Evlerimize trifaze sayaç ve nötr kopması ?

Katılım
18 Mar 2015
Mesajlar
296
Puanları
1
Yaş
29
slm. Evlerimize monofaze yerine trifaze sayaç bağlanırsa nötr koparsa cihazlar yanar deniyor. Peki sebebi nedir? Şöyle birşey okudum. Nötre bağlanan paralel cihazların kendine ait iç direnci var.buda farklı gerilim düşümü oluşturur. Ve yıldız noktası kayar.

2 sorum olacaktı.
A) Yukardaki tanım dogru mu? Yani yıldız noktasının kayması ile nasıl alakalı bir durum?

B) Diğer sorumda; trifaze sayaç sistemin bağlantısı nasıl ki nötr hattı olabiliyor? Çünkü trifaze sistemlerde nötr olmaz diye biliyordum ?
 
Nötr kopması halinde ne/nasıl ilişkisi için aşağıdaki kayıtı izleyiniz...
3 fazlı sistemlerde yalnızca asenkron motor sargıları beslemesinde nötr'e gerek yoktur. Diğer tüm elektrikli çalışan cihazlar için nötr gereklidir. Buna göre evinizdeki tesisatta da nötr gereksinimi muhakkaktır.
 
Merhaba. Cevaplar:
A) Bununla uzaktan yakından hiç bir bir ilgisi yoktur, iç direnci eşit cihazları mı 3 fazlı sistemde kullanmak zorundayız, trifaze sayaçla kulanımda böyle bir ilişkinin tanımı hiç yoktur. Yıldız noktasının kayması değil bu fazlardan eşit olmayan çok büyük yüklerin çekilmesinde, yıldız noktası tam o anda gevşekse, bu fazlar arasındaki voltaj farkı tüm elektrikli ev cihazları için risk yaratan çok farklı gerilim değerlerine işte o zaman ortaya çıkar.

B) Monofaze sistemde de nötr bağlantısı mutlaka bulunur. Trifaze sistemlerde sadece asenkron motor bağlantılarında nötr hattı kullanılmaz. Bu motorları besleyecek olan 3 fazlı priz/fişlerde de nötr yerine sadece toprak hattı bulunur. Kolay gelsin.
 

cevap için tesekkürler. Yeni yapılan binalarda artık monofaze sayaç yerine trifaze sayaç koyulduktan sonra yükler fazlara eşit bir şekilde dağıtılıyor denmiş fakat tek dezavataj nötr hattı kopunca cihazlar yanar denmiş.

İşte monofazede yanmayıpta trifaze sayaçlarda nötr hattının kopmasından dolayı yanma sebebini tam anlayamadım malesef?
 


Merhaba. Sn.Kemalcengiz. 2 ayrı fazın; nötr barasının kopması (ayrılmasıyla) (2. şekilde düğüm noktası nötr'den ayrılınca bağımsız tel olarak kalıyor bunu görüyorsunuz, iki evdeki 2 faz ve arada nötr bağlantısı sağlayan kablonun boşta kalan bu haliyle cihazlar eşit olmayan voltajlarla (örneğin 320 ve 60 volt ac gibi) seri olarak 2 faz üzerinden cihazların iç dirençleri eşit olmadığı için farklı voltajlarla mecburen beslenmek zorunda kaldığında, bu cihazların başına gelen traji-komik olayı şematik olarak (omolojileri de kullanarak) size anlatmaya çalıştım.

Nötr barasının yerinden kopup ayrılmasıyla, bu 2 eve ayrı ayrı gelen 220 volt ac, iki faz ucundan boşta kalan nötr barasından ayrlan bu kablo üzerinden devresini tamamlayarak, fazlar arası 380 volt ac olan voltajının, 2 evdeki ev eşyalarından sadece bir faz ucunun girmesi, diğer nötr yerine geçecek noktanın da seri halde 2 ev arasındaki boşta kalan bu nötr kabloları üzerinden tamamlanması ile örneğin 320 volt ve 60 volt gibi bir evdeki cihazı çalıştıramayacak, diğer evdeki cihazlara ise çok fazla zarar verebilecek, yani 2 eşit voltaja bölünmemiş voltajların, bu 2 ayrı evdeki cihazlardan geçmesi ile bu olaylar oluşmuş oluyor. Sanırım biraz yardımcı olabilmişimdir. Kolay gelsin.

 

Çok güzel bir anlatım teşekkürler. Peki monofaze sayaç olursa ne değişir onda kopunca cihazlar yanmıyormuş diyorlar. Ama size göre sanırım ozamanda yanıyor değil mi ?
 
Monofazede olursa cihazlar çalışmaz faz nötre dönüş yapar, faz nötr arası idealde 0volt okunur, tabi nötrün koptuğu yer önemli, örneğin Sigorta kutusundaki tek faz k.a.r den nötrün çıkması gibi. Yanlışım varsa düzeltin
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…