Değerli arkadaşlar,
Olayın özüne indiğimiz zaman bütün mesele ÖSS sınavlarında meslek liselerine uygulanan düşük katsayı ile başladı.
1. Düşük katsayı uygulamasından dolayı ilköğretim mezunları genel liselere yöneldiler. Meslek liselerinde bazı programlar kapanmasın diye teknik öğretmen arkadaşlarımız lise okumayı düşünmeyen bireyleri köy köy kapı kapı dolaşarak öğrenci topladı, sırf bölümler kapanmasın diye. Yani bir zamanlar sınavla başarılı ve nitelikli öğrenci alan meslek liseleri, artık öğrenci bulamaz ve niteliksiz öğrencilerle baş başa kaldı. Sonucunda meslek liseleri niteliksiz ara eleman mezun etmeye başladı.
2. Düşük katsayı uygulamasından dolayı öğrenci bulmakta zorlanan meslek liselerine teknik öğretmen ihtiyacı da ortadan kalkacaktı. Bazı teknik öğretmenler emekli oldu, bir çok teknik öğretmen ders saatlerini dolduramadı ve dışarıda ek iş yapmak durumunda kaldı. Atama bekleyenleri de işsizlik kabusu kapladı.
3. Atanamayan teknik öğretmenler ( bu rakam son 10 yılda tüm branşlarda 70000 civarında ) özel sektörde çalışmaya başladı. Bazıları kendi işini kurdu, uyanık davrananlar lisans diploması beyan etmeden lise mezunu olarak devlet memuru oldu, bazıları değişik şirketlerde ilgisi alakası olmayan işlerde çalışıyor, "kendilerine fırsat verilen" birçok teknik öğretmen de özel sektörde iyi yerlere geldi.
4. Dikkat ediniz "kendilerine fırsat verilen diyorum" malesef bir çok teknik öğretmen arkadaşımız sırf mühendis veya imza yetkisine sahip olmadığı için kendisine fırsat verilmemiştir. Fırsat verilmediği için de fabrika ve işletmelerde teknisyen, formen gibi görülmüşlerdir.
Yukarıdaki dört maddede tabloda görünen meslek liselerine uygulanan 2. sınıf muamele. Sonucunda teknik öğretmenler başlarının çaresine terkedilmiştir.
Şimdi bazı arkadaşlarımız diyecekler ki teknik öğretmenler teknik eğitim fakültesinde okumasaydılar, sonucuna razı olsunlar.
Hem meslek liselerinin önüne katsayı engeli getirilecek, meslek liseler teknik eğitim fakültelerine yönlendirilecek, hem de sen niye teknik eğitim fakültesini tercih ettin denilecek!!! Yuh beee Yuhhh.
Teknik Eğitim Fakültesi mezunları 3795 sayılı hukuki yasal hakları olan mühendislik tamamlama programlarına bile katılmaları engellenmiştir. Mühendis odaları YÖK nezdinde lobi faaliyetleri yaparak, teknik öğretmenlere mühendislik tamamlama programının ön şartı olan yazılı sınavlarda 47, 48, 49 gibi manalı notlar verilerek bu programların açılması engellenmiştir.
Madem meslek liselerinin önü engellenmeye devam ediliyor, teknik öğretmenler atanamıyor, o halde teknik eğitim fakülteleri kapatılsın. Çünkü işlevini yitirmiş oldu zorlamalarla, imam hatip katsayı bahaneleriyle. Kimse tabela falan değiştirmedi. Şartlar bu duruma getirdi.
O halde kimsenin kızmaya darılmaya hakkı yok.
Teknik Eğitim camiasının kızdığı nokta şudur. Kapatılan teknik eğitim fakültelerinin teknoloji fakültesi olarak değil de, 2 yıllık MYO seviyesinde olduğunu iddia edip 2 yıllık MYO'lara dönüştürülmesini istemek!!!
Mühendis odalarının yaptığı garabet ve ihanet budur. Uluslararası akreditasyonu olmayan Teknik Eğitim Fakülteleri ve Meslek Yüksek Okullarının, hele hele Avrupa Birliğine giriş için yaptığımız mücadelede, akreditasyonu olan teknoloji fakültelerine dönüşüm uygun iken niçin yine akreditasyonu olmayan ve çözüm bekleyen MYO'lara dönüşmesini istiyor!!!! Ama YÖK ve bakanlar kurulu, teknik eğitim fakültelerini akreditasyonu olan teknoloji fakültelerine dönüştürdü ve doğru olanı yaptı.
Bir diğer konu da Teknik Eğitim Fakültelerinde görev yapan akademisyenlerin teknoloji fakültelerinde görev yapmaya yeterli olmadıklarının dillendirilmesidir (!!!) --yüzlerce prof. doç. var-- hakaret mi dersiniz, saygısızlık mı dersiniz bilemiyorum.
Yok böyle bir şey kardeşim. Mühendislik fakültesinin profesörü, teknik eğitim fakültesinin profesöründen daha mı yetkilidir? Mühendislik fakültesindeki doçent, teknik eğitim fakültesindeki doçentten ne üstünlüğü var haaa? Teknik eğitim fakültesi kökenli akademisyenler teknoloji fakültesinde ders veremeyecekmiş. Hakaretin bu kadarı. Birilerini aklını başına alsın artık, akademisyenler yargı yoluna gidiyor. Birileri bu saçmalığa son verecek artık.
İsteseniz de istemeseniz de bu saltanat yıkılacaktır.