Eski vantilatör

darkonset

Üye
test
İyi günler...
Elektronik ile uzun zamandır hobi olarak ilgileniyorum bu yüzden bu konularda çok fazla teknik bilgilere sahip değilim. İnternetten araştırdığım bilgilerle bazı cihazları açıp nasıl çalıştıklarını anlamaya çalışıyorum.

Çok eski küçük bir vantilatör ile alakalı bazı sorularım olacak; Vantilatör asenkron motora sahip ama içinde hiç bir direnç, kondansatör yada devre kartı vs. olmadan 220 volt beslemeyi direkt çok ince bobin sargılarla statora bağlamışlar. 2cm çapında ve 2cm boyunda küçük silindir sincap kafesli rotoru var. Benim merak ettiğim konu ise bu cihazı prizden çıkan voltaj ve akım düzenlenmeden, elektronik devreler olmadan yapmak nasıl mümkün oluyor ? Daha önce şarjlı matkap, adaptör, tasarruf lamba blender gibi cihazları açıp kontrol etmiştim ve içlerinde mutlaka pek çok elektronik devre vardı fakat bu vantilatörde açma kapama düğmesi hariç herhangi bir elektronik devre yok.

En temel şekli ile ,

Şebeke voltajı alternatif akımdır. Sürekli polarite değiştirir. Bu değişken voltajı motor saygılarını uyguladığınız zaman stator içinde döner bir manyetik alan oluşur.

Rotor ise içinde kısa devre çubukları bulunur. Bu rotor bir manyetik alan içine girdiğinde üzerindeki kısa devre çubuklarını bir voltqj indüklenir. Bu voltaj kısa devre de akarken ters bir manyetik akı oluşur. Buda rotorun dönmesine neden olur.

Benim anlamak istediğim 220 volt ve 16 amper priz elektriğini Elektronik devreler, en azından direnç ve kondansatör olmadan bobine direkt nasıl bağlanabildiği ? Çünkü vantilatör yaklaşık işlemci fanı gücünde ve basit kasa fanını bile 12v için adaptör olmadan direkt prize takamıyoruz.

Benim anlamak istediğim 220 volt ve 16 amper priz elektriğini Elektronik devreler, en azından direnç ve kondansatör olmadan bobine direkt nasıl bağlanabildiği ? Çünkü vantilatör yaklaşık işlemci fanı gücünde ve basit kasa fanını bile 12v için adaptör olmadan direkt prize takamıyoruz.

Motor sargısı buna göre dizayn ediliyor. Sarımda kullanılan iletken kesiti daha ince ve daha çok sipirli oluyor.

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,038
Kullanıcılar
453,006
Son üye
elko06

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri