) bakıyorumda bu tasarruf cihazları konusunda deneme yanılmayla bilgi sahibi olan baya arkadaşımız var..
Bende bir başka tasarruf safsatasına değinmek istiyorum.... güncel olarak reklamı yapılanlar tasarruf kandırmacaları direk küçük abonelere, ev abonelikleri hedef pazarlama kitlesi olarak görürler..
Birde endüstriyel,kurumsal aboneler , büyük aboneler için hazırlanmış tasarruf adı altında pazarlanan kandırmaca sistemler var.. bunlar daha profesyonel kadrolar tarafından yapılmakta...ve amper başına 30-50 EURO evet yanlış okumadınız 50 Amperlik bir cihaz 50*50 = 2.500 EURO
)
Cihazın yaptığını söylediği tasarruf kısaca şebeke gerilimini düşürmek..
P=U.I temel formulünden gerilimin düşmesi doğal olarak tüketilen enerjinin düşmesi demektir. Bu uygulamayı bütün alıcılara uyguladığınızdan bir çok motor devresinde güç düşmesi buna bağlı aşırı ısınma ve yanmalar,
Elektronik kartlarda sık sık arızalanmalar. Koruma devrelerinde düşük gerilim uyarıları vb vb daha bir çok görünmeyen soruna davetiye çıkartmaktadır.
Tabi aydınlatmdaki kayıptan bahsetmeye gerek bile görmüyorum.Bu cihazlarda uygulanan genel taktik . bir aylık tüketim karşılatırması.. faturasına bakan vatandaş tasarruf diye gördüğü rakamın aslında kendi altyapısına vereceği uzun soluklu zarardan bir haber sevinmekle kalmaz başka noktalardada bu uygulamaya geçmek için hayaller kurar.
Oysaki bir süre sonra aydınlatma sistemlerinde ortaya çıkmaya başlayan sık sık lamba patlamaları, balans yanmaları, motor arızaları, gibi bir çok sorunun bu sistemi taktıktan sonra ortaya çıktığını görecek fakat.. karşısında hiç bir muhattap bulamayacaktır.
Çünkü A markası adı altında satış yapan firma çoktan kapatmış karşılaşması muhtemel hukuksal sorunlardan sıyrılmış ,B markasıyla küllerinden yeniden doğmuş yeni kurbanlarını ağına düşürmeye başlamıştır.
Oysaki en güzel tasarruf enerjinin doğru kullanılmasıdır.. enerjide tasarruf yapmak elbet mümkün..ama bu çalışan cihazları daha verimli hale getirmek, kayıpları en aza indirmek, harmonik seviyesini düşürmek, manyetik kaçakları azaltmak ve daha bir çok yöntemle mümkündür..