FB41 PID bloğunu kullanarak bir proses olmadan PlcSim ile simülasyon yapılabilir mi ?

Katılım
9 Tem 2012
Mesajlar
235
Puanları
1
Yaş
33
Herkese Merhaba arkadaşlar ;

Merak ettiğim ve araştırdığım bir konu var , PID ile bir program yazdıktan sonra bunu simule etme şansımız var mıdır ? zEn01_13_STEP7__PID-Temp example indirdim, FB102 ve fb58 bloklarının bu işlem için kullanıldığını az çok anladım fakat bu blokların kullanımıyla ilgili hiçbir döküman manuel vs. bulamadım..

Bilen arkadaşlarım var ise beni aydınlatırlarsa çok sevinirim , şimdiden cevaplarınız için teşekkür ettim..


 
geri besleme bilgisi gelmeyeceği için pid grafiğini izleyemeyeceksin. ama ben geri besleme bilgisini elle kafama göre slider üzerinden girer ve plc nin çıkış grafiğini görmek istiyorum dersen belki....
 
Cevabınız için teşekkür ederim Sn. körfez_ evet dediğiniz gibi yapabilirim fakat bu blokları kullanan veya daha önce PID simülasyonu yapan arkadaşlar varsa yardımlarını bekliyorum.

Teşekkürler.
 
FB41 pid bloğuyla ilgili olarak kullandığım kadarını aktarmaya çalışayım. PID nin nasıl çalıştığını biliyorsundur zaten. Bu blok da şöyle:

com_rst (bool): girişi bloğun ayarlamaya çalıştığı çıkış (lmn ve lmn_per) değerini sıfırlar (resetler).

man_on (bool): girişini aktif edersen katsayılara bakmaksızın man(real) girişine verdiğin set değerini çıkışa (lmn ve lmn_per) atar.

pv_per_on (bool): girişini aktif edersen prosesten aldığı aktüel değer olarak pv_per(intIW) i kabul eder ve buna göre ayarlamaya çalışır.(pv_per: process value peripherical yani analog olarak aldığın ham değer olan 0-27648 arasındaki değerdir, fiziksel analog inputun değeridir) eğer pv_per_on girişini aktif etmezsen blok aktüel değer olarak pv_ın(real) değerini kullanır bu da skalalandırdığın değerdir(5bar veya 50m3/h gibi).

p_sel (bool), ı_sel (bool) ve d_sel (bool): girişleri sırasıyla oransal integral ve türev katsayılarından hangilerini kullanacağını belirler. yani bloğu PI veya PID şeklinde kullanabilirsin.
cycle(time): girişi örnekleme zamanıdır. alınacak iki örnek değer(aktüel değer pv_per veya pv_ın) arasındaki süredir.

gain(real),(time),td(time): girişleri sırasıyla kazanç katsayısı integral ve türev zamanları olup PID nin temel katsayılarıdır.

sp_int(real): set değerini ifade eder.(set_point)
lmn_hlm(real): çıkış değerinin maksimumunu belirler. lmn_llm(real): çıkış değerinin minimumunu belirler. örneğin: lmn_llm=0 ve lmn_hlm=100 yazarsan çıkış değerin (lmn) 0 ila 100 arasında değer alabilir. ve çıkışın 100 ise qlmn_hlm çıkışı aktif olup maks. uyarısı verir, çıkışın 0 ise qlmn_llm çıkışı aktif olup min. uyarısı verir.

lmn(real): çıkış değeri olup lmn_per(PQW=int): fiziksel olarak analog çıkışını ifade eder.

ben bu şekilde kullanarak sıcaklık ayarlayabilmek için oransal vana kontrolü yaptım. basitçe anlatmaya çalıştım, fotoğraflarını da ekledim, umarım işine yarar...


 
Katu45 katkıların için çok teşekkür ederim aslında sorun şu ki bunları ayarladıktan sonra simüle etmekte.. Sen yapıyomusun ?
 
Simulasyon için de FB41 in giriş çıkışlarında kullanmak üzere bir data bloğun içinde değişkenleri tanımlayabilirsin. Daha sonra PLCSIM e programı download edip run-p modunda çalıştırıp simule edebilirsin.

NOT: Eğer simülasyonu katsayıları belirlemek için yapıyorsan tüm aktüel değerleri ve set değerlerini elle gireceğin için sistemde kullanacağın gerçek PID katsayılarını bulamazsın.
 
Katu45 tesekkur ederim , deniyecegim . (amacim sadece bloklari kullanarak daha iyi kavramak , tekrar tskkr ederim)

Sent from my GT-I9300 using KontrolKalemi.Com Forumu mobile app
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…