FB41 pid bloğuyla ilgili olarak kullandığım kadarını aktarmaya çalışayım. PID nin nasıl çalıştığını biliyorsundur zaten. Bu blok da şöyle:
com_rst (bool): girişi bloğun ayarlamaya çalıştığı çıkış (lmn ve lmn_per) değerini sıfırlar (resetler).
man_on (bool): girişini aktif edersen katsayılara bakmaksızın
man(real) girişine verdiğin set değerini çıkışa (lmn ve lmn_per) atar.
pv_per_on (bool): girişini aktif edersen prosesten aldığı aktüel değer olarak
pv_per(int
IW) i kabul eder ve buna göre ayarlamaya çalışır.(pv_per: process value peripherical yani analog olarak aldığın ham değer olan 0-27648 arasındaki değerdir, fiziksel analog inputun değeridir) eğer pv_per_on girişini aktif etmezsen blok aktüel değer olarak
pv_ın(real) değerini kullanır bu da skalalandırdığın değerdir(5bar veya 50m3/h gibi).
p_sel (bool),
ı_sel (bool) ve
d_sel (bool): girişleri sırasıyla oransal integral ve türev katsayılarından hangilerini kullanacağını belirler. yani bloğu PI veya PID şeklinde kullanabilirsin.
cycle(time): girişi örnekleme zamanıdır. alınacak iki örnek değer(aktüel değer pv_per veya pv_ın) arasındaki süredir.
gain(real),
tı(time),
td(time): girişleri sırasıyla kazanç katsayısı integral ve türev zamanları olup PID nin temel katsayılarıdır.
sp_int(real): set değerini ifade eder.(set_point)
lmn_hlm(real): çıkış değerinin maksimumunu belirler.
lmn_llm(real): çıkış değerinin minimumunu belirler. örneğin: lmn_llm=0 ve lmn_hlm=100 yazarsan çıkış değerin (lmn) 0 ila 100 arasında değer alabilir. ve çıkışın 100 ise
qlmn_hlm çıkışı aktif olup maks. uyarısı verir, çıkışın 0 ise
qlmn_llm çıkışı aktif olup min. uyarısı verir.
lmn(real): çıkış değeri olup
lmn_per(PQW=int): fiziksel olarak analog çıkışını ifade eder.
ben bu şekilde kullanarak sıcaklık ayarlayabilmek için oransal vana kontrolü yaptım. basitçe anlatmaya çalıştım, fotoğraflarını da ekledim, umarım işine yarar...