Fabrika Bakıma Girdi Reaktif/Aktİf Uçtu , Kapasitif/Aktif Sıfır Çekiyor

musacee

Üye
Katılım
29 Ocak 2008
Mesajlar
33
Puanları
1
İyİ gÜnler arkadaŞlar. formu okuyordum am İlk defa konu aÇiyorum Şİmdİ sorunum Şu?
fabrİka bakima gİrdİ.
reaktİf / aktİf oranimizda yÜkselme var gÜnlÜk %142 ye kadar Çikti ,
( İlk defa bu oranla karŞilaŞtim )
aylik % 17 lerde mudahale edİp etmemekte kararsizim ?
reaktİf gÜÇ rolesİ prophİ janİtza hazir panolardan yÜklenİcİ fİrma aktİf mÜhendİslİk yapmiŞ bİlĞİsİ olan arkadaŞlardan cevap beklİyorum teŞekÜrler paylaŞimlar İÇİn......
 
günaydın.
Hocam sabit grubu açın.
baktınız hala uçuyor (tabii uçuyor derken ilk endekse göre değil,sabiti açtığınız ana göre) cosinüsq yi kapasitif yönde ayarlayın.kurtarana kadar deneyerek bulun.Oranınız aylık %17 ise ve siz ceza sınırı %20 olan kesime tabiyseniz elbette ki müdahale edin.
Aktif mühendislik kompanzasyon işinin duayenlerindendir.Hata yaptıklarını sanmam.Çok sıkışırsanız telefonla destek alın,ilgilecekelerdir.
sizin sorununuz 2 tane.
birincisi,trafonun meydana getirdiği endüktif reaktif güç(bu sorunu sabit grup ile aşacaksınız)
ikincisi de akım trafo oranınız.Rölenizin kaç mA da çalıştığını ve akım trafosu oranlarınızı bilmiyorum.Tamammen örnekleme yapacağım.akım trafo oranınız 2500/5 olsun.Röleniz de 120 mA lik röle olsun.Akım trafolarınızdan bakımda olduğunuz için az bir akım geçiyor olsun(mesela 50 amper)
bu durumda akım trafonuz rölenize 100 mA gönderir ve röle devreye kondansatör almaz.Ama o 50 amperlik yükün reaktif gücü sayacın gözüden kaçmaz.
bir de şu var ki.En küçük değerli kondansatörünüz ihtiyacınız olan reaktif güçten fazlaysa,röle o grubu devreye almayabilir ve yine o 50 amperin reaktif gücü kompanzae edilmemiş olur.
 
prophi,referansını tek fazdan alan ve min. çalışma akımı 10 mA olan bir röledir.Sorununuz,rölenin tek
fazdan referans alıyor ve akımınızın da çok küçük olmasından kaynaklanmadır.Aktif Mühendislik,Türkiye-
de bu işi en iyi bilen kuruluşlardan birisisidir ve röle de bu konudaki en gelişmiş röledir.Sizin,ne kadar sü-
eceğini bilmediğimiz düşük yüklü çalışmanız için,başka metodlar geliştirme zorunluluğunuz var.
 
Sayın Fahri Yetiş üstadım sizce sabit grup kurtarmaz mı bu işi?Bir de ben prophi röleyi bilmiyorum.Kapasitif ayarlama imkanı yok mu?Ya da ayarlasak bile akım çok düşük olunca kondansatör devreye alır mı?

sayın musacee eğer sabit kurtarmazsa ve cosfiyi kapasitif ayarlayamazsanız ya da ayarlayınca düzelmiyorsa,
panoda manuel-otomatik seçme anahtarı olmalı.Onu manuele alıp elle gerektiği kadar kondansatör devreye alabilirsiniz.Bunun için butonlar olması lazım.
bakım süreci bittiğinde panoyu eski haline getirmeyi unutmayınız.
Kolay gelsin.
 
prophi rölede,isterseniz kapasitif set yapabilirsiniz.Bu rölenin set değerleri ile oynamak için,röleyi iyi bi-
liyor olmalısınız.100 sayfa kullanım kitapçığı var ( forumumuzda var).Sun'i çözümlerle,kesin çözüme ulaşamazsınız.Durum geçici ise,m-usta-fa arkadaşımızın tavsiyesini uygulayabilirsiniz.Tesisin teknik ve-
rilerini biliyor olsa idik,belki biraz daha yorum yapabilirdik.
 
paylaŞimlar İÇİn teŞekÜr ederİm arkadaŞlar..
ben ÇÖzÜm olarak sabİt kademe anahtari bulunmayan 1600 kw lik , 1000 kw lik İkİ trafomun enerjİsİ kesİp ayirmak sÜretİ İle cos q degİnİ gÖzlemlemden kisa sÜrelİ ÇÖzÜm dÜŞÜnÜyorum.........
fabrİkamizda 5 ayri trafomuz var bular sira si İle
400 kw akim trafolarimiz
1600 kw akim trafolarmiz 2500 /5
1600kw akim trafolarimiz 2500 / 5
1000 kw aim trafolarimiz 1600 /5
1000 kw akim tarafolarimiz 1600/ 5

her bİr tafomuz İÇİn ayri ayri kompanze edİlmek sÜretİ İle akim İle gerİlİm sİnÜs egrİsİnde, kompanze edİlmeye ÇaliŞilmiŞ. gÜzel İŞÇİlİk ....

soru : arkadaŞlar sİzce doĞru yoldamiyim ? yoksa cos q deĞerİnİ 0,98 e felan mi Çikarsam daha doĞru olur. anÇak aktİf tÜketİm Çok az 7 yada 8 amperİ geÇmİyor buda

p = u*i dan
=8*380
=3040 w
gİbİ dÜŞÜk bİr deĞer İle karŞilaŞacaĞiz....
 
Çok düşük akımlar çekildiği için sisteminizdeki mavcut kondansatörler yüksek geliyor. Çekilen akımlara uygun düzeyde kondansatör ile değiştirmelisiniz. Ayrıca dengesizlik söz konusu ise monofaze kondansatör gerekebilir. 3 akım trafosundan ölçüm yapan bir enerji analizörü ile sisteminizi incelemeniz yararlı olacaktır.
 
musacee ' Alıntı:
fabrİkamizda 5 ayri trafomuz var bular sira si İle
400 kVA akim trafolarimiz 600/5
1600 kVA akim trafolarmiz 2500 /5
1600 kVA akim trafolarimiz 2500 / 5
1000 kVA aim trafolarimiz 1600 /5
1000 kVA akim tarafolarimiz 1600/ 5

soru : arkadaŞlar sİzce doĞru yoldamiyim ? yoksa cos q deĞerİnİ 0,98 e felan mi Çikarsam daha doĞru olur.
anÇak aktİf tÜketİm Çok az 7 yada 8 amperİ geÇmİyor buda
p = u*i dan
=8*380
=3040 w
gİbİ dÜŞÜk bİr deĞer İle karŞilaŞacaĞiz....

Yükünüzün çok düşük olması sebebiyle kompanzasyon devreye girememekte. Sebeplerden birisi bu.

Diğeri ve önemli olanı ise trafolarınız boşta çalışmakta ve sayaç bunu yazmakta. Eğer trafolarınızın reaktif kaybını engellemek için sabit kodansatörler yoksa trafo gücünün yaklaşık %3-5 arasında sabit kondansatörler bağlayın (Varsa devreye alın). Reaktif İndüktif/ aktif oranınızda düzelme olacaktır.

Cosfi değerini de 0,99'a çıkarın (mümkünse 0,999)

m-usta-fa ustanın dediği gibi de röleden cos fi ayarını kapasitife kaydırabilirseniz faydası olur.
8A yükü 2500/5'lik akım trafosuna bağlı röle 16mA görür ( 8/(2500/5)=0,016A ) .Bu da janitza röleyi uyandırır sanırırm...
Kolay gelsin...
 
sayın genç arkadaş;
arkadaşımız bir çok trafo yazmış.Bence sadece 400 kva trafoyu devrede bıraksa ve bunu biraz kapasitif çalıştırsa sorun hallolur gibi.Tabii diğer trafoları og tarafından kesecek elektriğini.
Sizin bu konudaki görüşlerinizi almak isterim.Trafoları tekrar devreye alırken sorun çıkmaz değil mi?( yani çok zormudur gibi soruyorum,ben hiç paralel trafo çalıştırmadım)
Evet sayın üstadın (fahri yetiş) dediğine göre o röle 10 mA lık mış.Kondansatör dizilimini bilmiyorum ama sanırım en küçük kademe bile devreye girmek için büyük kalıyor.
bu arada cosq yi 0,98 e çıkarsam mı ne demek?Ben anlamıyorum sizin işletmenizde cosq kaç ki?Ben cosq 1 iken oturtamıyorum sistemi siz 0,97 lerde nasıl oturtuyorsunuz sınırlar içine anlamadım???
 
Trafolar paralel değildir sanırım. Her bir trafo ayrı ayrı kısımları beslemekte olabilir. En küçük bir güç ihtiyacı için bile (WC) trafonun çalışması gerekir.
Röle 10mA konusuna gelince. Evet üstat haklı. Röle 10mA'e kadar kademe devreye alabiliyor. Ama bir akım trafolu olması (bence) dezavantajı.
Benim gözden kaçırdığım konu şu: Bu 8A'lik yük indüktif olmayabilir de! (Çay ocağının ısıtıcısı gibi). Kompanzasyon en küçük kademeleri de büyük gelir bu durumda.
Benim düşüncem trafo sabit kondansatörleri üzerine eğilmek...

Ayrıca bu bakım bir kaç günlük ise, zaten diğer kullanım zamanında röleyi kapasitife kaydırarak sorun hallolur gibi. Bu %142 lik değer günlük değermiş. Fatura endeksine göre ne acaba? Bizi ilgilendiren önemli kısım bu aslında...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,881
Mesajlar
931,020
Kullanıcılar
452,763
Son üye
imserdarkara

Yeni konular

Geri
Üst