Ev yapımı freze projem

Koordinat tablası deyince ..

En üstteki tabla için hazır sigma profil .
Altına uygun desteği yaptın mı hiç de zayıf olmaz.
tabla için olanları öyle basit şeyler değil sağlamdır.

Resim örnek değişik ölçüler var.

Ya da en kolayı 15-20 mm alüminyum levha...

@KAZIMUGUR hocam frezeye baktımda, kitapcığı kendinden daha büyük. @Suat_Korkmaz ı kesmez bu bence. Tabla için önerdiğin profile aynen katılmaktayım. Suat, Ankara'da bulazsan kestirir, paketler yollarım. Malum firmada var. Arada bi giderim bende, hiiiçde zahmet olmaz..

hmm. Bak aklıma yattı. Benim CNC'de 180'lik etli yüzey profili var. Benim tabla da tesadüfe bakın ki 180mm.

@window_s
Otomasyoncu bizim burda. Ordan halledebilirim. Teşekkürler teklifin için.

@KAZIMUGUR
Teşekkürler tavsiyen için.

Kendi açtığın başlıklardan başkasını okumamak ne kadar kötüymüş gördün mü ?
En az 10 yerde verilmiştir böyle öneriler.
Bazı oluyor alakasız başlık altında arada derede harika fikirler oluyor.
Bazı oluyor soran çok güzel pencereler açmış oluyor.
Harcanacak vakit zarar değil kardır.

Aklımdan şöyle bir şey geçiyordu:

Yani kırlangıçlar eşit ölçülerde hazırlanıp yerlerine vidalanacak. Her eksene de birer tane kama. Bana çok sağlam olur gibi geliyor.

Çizdim yukarıda hayır dedin.
Ne kızağı agam hangi çağda yaşıyoruz ağır iş cnc lerinde silindirik bilyalı kutu kızaklar kullanılır , onun haricinde hepsinde , buralarda router yapan arkadaşlarında kullandığı ray araba kullanılır.
Çok bir para değil .
Kızak yapacan aşınacak boşluk alma lamaları ..sıkacan olmadı gevşetecen ..ooo derdin yok mu senin ?
Rayın metresi + 4 ve ya 3 araba ne tutar ki ?

Trapez vidada soracaksın yarın öbür gün.
Onu da unut 3 gün sonra somunu aşınacak neymiş frezeymiş sevsinler .
Güzelce 16/5 ya da 20/5 bilyalı somun ömür boyu kullan.
Yok az kullanacağım diyorsan plastik somun bile olur .

Alt tarafı hareketli freze , sütunlu matkap tarzı olur.
Hiç de uygun değil zor işlere.
Köprü tipinden şaşma.
Hazırda değişiklik filan derken bir sürü dert.
Varsa elinde bozmadan sat kendin yap.
Köprü -portal tip en iyi tiptir diğerleri le kıyaslanmaz bile.
En sağlam yapıyı en ucuza yapmanın yoludur.

Haydi bakalım.

Soru 1:
5 hatveli hazır mil ve rulman kullandık. 5 hatve manuel freze için fazla değil mi? Çarkı 1 tur çevirince 5mm ilerleyecek. Hassas işlerde kullanışsız olmaz mı? Araştırdığım kadarıyla bilyalı somunlu vidada 5 hatveden küçüğü yok. 5'ten küçüğü trapez. Yapmak istediğim makinenin ölçülerinde tüm frezeler 2 hatve kullanıyor. Bu yüzden ben de 2 hatve olsun dedim.

Soru 2:
Mesele inan para değil ve arabalı ray kullanmak beni büyük zahmetten kurtarır ama bilya zamanla aşınırsa boşluğunu nasıl alacağım? Sesli düşünüyorum, acaba arabayı fazla mı hafife alıyorum?

Soru 3:
Manuel frezede ne köprüsü?

Sen sen ol bir daha trapez vida ile bilyalı somunu karşılaştırma hatvesi kaç olursa olsun.
Bir tur çevirdiğinde ne kadar ilerleyeceği değil ne kadar sürede ne kadar boşluk olacağı önemli.
16/5 20/5 cnc yapanlar aptal mı ? bilmiyorlar mı ?

HiWin günde 8 saat - 3 sene çalıştır sonra bakarsın duruma.

Eninde sonunda step motor takacaksın , hassasiyet ile işin kalmaz.
Zaten cnc yapmadıktan sonra freze ne işe yarar ? git sağa gel sola git ileri gelmesen de olur geri...

Matkabın sehpasına tabla bile olsa en azından gittiğin geldiğin ölçüleri görürsün pc de.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…