Eski yapıdaki dairede priz çoğaltma

Katılım
9 Ara 2021
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
35
Herkese iyi günler;

Yaklaşık 1850 yılında inşa edilmiş bir eski binada oturuyorum. Evin Elektrik tesisatı ilk ne zaman döşendi veya daha sonra o günün gereklerine uygun şekilde modernize edildi mi hiçbir fikrim yok. Ancak 2 odada (65 m2) yalnızca 4 tane priz var. Biz de mecburen odanın diğer ucundaki priz ihtiyacını uzatma kablolarla karşılıyoruz. Burada aklıma gelen ilk soru şöyle:

- Uzatma kablolarının fişlerini birbirine takmak riskli mi?

Bu sorunun ardından aklıma şöyle bir alternatif geldi:
Prize uzatma kablo takmak yerine priz kapağını çıkarır oradan kablo çekerim. Bu kablo da duvarların içinden dolaşmaz (çünkü bina eski ve duvarda bazı yerler taş, beton, kum şeklinde değişiyor) tavandan ya da zeminden oda içinde dolaştırır, gerekli yerlere üçlü - beşli prizler koyarım. Bu kısımda da ikinci soru aklıma düşüyor:

- Örneğin 20 metrelik bir elektrik kablosunun arasına 3'lü prizler yerleştirmek ile uzatma kablolarının fişlerini birbirine takmak aynı şey olabilir?

Elektrik: E
Kablo: ---
Priz: P


Bu mu mantıklı?
E------------P(Televizyon)------------p(müzik seti)--------------p(bilgisayar)----------------p(kurutma makinesi)

Yoksa bu mu?

E---------------------------------------------------------------
I___P____I I____p____I I___p______I
 
Bakış açısı yanlış.

Tesisat projelendirilirken göz önüne alınacak ilk parametreler yük ve Tesisatı oluşturan (Kablo, Sigorta Kaçak akım vç) elemanların yüke göre durumudur.

Öncelikle yükü bulmanız gerek. Yani kullanacağınız cihazların toplam çekeceği güç lazım ve tesisatı buna göre dizayn etmeniz gerek.

Yükü bildiğiniz zaman ister tek uygun özellikte linye hattı ile getirip yine uygun şekilde grup prizlerle dağıtın ister yine yükü biri kaç linye hattı çekip her linye hattına, uygun şekilde yükleri bağlayabilirsiniz.
 
Sn. Ar-kur-tek'in de ifade ettiği gibi bakış açınız hatalı.
Öncelikle; uzatma kablolarını birbirine bağlarken uzatma kablosuna taktığınız cihaz güçleri, uzatma kablonuzun kesitleri, uzatma kablosunun bağlandığı prizin bağlı olduğu linyenin kesiti, aynı linyeye bağlı prizlerin kullanıldığı cihazların güçleri, linye başındaki devre kesicisinin akım kesme kapasitesi kriterlerini bilmek lazım. Şayet bunları dikkate almadan bu şekilde kullanırsanız kablolar eriyebilir, yangın çıkabilir, sigortanız atabilir, priz linyesi eriyip yanabilir, gerilim düşümünden kaynaklı cihazlarınız bozulabilir, Sigorta atabilir vs. vs.
 
Merhabalar.
Öncelikle ve en önemli konu;
Odalara gelen linye hatlarında kullanılan kablo kesitleri nedir?
Tali pano düzeni Sigorta seçimi vs nasıl?
Odalar içinde dağıtım buatları varmı?
Bu sorular yanıt bulduğu vakit size gelecek yardımlar yerinde olacaktır.
 
Hepinize böyle detaylı yanıtlar verdiğiniz için önce teşekkür ederim.
Elektrik okur yazarlığım sıfır olduğu için; bahsi geçen her teknik tabire şöyle Google'da bir baktım. Ne var ki, "Linye hattı", "Akım kesme kapasitesi", "Tali pano düzeni" gibi şeyleri kendim bakarak idrak edemiyorum. Tek bildiğim, elektrik tesisatı çok eski. Daire içindeki pano da çok eski.
 
Sayın @merakli_kofteci benim size acizane tavsiyem tesisat da madem çok eski diyorsunuz,
İşinin ehli bir elektrikçi den yardım alarak yaptırsanız kafanız rahat olsa.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…