Sırf bunu sormak için üye oldum aslında üye olmadan forumlarda sürekli geziyorum ama göremedim;
Evde bodrumda server kurmayı düşünüyoruz ortalama kullanılacak watt değerimiz 20.000 - 25.000 watt gibi bir rakama denk geliyor. 220 volt kullanılacak ortalama da 100A güç çekilecek sizce bunun için nasıl bir tesisat kurmam gerekir? Ve bunun hukuki sorumlulukları var mı? Bu şartlarda ortalama aylık fatura tutarı 5000 veya üzerinde gelecek.
Mekatronik mezunuyum ama Elektrik konusunda pek tecrübem yok. Yardımcı olanlara şimdiden çok teşekkürler.
server sistem kuracaksanız, bu bir apartman dairesinin bodrum katı olamaz.(Gücü göz önüne alarak profesyonel düşündüğünüzü anladım) İşin bir de telefon hattı var ki o apartmanın girişine kadar fiber hat gelmiyorsa o server'dan hayır gelmez. Bunun için kurulmuş büyük tesisler var. (Mesela Dudullu'da) Hem Elektrik hem de telefon alt yapısının çok iyi olması lazım. Ayrıca 5-6 dairenin talep gücü kadar bir güçten bahsediyorsunuz ki bunun için ekstra hat çekilmesi lazım. Hiçbir binanın panosu elden geçmeden bu gücü karşılayamaz.
Server'dan kastım hosting değil esasında Data mining ve Render farm tarzı birşey fakat şirket kurulacak kadar da büyük değil tek derdimiz şimdilik Elektrik tesisatı ve bunun hukuki sorumlulukları.
Yukarıda bahsedildiği gibi Elektrik tesisatı elden geçirilmeden bu gücü sağlıklı olarak kullanamazsınız. Elektrik dağıtım şirketinize gidip güç arttırım talebinde bulunmanız lazım. Süreci tam hatırlamıyorum ama,
Öncelikle yetkili bir elektrik mühendisine proje çizdirmeniz gerekiyor. Bu işle uğraşan elektrikçiler var. Sonra bu proje ve bir dilekçe ile elektrik dağıtım şirketine güç arttırım talebinde bulunacaksınız. Bağlı olduğunuz hattın kapasitesi yeterliyse direkt enerji almanıza müsade edebilirler. Yok yetersizse farklı çözümler üretilir. En net bilgiyi bağlı bulunduğunuz elektrik dağıtım şirketinden alabilirsiniz.
Beni aydınlattığınız için gerçekten çok teşekkürler. Sanırım astarı yüzünden pahalıya gelecek yine de tedaş'a gidip sormayı düşünüyorum. Bilgi alabilirsem buraya da yazarım belki başkalarının da bu bilgiye ulaşması gerekebilir.