Endüstriyel Haberleşme Türleri

rtkmln

Üye
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
46
Puanları
1
Yaş
32
Kıymetli forum sakinleri merhabalar herkese.
Nedir bu endüstriyel haberleşme? Modbus tcp/ıp , rtu ,profibus ,profinet araştırıyorum intrnetten bakıyorum ama hep genel bilgiler.
Açıklayıcı uygulama üzerinde örnek yok .Örneğin PLC-HMI da bu kullanılır, sürücüde bu kullanılır. Ha bir de RS-232,RS485 var. Bunlarla bunun bağlantısı nedir? Yani kablo türüyse hangi kablo hangi haberleşmede kullanılır?Sizden ricam beni aydınlatmanızdır. Gerekirse somut, resim vs ile örneklere açığım. Yani kafamda canlandırabileceğim bir şeyler istiyorum somut olarak.Herkese iyi çalışmlar,teşekkürler.
 
Merhaba, öncelikle şunda şu kullanılır bunda şu kullanılır tarzında ezber bir durum yok. Belli başlı artık standart hale gelmiş Endüstriyel haberleşme protokolleri vardır. Her cihazın her ürünün desteklediği protokole göre bir haberleşme uygulaması yapılır.

Bu protokoller başlıca olarak sizinde sorduğunuz gibi
-Profinet
-Profibus
-Modbus TCP
-Modbus RTU vs. olarak sayılabilir. (Tabi başka birçok protokol mevcuttur)

Peki protokol ne demektir ? Protokol en özet anlamla, iki endüstriyel cihazın birbiri ile aynı dili konuşmasıdır. Aynı dili konuşsunlar ki birbirlerine veri alıp gönderebilsin veya birbirlerini kontrol edebilsin diyebiliriz.

Örnek olarak bir PLC düşünün Profinet protokolünü destekliyor ve yine başka bir PLC düşünün aynı şekilde Profinet protokolünü destekliyor. Bu durumda bu iki plc' nin ortak dili nedir? cevap tabiki Profinet protokolü.

Bir başka örnek olarak yine bir Siemens PLC düşünün. Modbus TCP protokolünü destekliyor. (desteklemek = bu özelliği mevcut). Ve birde schneider marka Enerji analizörü düşünün. Aynı şekilde bu analizöründe Modbus TCP protokolünü desteklediğini düşünürsek, bu iki cihazın konuşması anlaşması, haberleşmesi için ortak dil ortak protokol Modbus TCP olacaktır. (uygulaması ayrı bir konudur detaylıdır, özet olarak mantıktan bahsediyorum sadece)

Şimdi bu protokollerin farkı ise kullanım yapıları özellikleri vs. bazı farklar vardır. Kabaca bunuda özetlemek gerekirse :

Profinet : Ethernet tabanlı haberleşmedir. Örnek = İki siemens PLC'nin ethernet kablosu ile iletişimi veri transferi bir profinet uygulamasıdır.
Profibus : Modbus RTU ' nun daha gelişmiş versiyonudur. Yapılacak uygulamaya göre farklı çeşitleri mevcuttur.
Modbus: Bu protokolde master-slave ilişkisi vardır. Bir ağ kurduğunuzu düşünün, bu ağda max. 32 adet slave (köle) cihaz vardır. ve bir adette Master (Efendi) cihaz vardır. Master cihaz ağın patronudur, slave olan cihazlara soru sorar yanıt alır, hangi cihazdan hangi bilgiyi öğrenmek istiyorsa sorar ve öğrenir. bir slave cihazdan aldığı bilgiye göre başka bir slave cihaza komut gönderir emir verebilir gibi kaba mantıkta bir çalışma şekli vardır. (32 cihaz sayısı uygulamadaki birçok detaya göre değişmektedir. Haberleşme hızı, mesafesi vs.)
Yukarıda bahsettiğim uygulamayı (eğer kullanılan cihazlar bu protokolü destekliyorsa) ethernet kablosu aracılığıyla yaparsanız bunun adı Modbus TCP olur. RS485 veya RS232 kablosu ile yaparsanız bunun adıda Modbus RTU olur. (Tabi cihazlar bu protokolleri destekleyecek ve uygun şekilde donanımsal ve yazılımsal şartlar yerine getirilecek)

Bu endüstriyel haberleşmenin kabaca mantığı budur. Her bir başlığın ayrıca birçok alt başlığı ve detayı bulunmakla beraber ana tema budur. Gerisi bolca araştırma ve uygulama yapmaktan geçer
 
Teşekkürler ama şimdi elimdeki PLC ile HMI Ekran RS-232 ile haberleşiyor. Şimdi modbus rtu oluyor dediğinize göre. Bunlardan biri master diğeri slave mi olmuş oluyor?
Ayrıca Kablo çeşidi olarak düşünecek olursak google yazıyorum rs232 ve rs485 aynı farkı ne oluyor bunların?
 
Teşekkürler ben de kablo türlerini merak ediyorum
 
Şimdi RS232 ile haberleşmesi kesin olarak Modbus TCP diyemeyiz. Belki kendi aralarında ki bir protokolde olabilir veya direk iki cihazın bağlantı portuda olabilir. (Bu konuda kesin bilgiye sahip değilim, yanlışım varsa üstadlarım düzeltsin lütfen)

Sizin google da aradığınızda muhtemelen karşınıza DB9 konnektör çıkar. O kablo değildir. bildiğiniz 9 bacaklı bir konnektördür. Siz bu konnektörün üç bacağını (A-B-GND) (GND her uygulamada şart değil, veri kalitesi ve gürültüyü azaltmak için gereklidir) kullanırsanız bu RS485 olur. Yok eğer 8 bacağını kullanırsanız buda RS232 olmuş olur.

Bazı cihazlar hem RS232 hemde RS485 bağlantıyı destekler. Bu sebeple iki bağlantıyı da yapabilmeniz adına ortak olarak DB9 konnektör kullanılır. Bazı cihazlarda ise sadece RS485 desteklediği için üzerinde 3'lü klemens girişi vardır, A-B ve GND kablosunu direk bağlayabilirsiniz
Post automatically merged:

Ek olarak RS232 bağlantı yaparsanız sadece iki cihaz arasında veri transferi yapabilirsiniz. Ve iki cihaz arasındaki mesafe max. 15 metre olabilir.

Fakat RS485 'de 1000 metreye kadar haberleşme mesafesi olabilir ve 32 kadar cihaz arasında haberleşme yapabilirsiniz.

Aslında sadece RS232 ve RS485 'e sadece kablolama olarak bakmamak lazım, yine protokol olarak düşünebiliriz. Çünkü farklı özelliklere sahiptirler
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…