Enerji Üretiminde Çığır Açan Buluş

Termodinamiğin ikinci kanununu düşünür isek, biraz mantıksız kalıyor. Şu mantıklıdır; Santralden çıkan suyu, Elektrik talebinin az olduğu (elektriğin ucuz olduğu) zamanlarda aşağı yükleme havuzundan tekrar yukarı yükleme havuzuna basmak, sonra da talebin fazla olduğu(elektriğin pahalı olduğu) zamanlarda bunu yüniden türbinden geçirmek.

Ama, Rüzgardan, güneşten elektrik üretelim, sonra bu elektrik enerjisini pompalar ile mekanik enerjiye çevirelim, kayıplar olacak ama bildiğin bedava enerji demektense, o ikinci rüzgar, güneş enerji sistemleri yatırımını illa santralin yakınına yapacağım diye kendini sınırlamaktan ise, daha müsait bir yere, daha verimli şekilde kurulması daha mantıklı olur.

Şunu söyleyeyim, verim ve ikinci yasa dolayısı ise, yukarı yükleme havuzundaki suyu aşağı türbine indirip ürettiğiniz elektrik ile, aynı miktarda suyu yeniden yukarı basamazsınız, daha az su miktarı basabilirsiniz. Bu durumda, tek fark, elektrik fiyatlarının azaldığı ve arttığı zamanlarda(ki bu da arz- talep dengesine göre artar azalır. mesela hava ilk karardığında ve karardığının ilk bir-iki saati elektrik fiyatı yüksek olmalı değil mi?) bu devridaimin işe yaramasının analizi yapılmalıdır.
 
Bakın bende daha güzel yöntem var....

Su yüksekten aşağı düşerek enerji üretir. Buna düşü denir. Düşü fazla ise enerji üretimi fazladır. Türkiye malesef düşü bakımından çok şanslı bir ülke değildir. Herneyse.

Bir barajda farzumahal düşü 100m. O zaman 300 metre çukur kaz ve tribünleri buraya koy, boruyla da suyu buraya getir. Oldu mu sana 400m düşü. Üreteceğin Elektrik enerjisi şimdiden 4 katına çıktı işte,

Al kullan.
 
Rüzgar türbinleri en yüksek verimlilik açısından bol rüzgar alan tepelere kurulur. Hidolik santraller ise en iyi düşüyü sağlamak üzere alçak bölgelere kurulur. Bu nedenle hidroelektrik santralininin olduğu yerler rüzgar enerjisi elde etmek için elverişsiz yerlerdir. Güneş enerjisi ise kuruluş maliyetii ve karlılık açısından en pahalı Elektrik enerjisidir.

Kısaca ortada bir buluş olmadığı gibi önerilen yöntemlerde verimsizdir.

Bilinen ve kullanılabilecek olan yöntem ise elektriğin az kullanıldığı saatlerde pompa ile suyu yukarıya geriye basmak ve puant anlarında bu suyu kullanarak tekrar elektrik üretmektir. Verimlilik daha düşük olacaktır fakat enerji potansiyel olarak depolandığı için puant anlarındaki elektrik ihtiyacı için yeni santral kurulması bir süre de olsa olmayabilecektir (kurulan tesise bağlı olarak).
 
İlgili olduğum bir konu paylaşım için herkese teşekkürler..
 
YTM ler hidrolik santralları (HES) su seviyelerine göre çalıştırmakta aynı zamanda sistem frekansını ayarlamakta ani yük alma ve atma da HES leri tercih etmektedir.Sistemde yüksek kapasite ile üretim yapan bir doğalgaz veya termik santral aniden servis harici olduğunda düşük kapasite ile çalıştırdığı HES lere ani yük alma özelliğinden dolayı yük aldırır. Bu toleransı her zaman elinin altında hazır tutar.Yetmezse düşük yüklü alıcıları (kasaba-ilçe vs.) sistemden çıkarır.4 yada 5 yıl kadar önce Bursa İzmir arası 380 kv hat Balıkesir taraflarında kopunca EGE MARMARA ve AKDENİZ bölgesi kısmen çökmüştü.Arıza öncesi OYMAPINAR başta özel HESlere ani yük almaları istendiğinde OYMAPINAR yük alamayacağını beyan etti ve sistem çöktü.Onun için HES lerden en çok ani yük almalarda yararlanılıyor.Bugünlerde kamu termik santrallarından (12 adet ve grup sayısı çok daha fazla) 3 grup devrede diğerleri stop.Sebebi bildiğiniz gibi bol yağış ve barajların ful dolu olması.
 
Güzel haber teşekkürler.
 
eger boyle birsey mumkun olsaydi sus havuzlari harcadiklari enerjinin daha fazlasini uretirdi.cunku sus havuzlari soylediginiz dongude calisiyo
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…