evlerde kullanılan aletlerdeki dirençlerin büyüklüğü


ikinci sorunuza gelince evet kablolarin direnleri cok dusuktur. eger bu kablolar birlestirilirse (kisa devre olursa) uzerinden cok yuksek degerde akim akacaktir. ve (bir evin sigortasi ana sigorta 40 50 amper civarindadir. piriz sigortalari en az 16 amper lamba ise gucune gore blok sekilde 4 amper 6 am 10 am olabilir.) bu sigorla ana sig. atacaktir kisa devrede ama siz bir isitici bagladiniz direncide iste 17 ohm felan ozaman o direncw gore akim akitacaktir ve seri olarak devresini tamamlayacaktır.
 

anlasilmistir umarim
 
evet şimdi daha iyi anladım; fakat enerji kaybının formülü internette akımın karesi.direnç olarak yazıyor, evlerde en yüksek akım anakol akımı ise en çok oranın ısınması gerekmez miydi şohben veya elektrikli ısıtıcılar yerine? Bunun sebebi acaba tellerin elementi ve ısıtıcılardaki dirençlerin yapıldığı madde mi oluyor?
 

akimin karesi × direnc gucu ifade eder mesela13.04^2 × direncide 17.63 bulmustuk yukaridakinde =2997 =yaklasik 3000 wattir evet anakol akimlari buyuktur bu yuzden buyuk kesitte kablo kullanilsinki kablolar yanmasin ana kol kablolari en az 6 lik kablo ile döşenir
 

Merhaba.Size basit bir örnek vereyim,öncelikle bu konuyla yakından ilgili olarak da.30 watt.lık bir lehim havyasında kullanılan bir rezistans teli ile elektrikli şofbebendeki 3000 watt.lık bir rezistans teli.Her ikisinde de ayni metrajda nikel-krom alaşımlı bir rezistans teli kullanılmış olmasına rağmen,bizim ısı ihtiyacımız birinde çok az,diğerinde ise çok yüksek olacağından tel çapları birinde çok az,diğerinde kesit olarak çok daha fazla olur ki P=I*I*R veya P=V*I 'ya göre (Ac'deki bu omik dirençte cos fi=1 olduğundan formülde etkisiz elemandır) bu güç farkını ortaya çıkarıp da meydana getireceği ısı enerjisi de çok farklı olabilsin.Bunların sağlamlık kontrolünü avometrenin omaj ölçümü kısmıyla yaparken üzerinde durduğunuz bu hassas konu çok fazla dikkatinizi çekecektir.30 wat.lık havya örneğin 180-220 ohm göstermiş olsa,ayni 220 volt ac. ve 50 hz. de çalışacalk olan bir elektrikli şofbenin her 2 kademesi devredeyken örneğin 27 ohm. gibi çok daha düşük omaj farklarını da bize dijital avometre ekrandan da gösterecektir.Bu doğrudan doğruya ısı farkı için tel çapını farklı seçmemizle ilgili yapmış olduğumuz bu güç farkının ortaya çıkarılmasıyla avometre ile okuduğumuz farklı omaj değerleridir.

Malzeme ayni malzemedir,örneğin ayni kaliteki ni-krom alaşımlı rezistans telidir,her ikisi de 220 volt ac.de iken uzun süreliğine bu yüksek voltaja dayanıp erimeyecek kadar yeterli ve ayni uzunlukta da seçilmiştir.Ama tel çapındaki bu farklarından dolayı,birinden birim zamanda geçen elektron sayısı daha fazla,diğerinde çok daha azdır.Ama asıl sebep avometre ile ölçüm yaparken cihazın içindeki 9 voltluk pilden zayıflatılmış dc. akımının ince rezistans telinden geçerken,yani ayni akımın bir de kalın rezistans telinden geçerken veya bu zayıflatılmış avomtre ölçüm akımına göre oluşturdukları bariz bir omaj farkını ortaya çıkarmalarıdır.Oysa 220 volt ac. de ise her iki rezistans teli farklı çaplarda ayni boyda bulunsalar bile şebekeye karşı tam olarak güvenle de kullanılacak şekilde,yani hiç erimeden dayanım gösterecek fiziksel ve elekriksel özelllikli bir yapısında her zaman bulunmalarıdır.Tek farkları ise avometre ile omaj ölçümündeki fakalrı ile bu güç farkları nedeniyle ortaya çıkardıkları ısı miktarı (Q=Kalori) değerindeki farklılıklarıdır.

Sonuç olarak genelleme yaparsak şunu da söyleyebiliriz,evlerde kullanılan tüm cihazların omaj değerleri bakımından da.Bir defa yüksek omaj da olsa düşük omaj da olsa bu alet veya cihaz 220 volt ac. ye tam dayanacak şekildedir.Yüksek omajlı olanlar örneğin sivrisinek kaçırıcısının rezistanslı bir ısıtıcısı,30 watt.lık bir havya gibi düşük güç değerlerinde bir alıcılar (Tüketiciler) konumundadır,düşük omaj gösterenleri de örneğin elektrikli bir fırın,elektrikli bir şohben,elektrikli bir termosifon,elektrikli bir yağlı radyatör,vb.yüksek güç değerinde çalışan bir alıcılar (Tüketiciler) konumundadır.Tek farkları ise bu ortaya çıkardıkları güç farkından dolayı avometre ile ölçümde farklı omajları da sergilemeleridir.

3-4 VA'.lık minyatür bir trafonun (Monofaze tipte) primer 220 volt giriş sarımlarındaki omaj ölçümü ile 1 kVA'lık (1000 VA) bir trafonun primer girişteki sarımlarının omaj değerleri de işte bu nedenle çok da farklıdır.Çok düşük güçlü olanında yüksek omaj,yüksek güçlü olanında ise düşük omaj değerlerini siz okursunuz,ama 220 vac uygulandığında her ikisi de şebekeye karşı tam dayanımdadır,yani sargıları yanarak devre dışında da kalamaz.Ortaya koydukları güç farkı (P=V*I*Cos fi) nedeniyle sarımlarında,ayni metrajda fakat farklı tel çaplarının kullanılması nedeniyle avometreyle ölçülen bu omaj değerleri benzer olarak çok da farklıdır.Umarım yardımcı olabilmişimdir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Rezistif yani omik bir yükten örnek verelim.
Şebeke gerilimi sabit ve 220v,
Yük direnci 22ohm olsun.
I=U/R
I=220/22
I=10A akım çeker. P=UxIxcosfi formülünden P=220x10x1=2200W güç eder.
Yük direnci 220ohm olsun.
I=U/R
I=220/220
I=1A akım çeker. P=UxIxcosfi formülünden P=220x1x1=220W güç eder.

Direnç su borusu içindeki taş'ın büyüklüğü gibidir taş büyüdükçe akansu akışı azalır. Elektrikte de aynıdır direnç azaldıkça akım artar, akım arttıkça da güç büyür.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…