Fiber Optik Sensör Kablo İle Yangın Ve Çevre Güvenliği

nefer87

Üye
Katılım
11 Eyl 2008
Mesajlar
287
Puanları
1


Günümüzde özellikle büyük şehirlerin hemen her bir bölgesinde, insanların kısıtlı zamanlarında farklı ihtiyaçlarını tek bir merkezde giderebildikleri karmaşık bina komplekslerinin yükseldiğini görmekteyiz. Ofis, rezidans, alışveriş ve gösteri merkezlerinin toplanması, tek bu bir farklı komplekste fonksiyonları destekleyecek bina altyapı sistemlerinin de eskisine göre daha karmaşık ve bütünleştirici şekilde tasarlanması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır.

Son yıllarda, ses ve datanın yanı sıra yangın algılama, alarm, kartlı geçiş, kamera, bina yönetim sistemleri gibi pek çok altyapı sistemlerinin IP tabanlı sistemleri kullanmaya başlaması nedeniyle, IT altyapısı bu tarz binaların en kritik sistemi haline gelmiştir ve IT kablolama altyapısı bu tip binaların ya da kuruluşun tüm ticari süreçlerinde oldukça önemli oynaması sonucunu doğurmuştur.

Albert Einstein’in kuantum mekaniği ve Theodore Maiman’ın optik frekansta lazer hareketini gerçekleştirmesi ile lazer ışınının endüstriyel süreçlerde kullanılmaya başlanmasına ve bunun sonucunda fiber optik iletişimin gerçekleşmesini sağlamıştır.

1960’larda cam fiberlerin kısa mesafelerde ışığı taşıyabildiği ispatlanmış ve 1970’lerin ortalarından itibaren de İngiltere ve Amerika Birleşik Devletlerinde ticari olarak fiber optik sistemler kurulmaya başlanmıştır. O tarihlerde yalnızca bir veya iki kilometreye kadar sinyal iletebilen fiber optik sistemler, gelişen teknoloji ile birlikte limitlerini giderek arttırmıştır.

1988 yılında Tyco Telecommunication 6000km uzunluğundaki ilk transatlantik fiber optik kabloyu okyanus altından döşeyerek Avrupa ve Amerika kıtasını birbirine bağlamıştır.

1980’li yıllar ise fiber optik iletişimin, telekom ağlarında bakır, mikrodalga ve uydu iletişimin yerini aldığı yeni bir alternatif iletişim haline gelişmesine tanık olmuştur. 1990’lara gelindiğinde ise artık CATV (kablo tv) sistemleri bile fiber üzerinden taşınmaya başlanmıştı. Ses ve internet servislerinin her ikisinin tek bir kıldan sağlanması ise artık bu servislerin fiber üzerinden evlerimize kadar ulaşmasının önünü açmıştır. Aynı zamanlarda, uzun mesafe desteği ve parazitlenmeden etkilenmeme özellikleriyle, fiber optik iletişim telekom servislerinin yanı sıra bilgisayar ağları ve yerel alan ağlarında da kullanılmaya başlandı.

Günümüzde fiber optik teknolojisi artık sadece telekom ve yerel alan ağlarında değil, havacılık, otomotiv sektöründen, güvenlik ve zayıf akım sistemlerine kadar bina içi zayıf akım sistemlerinin tamamında uygulanabilen yaygın bir teknoloji haline gelmiştir.


Fiber optik sensör kablo ile yangın ve hareket algılama temeline dayalı çözümler özetle aşağıdaki 3 teknolojiyi barındırmaktadır:

1- DAS (Distributed Acoustic Sensing):
Fiber Optik sensör kablo ile ortamdaki hareketliği algılama temeline dayalı çevre güvenlik sistemidir. (Sınır / Çevre Güvenliği, CCTV ve Anons Sistemleriyle Entegre Kurgu İmkanı). Çevre güvenliğinde geleneksel kamera ve alarm sistemlerinin ötesinde, korunacak alanın etrafına sanal bir duvar örerek, çevresel faktörlerden etkilenmeden tehlikeli durumların algılanmasını sağlar. Bu yeni teknoloji, çevre güvenliğinde insan faktörüne gerek kalmadan en doğru şekilde algılama yapar. Gömülü veya Çit/Duvar üstü uygulama yapmak mümkündür.



2- DTS (Distributed Temperature Sensing): Fiber Optik sensör kablo ile ortamdaki sıcaklık değişimini algılama temeline dayalı yangın güvenlik sistemidir. (VdS / EN54-22 Onaylı) Geleneksel sistemlerdeki noktasal, hava örneklemeli veya ışın tipi algılamalardan daha verimli çalışan bir sistemdir. Yangının meydana gelme durumunu en erken ve en doğru lokasyon belirlenmesiyle müdahil olunarak can ve mal kayıplarının önüne geçilmesi için önlem alınmasına imkan sağlar.



3- RTTR (Real Time Termal Rating): Çevresel ve kablo içi faktörleri de değerlendirerek enerji hatlarındaki (kablo) dinamik sıcaklık değişimini ve akım değişkenliğini gerçek zamanlı izlemeye olanak sağlayan sistemdir. (Geleneksel yöntemlerle yapılan kağıt üzerindeki akım taşıma hesaplarına nazaran %20 ile %35 arasında ekstra taşıma kapasitesine imkan sağlar. Bu sayede mevcut enerji üretim tesislerine ilave edilmesi planlanan generatörlerin aynı altyapı ile kurulması mümkün olacaktır.)



Neden Fiber Optik?

*
Kablonun her bir metresi bir sensör görevi görmektedir.
* 10 km’lik fiber optik sensör kablo, 10.000 adet sensör demektir. Alarm noktasının net olarak belirlenmesini sağlar.
* Sahada arıza oluşturacak elektronik, metal ve hareketli parça yok.
* Kolay ve hızlı kurulum imkanı.
* Bakım maliyetlerini en aza indirme.
* Fiber optik kablonun yapısı gereği EMI/RFI (elektromanyetik ve radyo frekans) gürültülerden etkilenmez.
* Diğer sistemlerle entegrasyon için röle çıkışları ve yazılımsal entegrasyon için TCP/IP, RS232/RS485, Modbus arayüzleri.
* Harita yazılımı sayesinde tesisin vaziyet planı üzerinde görsel alarm izleme, diğer sensörlerin takibi ve gerekli müdahaleler için kontrol senaryoları.
* Yüksek ömürlülük. (>20 Yıl)

Uygulama Alanları

*
Endüstriyel Tesisler
* Enerji Santralleri
* Enerji Nakil Hatları
* Boru Hatları
* Karayolları ve Demiryolları
* Siteler ve Özel Konutlar

NOT: Projelendirme ve uygulama ihtiyaçlarınız için doğrudan benimle iletişime geçebilirsiniz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…