Endüstriyel Elektronik Teknikerleri Yetki ve Çalışma Alanları ?

Katılım
18 Ocak 2008
Mesajlar
1,088
Puanları
156
Yaş
40
Herkese selamun aleyküm değerli ustalarım....

Geçtiğimiz günlerde bir firmaya iş başvurusunda bulundum firma elektrikçi arıyordu. Yapılan iş ise şantiyede Elektrik işi yani kablo patlağı tamiri konteynerden yapılma koğuşların elektrik işleri küçük çaplı kumanda işleri vs...

Ben endüstriyel Elektronik myo mezunu olduğum için beni bu işe almadılar gerekçesi ise endüstriyel elektronik teknikerinin çalışabileceği voltaj sınırlarının üzerinde olabilme ihtimali olan voltaj imiş

Başka bir firmaya baş vuru yaptım tavanda gezen vinçleri üreten bir firma ve aynı sorunla burada da karşılaştım... Lakin iş yeri sahibi dedi ki bu konuyu biraz araştıralım ve o da ben de araştırdık.

İlk önce internetten bir Endüstriyel elektronik teknikeri kaç volt elektrik altında iş yapabilir bunu araştırdım lakin bir cevap bulamadım. Bunun üzerine Elektrik mühendisleri odasını telefon ile aradım ve bu soruyu sordum bana verdikleri cevap Endüstriyel elektronik olduğu için 1000 voltun altındaki işlerde çalışabilir iş yapabilir ve imza atabilirsin dediler. Ben de yazılı resmi bir belge istedim ve biz bunu veremeyiz dediler...

Araştırmalarım devam ederken SGK meslek kodları diye bir şey ile karşılaştım ve buradan Endüstriyel elektronik teknikeri kodunu buldum Kod : 3114.10 linkleri veriyorum CTRL + F ile 3114.10 olarak aratınca bulunuyor rahatlıkla...

http://www.malidanisman.com/Online_sgk_iskur_meslek_kodlari.htm

http://www.mynet.com/sgk/wp-content/uploads/2016/08/SGK-Meslek-Kod-Listesi-1.pdf

Bu kodun yapabileceği işlerin dökümanını buldum 5 adet madde ile ucu açık olmak üzere bir tanımlama yapmışlar...
liknk :

http://www.ecalisanlar.net/endustriyel-elektronik-teknikeri-meslegi-nace-kodu-3114-10-5970.html

Meslek Bilgileri


Meslek Kodu : 3114.10 nace kodu


Meslek Adı : Endüstriyel Elektronik Teknikeri



Grup Bilgileri


Meslek Ana Grubu : Teknisyenler, Teknikerler Ve Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları


Meslek Alt Ana Grubu : Bilim Ve Mühendislik İle İlgili Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları


Meslek Grubu : Fizik Ve Mühendislik Bilimleri Teknisyenleri


Meslek Birim Grubu : Elektronik Mühendisliği Teknisyenleri


Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Önlisans



Meslek Detay Bilgileri


Meslek Tanımı :

-Sanayide kullanılan her türlü elektronik cihazın ve elektronik devrelerin kurulmasında ve bakım-onarım işlerinin yapılmasında elektronik mühendisleri ile birlikte çalışan teknik ara elemandır.

Endüstriyel Elektronik Teknikeri; işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:

a) Sanayide kullanılan elektronik cihazları monte etmek,

b) Elektronik cihazları ve elektronik devreleri işletmek ve bakımını yapmak,

c) Elektronik cihazlarda ve elektronik devrelerde meydana gelen arızaları onarmak,

d) Otomatik kontrol ve kumanda sistemlerinin bakım, onarım ve montajını yapmak,

e) Sanayide kullanılan bilgisayarlı sistemlerin bakım onarım ve montajını yapmak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.



Bu bilgileri inceledim ve bir Endüstriyel elektronik teknikerinin d maddesindeki Otomatik kontrol ve kumanda sistemlerinin bakım, onarım ve montajını yapmak, açıklamasına dayanarak minimum 400 volt olabileceği kanısına vardım ama kontrol ve kumanda işlerinde ( motor kontrol vs ) ve emin değilim.

Bunun üzerine MYK nın maddelerini incelemeye başladım ve aşağıdaki linki buldum
link : https://www.myk.gov.tr/index.php/en...elge-zorunluluuna-ilikin-skca-sorulan-sorular
içerik :
SIKÇA SORULAN SORULAR


1. 6645 sayılı Kanun, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) açısından neler getiriyor?

Tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfında olup Bakanlıkça yayımlanacak tebliğlerde yer alan mesleklerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu olmaktadır. Belge zorunluluğu getirilen mesleklere ilişkin belge masraf karşılığı ile Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen miktarı geçmemek üzere sınav ücreti İşsizlik Sigortası Kanununda belirtilen esaslar doğrultusunda İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanır.

2. Hangi mesleklerde belge zorunluluğu aranacak? Belgesi olmayanlar için geçiş süreci ne kadar sürecek?

Belge zorunluluğundan bahsedilebilmesi için, MYK tarafından ilgili mesleğin ulusal meslek standardının yayımlanmış olması ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılacak tebliğlerde bu mesleğe yer verilmiş olması gerekmektedir. Tebliğin yayım tarihinden itibaren 12 ay içinde bireylerin MYK Mesleki Yeterlilik Belgesini almış olması gerekmektedir. 12 aydan sonra bu Kanunda düzenlenen esaslara göre, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler çalıştırılamaz. 25/05/2015 tarihinde Resmî Gazetede Bakanlıkça yayımlanan 2015/1 nolu ilk tebliğde yer alan 40 meslek ile başlayan belge zorunluluğunun Kurumca standardı hazırlanmış diğer tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan mesleklerde de peyderpey devam etmektedir. Bu doğrultuda Bakanlıkça 2016/1 nolu ikinci tebliğ 24/03/2016 tarihinde yayımlanarak 8 meslek daha belge zorunluluğuna dâhil edilmiştir. 26/09/2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 3. Tebliğ ile ise zorunlu mesleklere 33 meslek daha eklenerek zorunluluk kapsamındaki toplam sayı 81’e çıkmıştır.

3. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu ne zaman başlayacak?

25/05/2015 tarihinde Resmî Gazetede Bakanlıkça yayımlanan 2015/1 nolu ilk tebliğde yer alan 40 meslekte belge zorunluluğu 26/05/2016 tarihinde başlarken, 24/03/2016 tarihinde Resmi Gazetede Bakanlıkça yayımlanan 2016/1 nolu ikinci tebliğde yer alan 8 meslekte belge zorunluluğu 25/03/2017 tarihinde başlamıştır. 26/09/2017 tarihinde Resmî Gazetede Bakanlıkça yayımlanan 2017/1 nolu son tebliğde yer alan 33 meslekte belge zorunluluğu 26/09/2018 tarihinde başlayacaktır.

4. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmayan durumlar nelerdir?

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmaz. Kişiler, sahip olduğu diploma ve ustalık belgelerinin hangi MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine karşılık geldiğini “Belge Zorunluluğu Kapsamında Diploma ve Ustalık Belgelerine İlişkin Muafiyet Tablosu” aracılığı ile öğrenebilir.

5 .Sınav ve Belgelendirme ücretleri için devlet katkısı olacak mı? Ne zaman başlayacak?

Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Bakanlıkça çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, 21/9/2006 tarihli ve 5544 sayılı Meslekî Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsamında yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin 31/12/2017 tarihine kadar belge masrafı ile sınav ücreti, 1/1/2018 tarihinden 31/12/2019 tarihine kadar ise belge masrafı ile sınav ücretinin yarısı Fondan karşılanır. Fondan karşılanacak sınav ücreti, brüt asgari ücretin yarısını geçmemek üzere meslekler itibarıyla Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararıyla belirlenir. Fondan karşılanan bu desteklerden kişiler bir kez yararlanabilir. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.

6. Kimler yararlanıcı olabilir?

Bakanlıkça çıkarılan tebliğlerde yer alan mesleklerde, MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından yapılan sınavlar sonucunda belge almaya hak kazanan bireylerin yalnızca bir kez olmak kaydıyla sınav ve belge ücretleri İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanabilecektir. Söz konusu teşvikten sınava katılım sağlayan adaylar bireysel olarak faydalanabileceği gibi işverenler de çalışanları adına ödeme yaptıkları takdirde sınavda başarılı olan çalışanları için teşvikten yararlanabilmektedir.

7. Sınavdan başarısız olan adayların ücretleri fondan karşılanacak mı?

Hayır, sınavlardan başarısız olan adayların sınav ve belgelendirme ücretleri fondan karşılanmayacaktır.

8. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi nereden edinilebilir?

Bireyler Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından ilgili ulusal yeterlikte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarında teorik ve uygulamalı sınavlara girerek başarılı olmaları halinde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanırlar.

Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşlarına ulaşmak için tıklayınız.


Yukarıdaki maddeleri okurken 4. madde dikkatimi çekti :
4. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmayan durumlar nelerdir?

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmaz. Kişiler, sahip olduğu diploma ve ustalık belgelerinin hangi MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine karşılık geldiğini “Belge Zorunluluğu Kapsamında Diploma ve Ustalık Belgelerine İlişkin Muafiyet Tablosu” aracılığı ile öğrenebilir.


Yani burada diyor ki okul mezunu isen ve okuduğun belgeli diplomalı olduğun bölümde çalışıyor isen mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğun yoktur...

Sonuca yaklaşırken myk olayının endüstriyel elektronik teknikerlerini pek ilgilendirmediğini öğrenmiş oldum lakin tam olarak yine belgemin nereye kadar müsaade ettiğini çözemedim bunun üzerine biraz daha araştırma yaptım ve bulduğum 68 sayfalık bir pdf dosyası oldu...

Bu dosyayı da : http://mutso.org.tr/wp-content/uploads/myb-muafiyet-tablosu.pdf linkinden temin edebilirsiniz.

Gelelim fasülyenin faydalarına

Şimdi son olarak bu dosyayı incelediğim zaman Asansör bakım onarımcısı seviye 3 seviye 4 gibi asansör ile ilgili ulusal yeterlilik adları çıkıyor şimdi bu pdf dosyasında soldaki sıra numarasından yola çıkarak

5. sırada olan yeri inceleyelim :

Ulusal Yeterlilik Adı (ISCO 08 Kodu) : 12UY0092-3 Asansör Bakım ve Onarımcısı (Seviye 3) (ISCO-08:7412)

Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Mesleki ve Teknik Eğitim Kurumlarınca Verilen Diplomalar (Alan/Dal/Bölüm-FOET Kodu) :
Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı ve Dalları (522,523) (Tamamı) ile Elektrik(522), Bobinajcılık(522), Elektrik-Elektronik (522,523), Otomatik Kumanda, Elektrikçilik Bölümü (522), Elektrik Tesisatçılığı (522), Elektromekanik Taşıyıcılar (523), Asansör(523), Endüstriyel Elektronik (523), Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri (Elektronik) (523), Endüstriyel Otomasyon Teknolojisi (Elektronik) (523), Elektronik(523), Telekomünikasyon (523), ElektrikElektronik Teknolojisi (Otomasyon Sistemleri Dalı)(523) Bölümleri

3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa Göre Düzenlenen Ustalık Belgeleri (Alan/Dal- FOET Kodu) :

Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı Elektromekanik Taşıyıcılar Bakım Onarım(523) Dalı ile Elektromekanik Taşıyıcılar Bakım ve Onarımcılığı(523), Asansörcülük (523) Bölümleri

Diyor ve benim anladığım kadarı ile bir Endüstriyel elektronik teknikeri buradaki endüstriyel elektronik alanı ve dalları 522 ve 523 kodu ile geçen meslekleri icra edebiliyor

Burayı doğru mu anlamışım acaba ? yoksa asansör bakımcısı olabilmek için bu dallardan her hangi birine mensup mu olmak gerekiyor ?

Ayrıca kafa karıştıran bir başka husus ise şu : Elektrik tesisatçılığı kodunda 522 demiş elektrik - bobinajcılık otomatik kumanda elektrikçilik 522 demiş endüstriyel elektronik ve diğerlerine 523 demiş yani burada 523 kodu ile kodlu olan meslekler 522 ile kodlu olan işleri yapamıyor mu ? yetkileri yok mu ?

Son sorum ise şu :

Ben endüstriyel elektronik teknikeri ünvanı ile çalışırken benim çalışma sınırlarım nelerdir ?

Max kaç volt gerilime kadar çalışabilirim imza yetkim nereye kadardır ? her hangi bir akım sınırlamam var mıdır ve bu sınır ne kadardır ?

Yine endüstriyel elektronik teknikerleri tam olarak hangi işlerde hangi meslek dallarını icraa edebilirler ?

Mesela ben tesisat işi yapabiliyor muyum imza yetkim var mı kaç kw a kadar imza yetkisine sahibim yada sahip miyim ?

Bana bu konuları açıklayabilir misiniz ?








 
Elektrikle ilgili bakım onarım,teknisyenlik,teknikerlik,mühendislik dışındaki Elektronik,elektromekanik,mekatronik,otomasyon branşlarında tüm iş tanımları muaallak,veya nereye çekersen oraya giden bir yapıya sahip.
 
Kardeşim bunda net sınır belli değil d de ne diyor işletmedeki Elektronik bilgisayar vb malzemelerin bakım onarım montajı diyor şimdi trafo yg, og de ve ag de otomatik kumanda elemanları var neticede elektronik kontrollü yani ozaman end. Elektronik teknikerinin giremeyeceği yer kalmaz maddeler kesin ve belirleyi hükümlü değil
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…