Enerji Analizörü Sistemi Kurmak


Timucın bey ben daha once hiç enerji işiyle uğraşmadım. Yani tecrübem olmadan arkadaşa bir bakış açısı kazandırması açısından bazı düşündüğüm şeylerş anlattım.

Fakat madem bu işlerle uğraşıyorsunuz hazır bulmusken attıgnız mesaj ile ilgili bir kac soru yonelteyım.

Raporlama toollarından kastınız nedir? Master Analizore neden ihtiyac var? Halbukı PC yı master olarak secemez mıyız? Historian Programlar dediğiniz nedir? ( Anlık verileri depolayan programlar mı?)
 
Entes markasının anlattığın uygulamaları mevcut mpr 63 analizörlerini kullanarak rs 485 üzerinden 2 damar kabloyla butun analizörleri haberleştirebilirsin. aksi takdirde ethernet cok maaliyetli olur.
 
Tabii master analizör eğer phoenix kullanırsanız ihtiyaç var. Diğer analizörlerde böyle bir ihtiyaç yok. Raporlama araçları ile günlük aylık yıllık verileri takip edersiniz. Ne kadar enerji harcanmış voltaj akım vs. bilgilerini geçmişe dönük sorgularsınız. PC zaten master olacatır dediğiniz gibi. Historian program dediğiniz gibi anlık veri toplayan raporlama araçlarıdır.
 
Master analizörle haberleşme maliyeti düşer. Diğer analizörler ile master analizör rs 485 ile bağlanır. PC ile master analizör ethernet ile.
PCden internet explorerdan tüm analizörleri online izlersiniz. SCADA ya ihtiyaç kalmadan.
 
Circutor firmasının enerji analizörlerini bir incele çok başarılı ürünleri var scadası çok yetenekli her türlü cihaz ile haberleşme yeteneği var sadece enerji analizör değil bir proses analizör olarak bile kullanılabilir. Ben fabrikada kullanıyorum 200 adet enerji analizör 250 adet sıcaklık okuma 100 adet hava sayacı 10 adet doğalgaz sayacı 200 civarında alarm çeşitli kontroller içeriyor kaç yıl oldu mükemmel çalışıyor.
 


Bu master analizörler ethernete çıkışı da sağlıyor sanırım.Schnedierin de janitza nında benzer "ust duzey" analizör modelleri var. Yani sırf phoenix için olan bir özellik değil ya da bir "mecburiyet " de değil. bunun yerine bir rs 485-ethernet convertor ve ethernet gatewayla da sistem bağlantısı yapılabili veya direk PC ye çıkılabilir
 
illa skada olması gerekmiyor operasyon yapacaK isen skada gerekli ama plc ve buna bağlı enstrumanlar olmak zorunda eğer mesafe uzunsa ağ varsa profi net çalşışan entrumanlar seçmelisin . yok orta mesafede ise profibus mesafeler kısa ise modbus çalışan analizatör seçmelisin . ama 3000 e kadar çıktığında modbus ciddi yavaşlayabilir profi net en doğrusu. ileride skada kurmak istersen plc temelli sistem kurmalısın . o halde şöyle başlayabiliriz 1 adet compact plc profibus dp herhangi analog giriş çıkış dijital çıkışa ihtiyacımız yok 1 adet operatör ekranı ve janitsaların enerji analizatörü umg6 siemenste sanırım öyle geçiyor . .. kurduğunuz zaman sorun çözülür.
yanlız eklemeliyim burada tüketim okuyamazsınız tüketim raporu alamazsınız aldığınız değerler anlıktır .. tüketim derseniz işin içine sayaç girer mevzu dallanır budaklanır o zaman türk telekomcuların uzaktan okuma için kullandıkları sayaca bağlanan sistemler var tabi sayaçta gerekli .
raporu da elle yazmanız gerekecek . rapor yazsın derseniz o zaman skadada girecek mecbur olacak yani her halukarda siz bir enerji otomasyonu kurmak zorunda kalacaksınız gibi duruyor.
o zaman operasyonda yapabilirsini jeneratör varsa bunuda bağlar sınız trafolar çeşitli ise 2 3 kaynak var ise kuplaj varyasyonları yaparsınız. vet siz plc kurun skada kurun enerji analizatörü kurun . zaten bu toplam size en fazla 5000 euraya mal olacaktır. bana sorarsanız.
tabi bu benim nevi şahsıma munhasır abesle i,ştigalim siz daha uzman birine sormanızda fayda var
 
Bu iş biraz sıkıntılı. Sıkıntı cihaz sayısının çok olması ve her cihazdan alınanacak verilerin çokluğundan kaynaklanıyor. Enerji analizörleri rs485 ve ethernet bağlantıları olmasına rağmen iletişim hızları düşük. Bir çok analizör ile testler yaptım Ethernetleri saniyede 3-5 sorguya cevap verebiliyor. Rs485 ise 8-9 sorgu cevaplıyor. Oysa iyi plc'ler saniyede 60-70 sorgu cevaplıyor. Analizörlerin bu yavaşlığı sebebi ile rs485 ve therneti birlikte kullanmak gerekir. Merkezi scada analizör'den rs485 üzerinden belli başlı değerleri alır,gösterir ve kaydeder. İçersinde kayıt edebilme özelliği olan analizör kullanarak, kendi programı ile ethernet üzerinden detaylı bilgiler istendiğinde alınabilir. Böylece bir problem olduğunda ilgili analizöre bağlanıp derinlikli bilgi edinilebilir.
Tabii fiyatı biraz daha pahalı olacaktır. Eğer derinlikli bilgi istemiyorsak Rs485 Modbus Rtu bence en iyi seçim olacaktır. Ekonomik ve çok fazla alternatifi olan bir seçim olacaktır. Analizör seçerken modbus rtu ile bir saniyede kaç sorgu yapılabildiğini mutlaka sorun veya test edin. saniyede 1-2 sorguya cevap verebilen analizörler dahi piyasada satılıyor.
 
entes ile görüştünüz mü hiç.? analizörleri var bildiğim kadarıyla.
 
Ana sayfa - Janitza

Janitza'nın eternet tabanlı enerji analizörlerini tavsiye edebilirim. Modbus biliyorsun her cihazın her verisini tek tek sorgulayarak alıyor veri cihaz 1 veri 1,2,3,4... cihaz 2 veri 1,2,3,4... Bd'yi yüksek tutsan bile çok fazla analizörde detaylı raporlamalar için yavaş kalabilir. Kalır demek istemiyorum, kalabilir diyorum. Senin kaç tane değeri hangi sıklıkla raporlamak istediğine de bağlı. Janitza gridvis uygulamasını da ücretsiz sunuyor. timucincelik82'ye katılıyorum. kendi ip'si üzerinden ulaşbildiğin ve kendi üzerinde kısmi bir cache olan ve kendi üzerinde raporlama yapabilen analizörler bence daha efektif bir çözümdür.

Yerli firmalar da vardı analizörü satın aldığında yazılımını ücretsiz veren, elime bir proje için geçmişti, entes. onun dışında Siemens simeasP50 de olabilir 103 veya modbus üzerinden haberleştirmek için. Projeyi tam netleştirdikten ve ne istediğini detaylandırdıktan sonra teklif isteyebilirsin firmalardan. anladığım kadarıyla proje büyük, haberleşmeyi doğru seçmek gerek. İstediğini bilmek ve ona göre teklif almak ve teknik olarak incelemek lazım.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…