Fazla Kapasifit

arkadaşlar bildiğiniz gibi kondansatörletde akım çekiyor fazla kapasitif aktfi sayacın dönmesine etki edermi teşekkürler.

Soruya göre aşırı kapasitif kompanzasyon da aktif enerji çeker ama daha önceki yazımda da yazdığım gibi çok azdır. Buda göz ardı edilecek kadar bir rakkamdır. Bu da literatürde aktife etkisi olmaza diye tanımlandırılır. Eğer aktife etkisi olmasaydı indüksiyon ocakları gibi rezonans devrelerinde sadece bir kez salınım gerçekleştirilir sonrasında sistem kendi başına uygun rezonansta çalışmaya devam ederdi.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
o zaman kompanze etmek ne demek madem statik faz kaydırıcı kapasitifte aktif güç harcıyacak bende merak ettim o formul neymiş arkadaş
kendi çalışması için mV bazında harcıyorsa orayı bilemem ?
 
Son düzenleme:
tossun 2008 arkadaşıma aynen katılıyorum uygulamada saf omik(R)yük,saf endüktif(XL)yük,saf kapasitif(Xc) yük yoktur. Bu yalnızca teoride verilen bir bilgidir tüm alternatif akım devre analizi kaynaklarında sadece saf yüklerden bahsedilir. Nasıl bir kondansatörün küçük bir iç omik direnci oluyorsa bir elektrikli ısıtıcınında sisteme küçük bir endüktif direnci etkisi vardır. Tüm yüklerde Z toplam empedans mevzubahistir.
 
evet arkadaşlar cezaya giren yerler aktif tüketimi biraz daha fazla olur
 
o zaman kompanze etmek ne demek madem statik faz kaydırıcı kapasitifte aktif güç harcıyacak bende merak ettim o formul neymiş arkadaş
kendi çalışması için mV bazında harcıyorsa orayı bilemem ?

Sn.asetizm;
Eğer bu konudaki yazdıklarımdan sonra anlaşılmayacak bir konu olduğunu düşünmüyordumki Sn.Teknikadam_41 gereken açıklamaları yapmış. Bu arada güç hesaplarında sadece mV kullanılmaz kullanılsa kullanılsa W, VA, VAR gibi büyüklükler kullanılır.
 
Bu ayın sonunda reaktiften dolayı cezaya girmemek için kapasitife yüklendik ve kondansatörlerimizi manuel olarak devreye aldık.29 mart pazar günü sabah işten çıkarken Prophi reaktif röleyi otomatik konuma alıp röleyi Cos Q yi Cap 0.98 yaparak çıktım.Ertesi gün yeni işbaşı yapan mühendis arkadaşla bu konuyu tartıştık.benim kondansatörleri devreden çıkarmamam gerektiğini manuelde kalması gerektiğini bende kondansatörler devrede iken ve fabrika çalışmaz halde iken kullanmadığımız güç kadar aktif akım harcıyacağımızı iddia ettim ki bu iddiamda hala ısrarlıyım.
İddiam şu:Akım çeken bir alıcı sayacı neden döndürmesin:?
Sayacımızı köhler kombi bir sayac
 

Sn. yener74;

Benim anlayamadığım şu, sanıyorum yazınızda indüktif reaktifin fazla olmasından dolayı kondansatör miktarını arttırdığınızı anlıyorum. eğer o şekilde anlıyorsam asıl sorum size şu olacaktır. fabrikanız çalışmazken yani hafta sonu, indüktifi azaltmak için kondansatörü arttırdınız ki kapasitif den de cezaya girmek için sanırım. Eğer yanlış anlamışsam lütfen daha detaylı anlatırmısınız.
 
tossun arkadaşıma katılıyorum ben aynı şekilde anladım. Endüktif endeksiniz yüksek cezadasınız kapasitifede yüklenip ordanda mı cezaya girmek istiyorsunuz ? neticede total endeksler aktif tüketime oranlanarak değerlendiriliyor.
 
Aslında bu cezaya girme olayıda başlıbaşına bir film gibi bir hikaye.Bir ay öncesine kadar normnal seyirde düzende giden sistemimiz TEDAŞ ın yeni uygulamasıyla (Köhler sayaçların değiştirilmesi üzerine) sistem reaktife kaçmaya başladı.Neden olduğunu hala anlayabilmiş değilim.
Şimdi reaktiften cezaya girmemek için doğal olarak kondansatörleri devreye aldık.Kapasitiften yana sorunumuz olmadığı için yükselmesinin mahzuru yok lakin fabrika çalışmayıp kondansatörler devrede olduğu zaman kapasitif sınırına uzak olsak dahi aktif dediğimiz ve kombi sayaçlarda 1,8,0 hanesinden okumuş olduğumuz değer yükselirmi yükselmez mi:?
 

Sn Yener74 arkadaşım ''endüktif reaktiften cezaya girmemek için kondansatörleri devreye aldık'' cümlenizden anladığım sistem hep kapasitif eksende çalışsın fatura zamanına kadar hiç endüktif reaktif yazmasın bu arada aktif tüketim doğal olarak artacağından açı küçülecek belki dönem sonu okuma zamanına kadar işi yırtarız diyorsanız haklısınız. Ama kapasitif eksene kayma az olmalı yoksa dönem sonu endeks kabarıp sıkıntıya girebilirsiniz.Birde harmonik sorununuz var ise katlanacaktır elektronik kartlara sistemlere bu dönemde dikkat edin. Son bir ekleme: Ama fabrika çalışmıyor yük yok denecek kadar az derseniz aktif tüketiminizin artışı çok az olacaktır ki bu bağlamda dönemsonu okuma değerinize cezaya girme hususunda bir fayda sağlamayacaktır.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…