Ev için kompanzasyon düzenlesek ekonomi yapılabilirmi

Vatandaşın bu sorununu suiistimal etmek isteyen çıkarcı kişiler Elektrik tasarruf cihazı adı altında sömürüye başladılar. İddia ettikleri ise bu cihazların faturalarda %25-30 civarlarında tasarruf sağladığı yönünde. Gerekçeleri ve dayandıkları nokta ise şöyle;
Evlerde kullanılan florasan lambalar, elektrik motorları, TV’ler gibi cihazların çalışabilmesi için manyetik alana ihtiyaç duymalarından kaynaklanan reaktif güç tüketimidir. Bu konu aslında kompanzasyon konusudur, evet cihazda bulunan 3-6 mF’lık kondansatör tesisata paralel bağlandığından şebekeden çekilen reaktif gücün azalmasına neden olmaktadır. Ancak şöyle bir durum var ki; evlerimizde kullandığımız elektrik sayaçları aktif gücü (P=U*I*cos(j)) ölçen cihazlardır.


Evlerde bulunan cihazların (çamaşır makinası, bulaşık makinası, buzdolabı vs.) talep ettiği aktif güç sabit olduğundan faturada herhangi bir değişiklik olmayacaktır.
Eğer evimizde reaktif güç ölçen sayacımızda bulunsaydı, reaktif güce ödediğimiz miktar azalabilirdir. Çünkü çekilen reaktif gücü şebekeden değil de cihaz üzerinde bulunan kondansatörlerden sağlayacaktık ve çekilen bu güç sayaca yansımayacaktı.
Bu durumu suiistimal edenler işi o kadar abarttılar ki artık Televizyon kanallarında, radyolarda reklam yapmanın yanında kişisel telefonlarımıza da her nasıl ulaşıyorlarsa gecenin bir vakti beklenmedik bir anda onlardan telefon alabiliyoruz. Ne kadar durumun farkında olduğumuzu anlatmaya çalışsak da yine ısrarla satmaya çalışmaktan vazgeçmiyorlar.
 
Nurkon arkadaşın fikrine katılıyorum. Kompanzasyon yaparak sistemin harcadığı gücü değiştiremezsin cosQ değişir, gerilim ve güç sabit olduğu için akım değişir.
 
buradaki cosQ yi düşürmek demek endüktif kapasitif yüklerin çekeceği kör gücü azaltarak Ücrettten tasarruf ederiz. çünkü tedaş endüüktif ve kapasitif yüklerin sebekeden çekilmesini istemez bu yüüzden konpanzasyon yaptırır
yapmayan firma ve fabrikara reaktif güçlerin üçretleri alınır arkadaşlar
bunu fabrika veya işletmeye sadece elekrik iletiminde malzeme seçimindeki tasarruf değil düşürülen cos Q ilede çekilecek kör gücün parasındab da tasarruf ederiz bilginize
 
Aslında kompanzasyon yapılmasında ayırd edici 2 ayrı nokta vardır:

1.Kablo kesitinde azalma:İndüktif ve kapasitif yüklerin cos fi güç çarpanını ne kadar 1 değerine yaklaştırırsak kablolardaki aktif ve reaktif güç trafiği o kadar azalacak,kablonun kesitinden tasarruf edilecektir.

2.Evde ve işletmede cihazın cos fi değerinin iyileşmesi(1' e yaklaşması) ile tasarruf:Bu yolla aktif güç sarfiyatında az veya çok,ama mutlaka bir tasarruf sağlanacağıdır.Bu noktada tasarruf olmaması söz konusu olamaz.Ama ev kullanımında belki ihmal edilecek kadar az(Evlerde reaktif sayaç ayrıca bulunmayıp,tüketiciler ayrıca reaktif bedeli de ödemek zorunluluğunda değildirler,yalnızca aktif sayaç bedeli ödenir.)ama özel işletmelerde göz önüne alınacak derecede çok(Bir de reaktif sayaçtan geçen yük de azalıp,dolayısıyla iki yönden,yani hem cihaz aktif gücünden,hem de reaktif güçten azalma olacaktır.)cos fi değerinin kompanzasyonla iyileştirilmesi(Evlerde de,cos fi değeri daha iyi olan A+, A++, A+++ son çıkan teknolojik ve daha gelişmiş olan ürünler kullanılarak) sonucu tasarruf sağlanır.

Basit bir pc cihazıyla örnek vereyim.Bilgisayar güç kaynağı(Psu) cos fi değeri ucuz veya pahalı olmasına göre değişen (0.65 ila 0.88-0.93 güç çarpanlarında, "80+" etiketli kaliteli psu'lar) farklı değerler arasında,çok değişken cos fi değerleriyle satılırlar.Ben bilgisayarıma ucuz 0.65 cos fi güç çarpanlı bir psu'yu monte edersem,ayni 350 watt.lık gücü karşılamak için ucuz olan bu psu hem daha fazla aktif güç harcayacak,hemde şebekeye daha fazla reaktif gücü iade edecektir.Nedeni de verimsiz olan bir modelini seçip kullanmış bulunmamdan dolayıdır.80+ etiketli olanlar,ayni 350 watt.lık psu gücü elde edebilmek için hem daha az aktif güç kullanacak(Bizi evlerde bu kısmı ilgilendiriyor.) hem de şebekeye daha az reaktif gücü iade edebilecektir.İkinci kısımda reaktif gücün az veya çok olması bizi çok fazla da ilgilendirmiyor,çünkü parasını biz vermemekteyiz,dağıtım tarafındaki kompanzasyonlarla bu kusur,eve ulaşmadan telafi edilmekte zaten.Bizi doğrudan ilgilendiren tarafı yalnızca aktif kullanım tarafında,normal aktif ölçüm yapan sayacın değerinde,cihaz özellikleriyle ilişkili olarak bir düşme görülebilmesidir.Bizi asıl ilgilendiren yönü bu yönüdür.

Sayın ŞEF üyemizin buna şahit olarak forumda paylaştığı,trajikomik olarak şahit bulunduğu bir olayı anlatmaya çalışayım:Bu cihazlar güya kablolarda sıkışmış,hapsolmuş olan bir enerjiyi serbest olarak özgürlüğüne kavuşturuyor,azat ediyormuş faydalı olarak iddia edilen bu cihazların ayırt edici bir özellikleri olarak.İnsanın mantıklı düşünülürse eğer,saçma ve komik bulacağı bir durumdur ne yazık ki.Bu tür gereksiz ve bilimsel temelden uzak açıklamalarıyla sn.ŞEF'imizi dahi rahatsız edebilen inatçı ve ısrarcı pazarlamacı şirketleriyle muhatap olabilmek olasıdır.Allah yardımcımız olsun diyelim.Herkes bir yoldan ama doğru,ama yanlış,mantıksız da olsa bu tür satış yolllarından ekmek parasını elde etmeye çabalıyor hiç şüphe yok ki.Bu konuda bilgi birikimi,bilinç düzeyi ve mantığımızla bunların üstesinden rahatlıkla gelip baş edebileceğimize sonsuz inancım bulunuyor.Bu konularda Allah yardımcımız olsun diyelim.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Teşekkür ederim anladığım kadarıyla çok az da olsa bir tasarruf mevcut.
ve yine anladığım kadarıyla eger evimizde bir ups cihazımız varsa oda tasarufa katkısı bulunuyor.


Hani eskiden voltajın dengeli olmamama sebebiyle regratörler ( regülatör) kullanılırdı bildiğimiz dengeleyici trafo. sonuçta manyatik alan,demir nüve ve haliynen endüktif yük !
eger evimize gelen voltaj dengeli değilse sizce regülatör kullanmak voltajı dengelemek artımı getirir eksimi
 
Evlerde hiç bir sistemle hiç bir tasarruf olmaz. Ev sayaçları sadece aktif yükü paraya döker. endüktif ve kapasitif yükleri dengelemek şebekeye katkı yapar cebinize değil.

Bu konuda çok araştırmalarım oldu. Özellikle evlere ve küçük dükkanlara bu cihazı satanlara karşı çok araştırma yaptım. Ben bir Elektrik mühendisiyim. Kompanzasyonun tabiri caizse ciğerini bilirim ama burada zaten arkadaşlar teknik olarak açıklamışlar bir de ben gereksiz açıklama yapmayacağım.

Sadece şunu söylemek istiyorum. Yıldız Teknik ünv. 2 ayrı konunun uzmanı doç ve prof hocalarımızla bu konuyu tartıştım. İstanbul Teknik ünv. den Doç olan Emo da eğitimler veren mahkemelerce bilirkişi olarak atanan enerji kalitesi güç sistemleri konularında Türkiye'nin en iyi hocalarından birisiyle de bu konuyu tüm teknik incelemeleriyle tetkik ettik. Vardığımız sonuç evlerde bu cihazların ve bu tarz sistemlerin tasarruf yaptırmasının imkansız olduğudur.

Tedaş zaten evler için kompanzasyon yapıyor.Sizin yapmanız şebekeyi rahatlatır tedaş a destek verir. Size hiçbir faydası olmaz.

Lakin olması gereken iki konu var.
Birincisi Devletimiz EMO-Ünv-Bakanlık-mahkemeler ortaklığıyla bu evlerde tasarruf cihazı satan şirketlere dolandırıcılıktan dava açmalı ve mahkum etmelidir. Ama maalesef ortada bir rant var ve kimse bu konuya eğilmiyor.

İkincisi evlerde kompanzasyona tedaş destek vermeli ve yapanları ödüllendirmelidir. Nasıl iş yerlerinde yapmayanları cezalandırıyorsa aynı şekilde ihtiyacı yokken şebekeye destek verenleri de ödüllendirmelidir.
 
İster pc'den önce ups,regülator kullanılsın,isterse eve dağılım olmadan daha yüksek kapasiteli ups,regülator kullanılsın,hiçbir şekilde tasarruf sağlanamaz.Mantıklı düşünürseniz eğer,regülator ve ups'nin de iç kayıpları çalışırken olacağından,bizim sayaç değerimizi bir miktar arttırabilir bile.Akü şarjının sürekli dolu tutulması,ups ve regülatörde fazla yüklerin dengelenmesi için yapılan harcamalar(UPS'nin toprak hattına fazla yükler deşarj edilir,bu yolla kayıplar bulunur.) sonucu % 0 dolayında tasarruf sağlanır,hatta voltaj fazla dalgalanıyorsa,stabiliteyi sağlamak üzere,bir de buna iç kayıplar eklenir.Yani sn.rainman1907'nin tüm söyledikleri doğrudur,yani bu ev tipi regülasyon,ups sistemleriyle hiç bir tasarruf sağlanamaz.

Tasarruf watt. değeri düşük tasarruflu ev eşyasıyla ancak sağlanır.Ev tipi bu türden tasarruf cihazlarına itibar etmeyiniz.Bunlar hergün gösteri(Demostrasyon) amaçlı psikolojik yanılsama sağlasın diye reklamlarını sürdürüyor.Bugün ben de samanyolu avrupa uydu kanalında böyle bir reklamla karşılaştım.Arkadaşımız kendinden emin,bir Elektrik devresini,önce cihaz takılı değilken yakıp 1.0 amper ampermetreden geçtiğini,sonrası tasarruf cihazının prize takılmasıyla 0.73 amper değerine düştüğünü görsel olarak sergileyerek ikna gücünü iyice arttırmaya çalışmaktaydı.Ancak bu tablo(Küçük pano) arkasında özel devre sistemleriyle,tasarruf cihazını fişe taktığı esnada el çabukluğuyla pekala da bir hile yapabilmesi,başka bir anahtarı görünmeden açıp kapayabilmesi de mümkündür.Çünkü bu cihazla %30 hiçbir şekilde tasarruf sağlanması mümkün değildir.Göz aldanmasından,aldatmacadan başka bir şey olmadığını açıkça düşünüyorum.Siz evdeki cihazların ne kadar indüktif yükte,ne kadar kapasitif yükte olduğunu bilmeden,kör döğüşü yapar gibi,belirli bir farad değerindeki kondansatörü devreye paralel koymanızla,ayrıca hiçbir tasarruf sağlayamazsınız.Kompanzasyon elektrik değeriyle ilgili ince bir hesap işidir.Küçük ve ilkel,sabit kondansatör değerli bir cihaz bunun üstesinden asla gelemez.Bu tür cihazlara asla itibar etmeyiniz.Boşuna kürek çekmiş olursunuz,kendinizi boşu boşuna yorar,aldatmış olursunuz.Saygılarımla.
 
Sayın BİNBAŞI ve RAINMAN çok güzel açıklamışlar . Arkadaşlar illaki tasarruf etmek istiyorsanız,TEDAŞ'ın tarifeli sistemine geçin normal kullandığınız elektriği biraz tarife saatlerine uyarak % 20 - 30 tasarruf edersiniz.
 
benim tespitlerime göre tek ve cok tarife arasında tasarruf etme acısından fark yok hatta zarar bile ediyoruz.tedaş cok uyanıkca bir uygulama yapmış bu konuda tarifeler
6.00-17.00 arası 0,183128 TL
17.00-22.00 arası 0,311668 TL
22.00-07.00 arası 0,090595 TL
dir.
tek terim fiyat tarifeside 0,17306 kuruştur.
son endeksi 1881,154 ilk endeksi 1774.0001 olan abone
toplam 107 kw enerji harcamış 107*0,17306=18,51 tl Elektrik bedeli(vergi vd olmadan)
fakat üç tarifeli olduğundan dolayı
06.00 -17 arası ------------65,412 *0,183128=11,98
17.00-22.00 arası-----------32,622*0,311668=10,17
22.00-06.00 arası-----------39,119*0.090595=3,54
toplamda ise 25,69 tl elektrik bedeli (vergi vd olmadan)

burada siz faturanızdan ancak gece 22 den sonra camasır yıkarsanız,klimanızı gece 22 den sonra acarsanız ancak o zaman tasarruf edersiniz yoksa sadece vergi ve diğer katkı payları olmadan oluşan bu aradaki fark vergi oranları ile daha da fazlalaşmaktadır.

değerli üyelerimiz yazıyı yazdıktan sonra ki bu değerler kendi faturamdandı. bir daha kontrol edeyim dedim .bir başka olayın daha farkına vardımki .bana göre bu büyük bir sorun ve bunu tedaştan sorgulayacağım
şimdi tek tarifeli sistemdeki harcanan kw saat --------107 kwh(1881,154-1,774.0001)
fakat üç tarifelide ise topladığımda 137 kw saat cıkıyor
yani benden 37 kw saat parasıda fazla alıyorlar .
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…