Endüktif - Kapasitif Tahterevallisi

cinar3460

Üye
Katılım
26 Kas 2021
Mesajlar
15
Puanları
1
Yaş
27
Merhabalar,
iş yerimde tabloda göreceğiniz üzere ayın 23'ünde tüketim 10bin kwh düşüyor ve kapasitif sınır değeri olan %15'i geçiyor.
Sabit kondansatörü devreden çıkarıyoruz bu seferde Endüktif değer yükseliyor.
Bu işin mantığı nedir, birbirleri arasında nasıl bir bağlantı vardır.
Bu değeler aşılınca neden bir ceza yönetmeliği var, bu durum sisteme ne gibi hasar veriyorda bunu önlemek için ceza gibi yollara başvurulmuştur.
 

Ekli dosyalar

  • 7.png
    57.9 KB · Görüntüleme: 33
Omik sistemlerde (yani saf direnç; resistanslı cihazlar, akkor flamanlı lambalar vb, herhangi bir bobin veya kapasitör içermeyen) sistem şebekeden doğrudan tüketeceğiniz enerjiyi(aktif güç) çeker ve sadece bu tüketimin bedeli faturalandırılır. Ancak omik olmayan sistemlerde şebekeden aktif gücünüzle beraber aslında tüketmediğiniz manyetik alan etkisiyle kayba uğrayan bir güç (reaktif güç) çekersiniz. Bu reaktif gücün ise iki bileşeni vardır biri endüktör (L) yani bobin, diğeri kapasitör(C) yani kondansatör. Şayet siz bu reaktif gücü şebekeden çekerseniz tüm Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan Elektrik ağının (enterkonnekte sistem) gereksiz yere yüklenmesine fazladan trafo tesislerinin kurulumuna, gereksiz yüksek kesitlerin ve şalt malzemesinin kullanımına sebep olursunuz ki bu hayli yüksek maliyetlere sebep olduğu için istenmeyen bir durumdur. Dolayısıyla bu enterkonnekte sisteme yükleyeceğiniz yükü kendi sisteminiz içerisinde çözmeniz mecburiyeti var aksi durumda cezalı bedel ödersiniz. Gelelim aradaki dengeye; endüktör ve kapasitörler birbirlerinin zıt kutpudur ve birbirlerini sönümlerler. Tesisiniz şayet endüktif yük ağırlıklı (motor gibi) ise sistemi kapasitörlerle (kondansatörler) kompanze etmeniz gerekir. Tabi bunun için sistemin çalışma seyrini dikkate alarak gerekli analizleri yapmak gerekir. Zira; sizin sisteminiz tam yükte sistemden endüktif güç çekerken boşta yüksek güçlü bir UPS cihazınız vardır sistemden endüktif yük çekmeye ihtiyaç duyabilir. Dolayısıyla sistemin isabetli analizi gerekmekte bu doğrultuda kompanzasyon panonuzu oluşturmanız gerekmektedir.
 
Çok güzel anlatmışsınız hocam, ağzınıza sağlık.
Dediğiniz gibi burada çok fazla motor-pompa var.
Tesisin girişindeki orta gerilim dağıtım merkezinde birbirini yedekleyebilen iki adet 10 MVA 34,5 kV/6,3 kV trafo vardır. Terfi merkezinin alçak gerilim ihtiyacı 1,6 MVA’lık 34,5 kV/ 0,4 kV iç ihtiyaç trafosu ile sağlanmaktadır. Hali hazırda kompanzasyon ve UPS sistemlerimiz mevcuttur.
 
Son düzenleme:
Bu kadar yüksek güçlerde tam yükte kullanım ve boş yükte ciddi farklılıklar oluşması normal. O yüzden analizlerinizin isabetli olması lazım. Genelde sistemin sürekli endüktif çalıştığı dikkate alınarak sadece kapasitif kompanzasyon yapılıyor ancak öngörünüzün tutmama ihtimaline karşı sürücü kontrollü şönt reaktör tesis edebilirsiniz sisteminize. Bu durumda ihtiyaç olmaması halinde sisteme sadece kapasitif, ihtiyaç olması halinde ise endüktif takviyede bulunabiliyorsunuz (ihtiyaç nispetinde).
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…