Fan motoru kendiliğinden durup çalışıyor

jengeese

Üye
Katılım
4 Eki 2008
Mesajlar
434
Puanları
1
Yaş
39
Günaydınlar arkadaşlar. Bir fabrikada Bakım mühendisi olarak görev alıyorum bilenleriniz vardır. Sorum şu olacak dün evde aspiratöre ait motor en son kademede uzunca bir süre çalıştı. Sonra kendiliğinden durdu. Enerji geldiğine eminim power ledi yanıyordu. Ancak aç kapa yapmama rağmen çalışmadı. Ben de fabrikadaki tecrübelerim gereği ya motor yandı ya da içinde bir akım koruma sigortası varsa o attı diye düşündüm ve kappatım. Sabah el alışkanlığı tekrar açtığımda motorun çalıştığını gördüm. Bunun net olarak sebebini bilen arkadaşlar varsa yardımcı olabilir mi? Nasıl bir koruma sistemi var ki uzun süreli çalışmalarda motoru korumak amaçlı bir süreliğine durduruyor ve tekrar çalışıyor? Bu bir ısıl çift koruma sistemi mi yoksa 220V olan fan motorunun kapasitörü fazla şişiyor ya da benzer kısa süreli bir aksaklık olup mu durduruyor? Yardımcı olabilir misiniz?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Anlattıgınıza göre, bir tahminim, dediğiniz gibi "ısıl koruma" termostatlı koruma olabilir.Soğuyunca çalışmıstır.
 
Bu tip kalıcı kumanda butonlu anahtarlarlı sistemlere termik bağlayarak koruma yapmak pek akıllıca değil ; termik soğuyup eski konumuna geldiğinde eğer kumanda butonuda açık unutulmuşsa sistem kendi kendine çalışmaya başlayacaktır ; bir mutfak aspiratörü için sorun olmayabilir ama başka sistemlerde böyle bir şeye izin verilmez ; kumanda devresi ona göre yapılır ; araştırdığım kadarıyla aspiratör devrelerinde termik yok gözüküyor ama olabilirde ; tam mevzuya hakim değilim sallamış olmayım ............
1.jpg
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Isıl çift Zeybek Beyin söylediği gibi kendiliğinden çalışmasına neden olur ve bence de seçilmemiştir ancak nasıl oluyor bu sistem? 200 TL lik bir aspiratörde varsa maliyeti de ucuz güzel bir sistem demektir termik olayı zaten tekrar kurma gerektireceği için fabrika tipi termik olması da imkaansız her seferinde söküp içindeği termiği kurmak gerekir. Peki o zaman nedir bu işin sırrı :) ilginize teşekkür ediyorum ve bilgilerin devamını bekliyorum arkadaşlar.
 
Günaydınlar arkadaşlar. Bir fabrikada bakım mühendisi olarak görev alıyorum bilenleriniz vardır. Sorum şu olacak dün evde aspiratöre ait motor en son kademede uzunca bir süre çalıştı. Sonra kendiliğinden durdu. Enerji geldiğine eminim power ledi yanıyordu. Ancak aç kapa yapmama rağmen çalışmadı. Ben de fabrikadaki tecrübelerim gereği ya motor yandı ya da içinde bir akım koruma sigortası varsa o attı diye düşündüm ve kappatım. Sabah el alışkanlığı tekrar açtığımda motorun çalıştığını gördüm. Bunun net olarak sebebini bilen arkadaşlar varsa yardımcı olabilir mi? Nasıl bir koruma sistemi var ki uzun süreli çalışmalarda motoru korumak amaçlı bir süreliğine durduruyor ve tekrar çalışıyor? Bu bir ısıl çift koruma sistemi mi yoksa 220V olan fan motorunun kapasitörü fazla şişiyor ya da benzer kısa süreli bir aksaklık olup mu durduruyor? Yardımcı olabilir misiniz?

Büyük ihtimalle bir kopukluk var ısınınca ayrılıyor kendiliğinden, aspiratörde daha önce hiç böyle birşeye rastlamadım. Üst modellerde vardır belki ama bildiğimiz aspiratörlerde yok diye biliyorum.

Sökecekseniz aklınızda bulunsun içi her ne kadar filtre olsa bile kirli oluyor.

Saygılar...
 
Bazı motorlarda aşırı ısınmadan korumak için bobinlerde termistör bulunur. Belli sıcaklığa ulaşınca termistör açarak motoru koruma altına alır. Klima dış ünite motorlarında bile bu termistör bulunuyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,880
Mesajlar
921,260
Kullanıcılar
451,015
Son üye
alperen uğur

Yeni konular

Geri
Üst