Fiş takma yönünü değiştirince topraklama sorunu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Dümdüz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Dümdüz

Üye
Herkese selamlar.

Elimde bir akım koruyucu priz var. Akım koruyucu priz üstünde "Not grounded" ışığı var.
Fişi, prize ters taktığımda bu ışık yanmıyor, yani her şey normal.

Ancak fişi çevirip prize ters taktığımda "Not grounded" ışığı yanıyor.

Prizde faz ile nötr'ın yerini değiştirince tam tersi oluyor, yani önceden düz takınca not grounded ışığı yakıyordu, ters takınca normaldi; şimdi ters takınca "not grounded" ışığı yakıyor, düz takınca normal. Tam tersi oldu.

Oda içerisindeki kablolar ve priz arkası:

Bu durum evdeki bütün prizlerde yaşanıyor. Bu bir sorun mudur? Sorun ise nedeni nedir nasıl çözerim?

Hocam ama hala prize ters taktığımda "Not grounded" lambası yakıyor cihaz. Normal mi bu?
güzel insan, normaldir. evet normaldir çünkü sistem AC içindir. diğer taraftan AC sistemlerde (çalışan bazı makinelerde) faz yönü için belirteç vardır. bunlar genelde aşırı hassas cihazlardır. elinizdeki sanırım koruma prizi böyle bir veya bir kaç cihaz için tasarlanmış olabilir.

Konu ürünün marka modelinin kullanım kılavuzu bakmanız .

Konu ürünün marka modelinin kullanım kılavuzu bakmanız .
Cihaz: Belkin SRB004VF2M

Hocalarım 10 yıllık evime geri döndüm, başka eve yani. O evde de bütün prizler aynı tepkiyi verdi. Sanırım akım korumalı cihazın topraklama algılaması zayıf, ya da başka priz türleri için tasarlanmış. Bir şey olacak olsa 10 yılda olurdu cihazlara... Böyle kullanmaya karar verdim.

Gemini durumu böyle açıkladı:

https://www.belkin.com/support-article/?articleNum=315142

Grounded / Earthed

The Grounded or Earthed light indicates that your surge protector is connected to a properly grounded outlet.

If this light is not ON, you may have a ground-wiring problem and should contact an electrician to inspect and properly ground the outlet.

Not Grounded / Not Earthed Light

The Not Grounded or Not Earthed light indicates that your surge protector is not connected to a properly grounded outlet.
If this light is ON, you may have a ground-wiring problem and should contact an electrician to inspect and properly ground the outlet.
​
Topraklanmış

Topraklama
ışığı , aşırı gerilim koruyucunuzun düzgün bir şekilde topraklanmış bir prize bağlı olduğunu gösterir.

Bu ışık yanmıyorsa, topraklama kablolamasında bir sorun olabilir ve prizi kontrol ettirmek ve düzgün bir şekilde topraklamak için bir elektrikçiyle iletişime geçmelisiniz.

Topraklanmamış / Toprak bağlantısı yapılmamış ışık

"Topraklanmamış"
veya "Toprağa Bağlı Değil" ışığı , aşırı gerilim koruyucunuzun düzgün bir şekilde topraklanmış bir prize bağlı olmadığını gösterir.

Bu ışık yanıyorsa, topraklama kablolamasında bir sorun olabilir ve prizi kontrol ettirmek ve düzgün bir şekilde topraklamak için bir elektrikçiyle iletişime geçmelisiniz.

Hocam ama hala prize ters taktığımda "Not grounded" lambası yakıyor cihaz. Normal mi bu?

normal.

standart (kullandığımız) monofaze prizlerde yön önemli olsaydı ters takılmaması için önlem alınırdı. polaritenin önemli olduğu istisnai cihazlar olabilir.

prizleri bağlayan elektrikçi sağcı mı, solcu muydu acaba?

Hocam onları ben bağladım, elektrikçinin nasıl bağladığını hatırlamıyorum; bir şeyler denerken en son bu şekilde bağlamıştım. Ne solcuyum ne sağcı

Diğer forum sitesinden

Not: Alıntıdır

Philips SPS1063A/51 akım koruyucu priz aldım ve Protected (Korunuyor) göstergesi kırmızı yanıyordu.
Grounded (Topraklı) ise yanmıyordu.

Philips’e bunun ne anlama geldiğini sordum fakat cevap veremediler.
İlginçtir, Philips’in bilemediğini ürünü aldığım firma bildi!
Firmadan iki önemli bilgi öğrendim.

1- Protected göstergesinin zaten kırmızı LED olduğunu ve kırmızı yanmasının normal olduğunu söyledi.

2- Her iki göstergenin aynı anda yanıp yanmadığını sordular.
Ben de sadece Protected göstergesinin kırmızı yandığını, Grounded göstergesinin yanmadığını söyledim.
Fişi prize ters taktığımı, diğer yönde takmamı istedi.
Önceki konumda priz bağlantıyı ters bağlanmış gibi algılıyormuş.
Dediği gibi yapınca her iki gösterge de yandı.
Grounded (Topraklı) gösterge de yeşil yanmaya başladı.

Philips akım koruyucu priz alan herkes için gerekli ve önemli bu bilgileri paylaşmak istedim.
Darısı bu bilgileri müşterileriyle paylaşması gereken Philips’in başına!

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…