EndÜktİf sorunu

Katılım
21 Haz 2007
Mesajlar
12
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba arkadaŞlar sezonluk olarak ÇaliŞan bİr askerİ tesİsİn elektrİk daĞitim yÜklerİ farkli olduĞundan dengelİ bİr daĞilim olmadiĞindan daha Öncekİ kompanzasyon sİstemİnİ deĞİŞtİrerek rg3-12c reaktİf gÜÇ kontrol rÖlesİ aldik ve sİstemİ bİr fazli kondansatÖrler koyarak kompanze etmeye ÇaliŞtik sezon aÇildiktan sonra reaktİf deĞer artti ve kondansatÖrlerİn yeterlİ olmadiĞi dÜŞÜncesİyle eskİ kondansatÖr gruplarini (3 adet 0.33-3adet 0.50-3 adet 1- 1 adet 2.5-1 adet 5-1 adet 10 kvar ) deĞİŞtİrerek Şuanda (3 adet 0.50-3adet 1-3 adet 2- 1 adet 2.5-1 adet 5-10 kvar) gÖrÜlen gruplarla deĞİŞtİrdİm ama gÜnlÜk aktİf fark 11, reaktİf fark 4 ve kapasİtİf fark 0.3 gİbİ bİr deĞer Çikti. sorun ayarlardada olmadiĞini dÜŞÜnÜyorum 50/5 akim trafosu deĞerİ olarak reaktİf gÜÇ rÖlesİne 10 olarak gİrİldİ.
sorunu bİr tÜrlÜ ÇÖzemedİm bİr anlamda veremİyorum, kondansatÖrler yetersİz kalsa Şuankİ durumda kademelerİn hepsİ Çekİlİ olmasi gerekİr ama bÜtÜn gruplari Çekmİyor.
Şuan endÜktİf deĞer % 28 gİbİ ve Çok ufak deĞerlerle dÜŞmekte fatura İÇİn okuma yapincaya kadar dÜŞermİ bİlmİyorum
bİ Önerİde bulunursaniz sevİnİrİm.Şİmdİden herkese teŞekkÜrler...
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Bağlantılarda bir hata oladığını varsayarak;
Kompanzasyon çalışırken röle üzerindeki cos-fi değerleri her faz için ne gösteriyor?

Akım trafolarından önce yük olabilir mi? (Varsa eğer röle göremeyeceği için müdahale edemez.)

Konadansatörleri doğru tanıttığınıza eminseniz, röle menüsünden kondansatör değerlerini görebilirsiniz. İşletmeden yük çekilirken yapılan Auto-Set-Up'ta sorun yaşanabiliyor.

Kademe alma süresini kontrol edin büyük olabilir ve röle geç kademe alacağı için sayaç indüktif yazar.

Bir hatırlatma: 50 KVA altındaki abonelerde ceza oranları %33 ve % 20 devam etmekte. Sayaç akım trafonuz da 50A ise siz % 33'te devam ediyorsunuz.
 
Son düzenleme:
ben olsam bütün kondansatörleri devreye alırım. 1 gün sonrada reaktif ve kapasitif değerlere bakarım eğer reaktif değerim çok düşüp kapasitif değerimde çok yükseliyorsa anlarımki bu panoya kondansatör gerekli değildir. benim yapmam gerekende kosfi ayarını düşürerek ( 0.98 ise 0.97 yaparak )biraz kapasitifi yükselterek reaktifi düşürürüm
 
şöyle bir yanılgı var bilgilendirmek için söylüyorum kurumlara gönderilen sözleşmelerde 50 kv altı deniyor ama 50 kv %20 endüktif %15 kapasitif değerlere tabi bilginize...
sanırım çözüm cos f ayarını düşürmek... ben cos f ayarını tavsiye edilen değer olarak (1.00) ayarlamıştım cos f değerini düşürerek biraz daha kapasitif yük alabilirim ve endüktifi düşürebilirim gibi 0.95 yada 0.96 yapsam uygun olurmu acaba...
 
sayın bymaximus;
Arkadaşların önerilerini göz önünde bulundurmakla beraber,günü kurtarmanız için(günü kurtarma konusunda tecrübelerime güvenebilirsiniz) cos fi yi -0,99(o rölede kapasitif diye ayarlanıyor (-) diye değil,yani kapasitif 0,99 yapıp sayacı ertesi gün yine okuyun.Günlük kapasitif oranınız %13 olana kadar cos fi yi kapasitif yönde düşürün(yani kapasitif 0,99 kurtarmazsa 0,98 yapın).Tabii şu da var cisfi yi -0,98 yapmaya yetecek kondansatörünüz var mı bilmiyorum.Ama hepsi çekmiyor dediğinize göre vardır.Tabii ben cosq ayarınızın endüktif 1 olarak ayarlanmış olduğunu varsayarak bunları yazıyorum.Sonuç olarak örneğin 0,98 e ayarlı iken bunu yapıyorsa 1 e ayarlamanız bile kurtarabilir.Bu şekilde zaman içerisinde düşecektir.Ama değerler dengelene kadar kapasitif gitmelisiniz.
Bir de şu anda günlük% 36 indüktif ileriliyorsunuz.şu anda %28 olan değeriniz nasıl olup ta aşağı düşüyor anlamak mümkün değil.
Bence siz
-rölenizin cosq ayarını
- sabah ve akşam aldığınız 3-4 günlük endeksleri ve son faturanın endekslerini bizimle paylaşın.Bir de sayacınızın okunmasına 2-3 gün kaldıysa biraz zor toplar (%20-%15 ceza sınırına göre) ne kadar aşağı çekersek o kadar kârdır.
Sayın elektronik67 arkadaşım da hemen hemen aynı şeyi söylemiş ama cosq 0,98 den 0,97 ye düşerse kapasitif değil indüktif ileriler.Sanırım o da benim gibi kapasitif bölgeden bahsetmek istedi.
 
birde şunu unutmayın arkadaşlar yük 50KVA altında olabilir belki ama sözleşmede ne geçiyor bişrde ona bakmak gerekir ben askerde (2 ay önce) böyle bir problemle karşılaştım. yük 30KVA ama sözleşmede 100KVA gözüküyor. tabi böyle oluncada yeni tebliğe tabi olamadık. bence bunuda unutmamak gerekir.
 
Sayın Bymaximus17
Faz başı ölçüm yapmadan 0,3+0,5=0,8 kvar monofaze kondansatör koymuşsunuz.Sisteminizde büyük ihtimal sorun kondansatör seçimi.Örneğin R fazının 4 kvar monofaze kondansatöre ihtiyacı olduğunu yani yükün ağırlıklı olarak R fazında olduğunu farzedelim.4-0,8=3,2 kvar daha R fazının ihtiyacı var ama vermediğiniz için indüktifiniz ilerler.
Kompanzasyonda iki önemli husus vardır;
1. Röle seçimi
2.Kondansatör seçimi
Bunları doğru yaparsanız diğer ayarları bilmenize gerek yok.Kolay gelsin
 
Sayın bymaximus17 elinizdeki röle ile hattan çekilen her faza ait aktif, reaktif güç ve cos Fi değerini aynı anda (aynı zaman diliminde) görebilirseniz, sisteminiz hakkında sağlıklı bir değerlendirme almanız mümkün olabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,048
Mesajlar
922,843
Kullanıcılar
451,318
Son üye
ibrahimturan20

Yeni konular

Geri
Üst