Fiber optik kablo görüntü taşıma

srkn789

Üye
Katılım
8 Haz 2015
Mesajlar
43
Puanları
1
Yaş
34
İYİ GÜNLER
200 civarında kameradan elde edeceğimiz görüntüleri (kameralar 60fps ve hd 1280x720çözunurlukte) fiber optık kablo ile bir merkezden izleyeceğiz. kaç per yada core kullanmamız gerekiyor. mesafe 10 km araya repetear atmak gerekiyor mu? Göruntu kalitesinde sıkıntı yasamadan uzaktan ızlemek ve kayıt altına almak istiyoruz. ne yapmalıyız?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Merhaba İyi Günler,
Single Mod kablo ile repetear olmadan rahatlıkla yayını alabilirsiniz fakat sizin burada görüntüyü aktarmadan ziyade işleyecek cihazlarınızın özellikleri önemlidir. Eğer ip kamera kullanacak iseniz switch veya dvr cihazınız kameralarınızın gönderdiği görüntüyü rahat işleye bildikten sonra izleme noktasında fiberde sorun yaşamazsınız. Aynı şekilde analogta da bu kriterler aynıdır. İki şehir arası yolu otoban yaptınız ama şehir içleri karışıksa otobanda kazandığınız dk buralarda kaybolacaktır :)
 
teşekkürler
IP kameralar kullanılacak
single modda max mesafe nedir 75 km deniyor doğru mu
 
teşekkürler
IP kameralar kullanılacak
single modda max mesafe nedir 75 km deniyor doğru mu

Rica ederim,
Single modda verimli mesafe 70 km'dir. Farklı kaynaklarda 100 km'ye kadar çalışabildiğinden bahsedilmiştir fakat uçtan uca haberleşmenin olması demek verimli çalışacağı anlamına gelmediği için teorikten ziyade pratikte kullanım sonuçları bana göre daha önemlidir.
 
peki
sıngle mod kablolar tek tüpte 1*4 1*8 vb. gibi gidiyor yada cok tüplü 2*12 gibi oluyor galiba
ben tek tüpte 1*8 fiber ile alabileceğim saniyedekii max veri nedir. Daha doğru bır soyleyışle yukarıda bahsettiğim sayıdakı kameradan verileri alıp dediğiniz gibi switch ve dvr ların sorunsuz çalıştığını varsayarsak kullanmamız gereken fiber tipini nasıl tespit edebiliriz. Ayrıca FTL1 GM veya FTL1 GF5M gibi ifadeler neyi temsil eder.
İlginiz için şimdiden tesekkurler
 
Burada belirlemeniz gereken öncelikle nasıl bir yol izleyeceğiniz olmalıdır. Bahsettiğiniz kablolama yapılacak yerdeki iki mesafe arası çekilecek olan fiber hat hava hattı mı yer hattımı olacak? Her iki hat içinse dış etkenlere (çevresel, hayvansal, taşıtsal vb.) karşı uluslar arası standartlara uygun kaliteli bir kablo seçmeniz gerekmektedir. Tek tüp çok tüp olayı ise, fiber kablo hassasiyeti gereği en adisi dahi kullanılsa bir takım izalasyonlar içerir. En son kablo merkezinde tüp ve içerisinde veri iletimini sağlayan core lar mevcuttur. Bunu daha iyi anlayabilmeniz açısından elektrik kablosu ile örneklendirebiliriz. Çok damarlı kabloları ele alalım. İzalasyonunu sıyırdığımızda içerisinde bir sürü ince ince tel çıkar. Her bir tel fiberde 1 core olarak düşünün. İzalasyonu sıyırdığımız kabloyuda tüp olarak nitelendirin. Bunun daha büyük kablolarda (Şebeke) kablolarında olduğunu varsayarsak bu sefer kalın bir kablo, içerisinde tüpler, tüpler içerisinde ise core lar olacaktır. Fiberde de aynı mantıktır. 1*4 dediği tek tüp içerisinde iletim yapan 4 core demektir. Buda karşılıklı düşünülecek olursa bu kablo ile 2 ayrı hat götürülebilir demektir. 1*8 de ise 4 ayrı hat götürebilirisiniz. Burada iş biraz daha değişiyor aslında. Yani siz her iki uçta da kaliteli (model belirtmiyorum) switch konumlandırdınız diyelim. 1*4 single mod fiber çekip fiber patch panelde sonlandırdınız ve gibich modüllerle switche girdiniz. Elinizde 2 tane hattınız oldu. Bunu ister tek hat kullanır birini yedek yapabilirsiniz. İstersenizde switch üzerinde konfigürasyon yaparak 2 hattıda tek bir veri yolu gibi göstererek kullanabilirsiniz. Bu sefer de yedeğiniz olmaz. Yada 1*8 çektirir 2 aktif 2 yedek yapabilirsiniz. Yani demek istediğim veri hızı olayı biraz değişken konuma düşüyor. Bu tamamen kullanacağınız fiber kablonunun yapısı, kalitesi ve switchlerin yönetilebilirliği, özelliği, kalitesi ve işçilikle alakalı bir durumdur. Tabi Bunlar haricinde çekilen hattın tam bir veri hızını öğrenebilmek için OTDR kablo ölçümü yaptırmanız gerekmektedir. Bilmem yardımcı olabildim mi?

Bahsettiğim kablonun çevre şartlarına karşı dayanıklılıkta zırh durumları;
1[1].png

Normal fiber kablolar
7.png
3.png

Cam elyaflı ve çelik zırhlı kablolar.
 
Rica ederim ayrıca FTL1 GM veya FTL1 GF5M ifadeleri de yanlış değilsem iç ortam ve dış ortam olarak nitelendirilmekte.
 
sn. @firat1986 Özel mesajda karakter sınırı olduğu için bu konu üzerinden cevap yazma gereği duydum.
Merhaba Fırat Bey,
Fiber kablolar uygun şartlarda fiziksel bir hasara maruz bırakılmadıkları sürece ömürlük olarak kullanılabilirler. Mevcut kablonuzun dış izolasyonunda bir hasar yada sert bir bükülme vb durum yok ise ışık testi yaparak çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz. Bu test için amatör olarak sıradan bir lazer kullanabilirsiniz yada bu iş için özel olarak tasarlanmış lazer kalemlerinden temin edebilirsiniz ama bu kalemler sadece tek bir kablo kontrol etmek için temin edilemeyecek kadar maliyetlidir. Sıradan bir lazeri kablonun bir ucundan dik açı ile tutarak diğer ucunu gözlemleyebilir yada uzak mesafede ise gözlemletebilirsiniz. Bu arada hatırlatmak istediğim bir nokta eğer fiber uçları sonlandırılmamış bir kablodan bahsediyorsak eğer, uçların kırılmış yada toz vb dış etkenlerden tıkanmış olma ihtimali yüksek olabilir. Bu gibi bir durum var ise kabloyu bir miktar açıp temiz bir core üzerinden lazer testi yapmanız gerekebilir. Yalnız dikkatli olun kablo cam yapılı olduğu için çok çabuk kırılacak ve elinize batma olasılığı yüksek bir yapıya sahiptir.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,691
Mesajlar
929,045
Kullanıcılar
452,397
Son üye
otomasyon1es

Yeni konular

Geri
Üst