tip121'i arduino ile anahtarladım tüm bağlantılar doğruydu,arduinodan transistorün base'ine lojik 0 gitmesine rağmen Elektrik geçiyor transistörden dolayısıyla led/dc motor çalışıyor,evde topraklama yok bunun bir etkisi olabilirmi?
not:gnd vcc arduinodan sağlandığı zaman hiç bir sıkıntı yok sıkıntı harici güç kaynağı bağlandığı zaman oluyor.
dc ile çalışıyorum,amacım max 30V 5A'lik güç kaynağını anahtarlamak(motoru döndürmek için) istiyorum,transistörün
emitter'ından güç kaynağının - si giriyor + kutbu doğrudan krokodil ile motora bağlı.işin ilginç yanı base'e giden bağlantıyı sökmeme rağmen motor çalışıyor power transistor ve küçük bjtlerde de aynısı oluyor,akşam devreyi tekrar bağlayıp resmini çekip atacağım.
kısacası base'e güç gelmediği zaman collector'den güç gitmesin istiyorum
Yukarıda yazdığına göre emiteri eksiye bağladığını yazmışsın ancak
Emiter 3. bacak resimlerinde kırmızı kablo yeşil krokodile oradan da motora motor çıkışıda kırmızı uçla güç kaynağının artısına gidiyor. Bu bağlantı yanlış.
Transistörün bağlantısını düzeltiniz. Eğer arızalanmadıysa çalışacaktır.
Edit :
Projeboard uzerindeki transistörün 2 ve 3 nolu bacaklarındaki turuncu ve kırmızı kabloları yer değiştiriniz. Deneyip sonucu yazınız.
İlk denemede aslında küçük bir lamba kullansaydınız iyi olurdu. Bu motor indüktif bir yük.