiliyor ve yanyana gelmis hallerinden/combinasyonlarindan anlamlar ( KELIMER ) uretip okuyor,,biz yazilim yaparken cipte/epromda ne gibi izler birakiyoruz ??
sonra @ Karapak arkadasin verdigi anahtar kelimelere gittim,,,"microislemci ve transistorler"
agzim acik kaldi !!! bundan sonra microislemci derken sapkami cikarip onumu ilikleyecegim,,arkadas bu basit kelimenin arkasinda neler varmis,,,nasil bir mucize bu !! milimetrenin bilmen kaci kadar kucuk bir yere binlerce transistoru bir duzen icinde yerlestiriyorsun,,milyonlarcasini bir araya topluyorsun !!
ve micro islemci meydana geliyor..
daha sonra transistorlerin onemi gozumde daha cok buyudu, daha once basit ve onemsiz sandigim transistorlerin pesine dustum..megerse
Elektronik dunyasinin agir abilerinden mis,,,birden cok gorevi ve kullanim alani varmis,,devrede anahtar ( acma kapama) gorevi oldugunu bilmiyordum,,bu ozelligini ogrenmis olmam ilerde cok isime yarayacak,,,(bu ozelligi itibariyle mini bir role gibi de dusunebilirmiyiz ????) ayrica veri/hafiza kaydinin oldugu heryerde yine bu agir abiler karsiniza cikiyor,,o yuzden transistorlerin ustune ilerleyen zamanlarda ayrica gidecegim,,
kirmizi bultenle arananlar listeme ekledim,,,,haa unutmadan mosfetler ile transistorler ayni sulaleden geliyorlarmis,,kan baglari var,,,
aradigim sorunun cevabini internette ve pdf dokumanlarda tam net olarak bulamadim,,,yarim yamalak ingilizcem ile anlamak cok zordu ( sag olsun ingilizceme llisede fizik hocamiz girerdi,,ogrettigi mr.brown ile, this is a pencil cumlesi icin hayat boyu minnettarim
)
anlayabildigim SONUC :
bir yazilim/software dedigimiz seyin murekkebi, elektriktir...kalem kagitta murekkeb lekesi birakir,,biz buna yazi deriz,,,,
bir chip /eprom programlayicisi epromda elektirik izleri birakir,buna Software/yazilim deriz
,bu yazi dilinin alfabesi 1 ve 0 dan olustuguna gore,,,,,, o cipin icine yazilanda aslinda (+ ) ve ( - ) elektrikten baska bir sey degildir. yani elektron ve proton dan olusan bir alfabe...
alfabesinin karakter sayisina gore insandan kat kat ilkel olmasina ragmen urettigi kombinasyonlarin zenginligi ile bu ilkelligini ust zeka seviyesine cikarabilen bir sistem...
dipnot:
kombinasyonlarini zenginligi ile bu ilkelligini ust zeka seviyesine cikarabilen bir sistem... demisim, duzeltme geregi duydum,,,dogru cumle :
urettigi kombinasyonlarin zenginligi ile bu ilkelligini ust zeka seviyesine cikarabilen bir sistemi taklit eden bir sistem,,,, yani gercek HAYATI taklit eden bir sistem,,
varlik-yokluk...siyah-beyaz,,,iyi-kotu,,,ying-yang,, sicak-soguk,,hayatin kodlari degil mi ?
01 , 11,10,00,1101,0010,,,,,,,,, din-bilim diye ayrim yapan birini digerinden one cikarmaya calisan, yada birini kabul edip oteki inkara calisan bilim ve dinadamlari,,,aslinda her ikinizinde yaptigi tek sey : BOZMAYA CALISMAK, biraktiginiz tek eser ise asla bozulamaz bir duzeni farkinda bile olmadan bozmaya calisan gucsuz aciz milyonlarca yorulmus ve sasirmis insan beyni olacak
bin tane kuantum fizigi yasasi bulsaniz,,1000 cilt din kitabi yazsaniz bu beyinlerin vebalini odeyemezseniz,,,
desem dogru mu olur,,
yoksa bakirkoyde bir reservasyon yaptirmamin zamani geldigi anlamina mi gelir ???
ucan adam 2 yakinda,,,,