Evimdeki sigortaları değiştireceğim hangi sigortadan almalıyım?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Cemo94
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Cemo94

Üye
Herkese selamlar yaklaşık 3 senedir müteahhitin taktığı sigortaları kullanıyorum ama için hiç rahat değil Schneider ya da Siemens marka kaliteli sigorta taktırmak istiyorum. Sigortalarıma baktığımda üstünde ne olduğunu pek anlamadığım harfler var

Evimdeki sigortalar;

Almak istediğim sigorta ise aşağıdaki. Bu sigortadan 7 tane alsam elektrikçiye taktırsam sorun yaşar mıyım? Bir de bizim evde C tipi takılı ama B tipi sigorta ev için daha iyi dediler hangisini almalıyım yardımlarınızı bekliyorum.

https://ty.gl/jeokmhkq0xh57

Schneider Electric verğiniz link eski modeli
Otomatik Sigorta, Easy9, 3kA, B-Eğrisi, 1-Kutup

Orta diyelim yeni modeli Otomatik Sigorta, Acti9, 6kA, B-Eğrisi, 1-Kutup
Daire için yeterli .
Diğer : Acti9 10kA - Acti9, 15kA var gereksiz 6kA yeter .
Özel yerleri için diyelim .

Otomatik Sigorta, Acti9, 6kA, B-Eğrisi, 1-Kutup, 10A
Kodu : A9F73110

Otomatik Sigorta, Acti9, 6kA, B-Eğrisi, 1-Kutup, 16A
Kodu : A9F73116

https://www.se.com/tr/tr/product/A9F73110/otomatik-sigorta-acti9-6ka-beğrisi-1kutup-10a/?range=7556-acti9-ic60&parent-subcategory-id=1605&selectedNodeId=12144424351

https://www.se.com/tr/tr/product-range/7556-acti9-ic60/?parent-subcategory-id=1605&filter=business-4-elektrik-dağıtım&N=brand=se&country-code=TR&language-code=tr&ats_poles_description[]=1P&ats_curve_code[]=B&__tabc__att_rated_current_3__tabc__ats_rated_current[]=10%C2%A0A&__tabc__att_rated_current_3__tabc__ats_rated_current[]=16%C2%A0A&selected-node-id=12144424351#products

Diğer markalarıda araştırmanız . ( En az 6kA, B tipi olsun )
Ana siğorta ve K.a.k.r 10kA

Siğorta kutusunun fotosunu tam vermemişiniz .
16 lı siğorta kutusu sanırım .
Kaçak akım koruma rölesi kısmi gözüküyor sanırım trifaze .
1-2 Siğorta yerleri boş
3-4-5-6 Siemens-4x ?A 30 mA Kaçak Akım Rölesi 10kA
7-8-9 Siğorta C tipi 10A
10-11-12-13 Siğorta C tipi 16A
14-15-16 Siğorta yerleri boş .

Yeni yapılan daire için hele tesisat trifaze ise siğortalar az .
Siğorta kutusunun içinin açılıp kabloları gözükür halinin kaliteli foto çekimi .
Tüm siğorta kutusunun içi gözükür .
Önden - üstten ve alttan ( % 45 derece ) eğimli fotolarını yayınlamanız .
Bir adet siğortaya iki kablo girişi varsa siğorta fazlalaştırma yapılabilir .
Siğorta kutusunda yer var .

Siğortaların bağlantı barası amperi yüksek olması .

Sistem trifaze kabul ediyorum .
Her faz eşit siğorta ( amper ) dağılım olması .

Dairenin voltaj ölçümü , k.ak.r sinin ve topraklama kontrollarınında yapılması iyidir .

Kolay Gelsin Sağlıcakla ...

Son düzenleme:
İçiniz rahat değil diyerek sigorta değiştirmek, değiştirmemenizden daha iyi. Önce içiniz niye rahat değil onu öğrenmemiz gerek. Neler kullanıyorsunuz faturanız aylık kaç kw geliyor mesela burdan tahmini ne kadar tüketim ve neler kullandığınızı az çok tahmin edebiliriz. Kullanılan markalar OAG ve Günsan. Piyasada orta segment kötü olmayan markalar. Sık sık atmıyor ve bu zamana kadar sorun yaratmadıysa kullanmaya devam edebilirsiniz. Atıyorsa ya sigortada ya da linye de problem vardır.

Sigorta değerleri bir daire için (şofben benzeri aşırı yük çekilmeyecekse) yeterli. Prizlere 16, lambalara 10A verilmiştir muhtemelen. Bunlar da yeterli. Diyorsanız ki sık sık atıyor o zaman atan linye üzerinde 16A'i aşan bir cihaz kullanılıyor demektir (sigorta arızalı değilse).

Sigorta üzerinde dikkat edeceğiniz yer ise C10 B25 B40 gibi ifadeler.
B tipi sigortalar hemen atar. Yani Örnek B16 tipi bir sigorta 16 amperi aştığı anda atar.
C tipi sigortalar gecikmeli tiptir. Bazı (endüktif yüklü cihazlar, motorlar vb.) cihazlar ilk çalışma anında fazla yük çekerler ortalama 3-5sn. Bu zamandan sonra kendi değerlerine geldiklerinde stabil akımda çalışmaya devam ederler. Demeraj yani kalkınma akımında atmaması için C tipi kullanmak daha uygundur.

Sizin durumu tekrar ele alırsak, bir sorun yoksa kullanmaya devam edin. Eğer illa değiştirmek istiyorsanız işini iyi yapan birinden önce hangi linyelerde en fazla ne kadar güç kullanıyorsunuz bunu hesaplatarak değişimi yaptırın. Merak etmeyin elektrikçi tesisatı döşerken bunları mutlaka bilerek, düşünerek yapmıştır. Zaten yüksek bir değerde sigorta yok. Çekilen kablolar da 16 amperi kaldırır.

Öncelikle cevaplarınız için teşekkür ederim. Şimdi farklı bir sorunum daha var evimdeki gaz dedektörü bozulduğu için söktüm sökünce yanlışlıkla iki kablo birbirine değdi ve ufak bir patlamayla o bölgeye bağlı olan sigorta attı bu gibi durumlarda sigortadan önce kaçak akım rolesinin atması gerekmiyor mu? Kaçak akım rolem siemens marka ama bozuk mu değil mi anlayamadım. Sigorta değişimi için kemalege hocamın dediğini mantıklı buldum sorun yoksa devam et kafasında gideceğim sorun olursa o zaman bakarım.

@arkaplan @kemalege @fgencal

güzel insan, ilahlar sizi koruyor farkında değilsiniz. elektrikle ilgi bir işlem yapıyorsanız; işlem yaptığınız yerde elektriği kesmeniz gerekiyor. bu birinci kuraldır. sigortanızın atması zaten olması gerekendir. kaçak akımla, sigortayı karıştırmayınız. kaçak akım sigortasının karşına geçin ve orada bir tane test butonu vardır, ona basın açıyorsa sağlamdır. üzerinde yazıyor mu bilmiyorum ama ayda bir kere bu test ile sağlamlık kontrölü yapabilirsiniz.

Sigorta değeri (amperi) ve tipinin önemi.
Termik ve manyatik açma .
Sigorta kabloyu konur ( yangın riski )
Sonrası cihaz ürünü diyeyim .
Amacından çıkmamak gerekir.

Kismende olsa müteahhit elektrikcileri C tipi sigorta kullanırlar bir daha gelmeyelim.

Sigorta değişimi için kemalege hocamın dediğini mantıklı buldum sorun yoksa devam et kafasında gideceğim sorun olursa o zaman bakarım.

Binada ve dairede yalnız siz ( aileniz , komşular can ve mallar ) yoksunuz ,
Allah göstermesin yangın olsa sadece size mi ? zararı dokunacak .

B tipi kararınızdan vazgeçmemelisiniz doğrusu budur .

İki kablo birbirine değdi ( iki kablo faz ve nötr ) kısa devre ise kaçak akım rölesi atmaz .

Öncelikle tesisatınız trifaze mi ?
Trifaze tesisat ise risk daha fazla . ( Cihaz ürün bozulması ve diğer ? )

Elektrik enerjisini kesmeden ve kontrol etmeden ve iş güvenlik önlemlerini almadan
işlem yapılmamalı .

Sanırım kendimi net ifade edemiyorum. Binada sadece ben yokum evet ama 15 dairelik bir apartmanda sigortaları B tipine çevirmek isteyen bir ben varım bu durumda başka bir dairede Allah göstermesin bir elektrik yangını çıkarsa yine bende zarar görmeyecek miyim? Sizin dediğiniz gibi yapmamız doğru olanıdır bilen sizsiniz ona bir şey demiyorum ama riske atmayacaksak benim tek tek daireleri gezip hadi bir problem olmayan sigortalarınızı B tipi ile değiştirin demem gerekiyor ki buna da kimse tamam hadi değiştirelim demez sanırım. Bir de sadece bizim apartmana özel bir durum da değil, çevremdeki bir çok tanıdığıma da sorduğumda C tipi kullandıklarını söylüyorlar.

Elektrik işi en çok huylandığım iştir bu yüzden müteahhitin taktırdığı sigortalar yüzünden içimin rahat olmadığını söyledim ama işin gerçeği 3 senedir herhangi bir problem de yaşamadım. (farkındayım, yaşamayacağım anlamına gelmiyor)

Ayrıca iş güvenliği konusunda hepiniz haklısınız ama yine kendimi ifade edemediğimden yanlış anlaşıldım. Gaz dedektörünün enerjisini buattan aldıkları kablo ile bantlamışlar sabahın 5’inde dedektörün sesiyle uyanınca uyku sersemi direk çektim aldım bantlar kopunca kablolar birbirine değdi ben de sigortayı kapatıp ucu açıkta olan kabloları bantladım kaldırdım yine attı çünkü iki kabloyu aynı bantladım sonradan jeton düşünce de ayrı ayrı bantlayıp sardım.

Durum bundan ibaret tekrar yardımlarınız için teşekkür ederim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…