Fotosel ile Üretim Konveyörü üzerindeki ürünleri sayma hakkında?

Arkadaşlar hepinize çok teşekkür ederim ilginizden dolayı, şimdi şöyle söyleyeyim sıcaklık olarak elimin altında bir bilgi yok ama resimde görünüyor malzemelerin durumu sıcaklık olarak biraz bilgi verebilir, tam sıcaklığı da öğrenebilirim. şimdi sıkıntımız birde şurada bizim her makinemizde konveyör yok bazı makinelerde direk operatör tarafından dövülen parça kasaya atılıyor bunu sayabilmemizin bir yolu var mıdır? Konveyör olanlarda indüktif sensör işimizi görür sanırım ısı ve vibrasyona dayanıklı bildiğim kadarıyla.

Örnek parça resmi

Resimde görülen malzeme kızgın haliyle fotosel için giriş oluşturmaya uygun görünümde. Kızgın demirin yaydığı ışınımın fotosel ile algılanması malzeme tesbitinde kullanılmakta.
Malzemenin sıcaklığına göre hangi dalga boyunda ışınımda olduğunun tesbiti ile uygun devre tasarımı düşünülebilirken, ısı yayınımı da giriş olarak incelenebilir.
El ile yapılan yüklemede, parçanın tutulması halinde tuttuğu parça üzerinden ve ya maşanın kendisinden(maşadaki bir anahtar da olabilir) sağlanan iletkenlik ile giriş oluşturma, parçayı üreten makinanın vuruş sayısı ile değerlendirme, parçanın atıldığı kısma yerleştirilmiş bir fotosel ve ya başka tür bir algılayıcı kullanımı, parçaların biriktirildiği yerde tartılması, parçanın atıldığı kısımda düştüğü anda çıkardığı ses ile(diğer sesler sebebiyle uygun olmayabilir) ve aklımıza gelmeyen birçok usulle tesbit düşünülebilir.
Bahsi mevzu girişler uygun Elektronik devreler ile sayımda kullanılabilir yine tartılma da uygun devreler ile sayı hakkında bilgi verebilir.
Değişik uygulamalarda parçanın değişen sıcaklığından ötürü değişen fiziksel özellikleri (manyetik özelliği, iletkenliği vb) incelenmesi gerekebilir.
Başarılar dileriz.

Merhaba hocam, evet hepsi düşünülebilir birkaçı hariç mesela tartım tartım zaten yapılıyor ancak hiçbir zaman kesin sonucu vermiyor, çıkardığı ses de mümkün görünmüyor zaten dövme hane çok sesli bir ortam, makine vuruş sayısı da bize tam sonucu vermiyor, çünkü bazen deneme amaçlı vuruş yapılıyor yada başka bir nedenden ötürü tekrarlayan hareket olabiliyor, bizim için tek çare fotosel yada benzeri bir algılayıcı ile çözmek gibi görünüyor, burada da en uygun ve maliyeti düşük bir çözüm arayışı içindeyiz...

İlginize için teşekkür ederim, fikri olan arkadaşlardan yorum bekliyorum...

Autonics pulsemeter ile hertürlü sayabilirsiniz. Uygun sensor ile.

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.

Rica ederiz.
Bahsettiklerimiz kimi olumsuz şartlarda geliştirilerek kullanılması gerekliliği ile basit bir çözümün dışına çıkabilir. Mesela ses dalga boyu vb ayrışıma sokulursa ayırt edilmiş olan ses kullanılmış olur. Eksiksiz bir seri üretimde işlemler yerine oturmuş olduğundan bahsettiğimiz vuruş sayısı önemli bilgi olur. Mesela gayet nadir olabilen sapmalar düzeltilir.
Yalnız tartımın sonuç vermemesinin sebebi incelenmeli. Parça ağırlıklarının değişimi artan parça sayısında önemli sonuç değişikliklerine neden olabilir ama sayı az iken tartım doğru sonuç vermeye ugundur. Mesela parçaların atıldığı kısımda Elektronik olarak kısa sürelerde yapılan tartımlar (arasındaki farklar) yorumlanarak malzeme artışı olarak eklenebilir.
Bahsettiğimiz iletkenlik gibi daha aklımıza gelmeyen birçok yöntemin yanısıra mekanik bir etki ile de sonuca gidilebilir. Parça atılırken hareket ettirdiği bir kısım yorunmlanabilirken, fotosel ve ısı tesbiti ve ya hareket vb sensörler ile işi bitirmek de zor olmasa gerek.
Üretim hattı, parça teknik resmi ve malzeme özellikleri, ağırlığı(ve hassasiyeti) işlem hızı gibi beklentiler,ve daha eklenebilir bilgiler ile takip edenlere efektif bilgi sağlanabilir.
Başarılar dileriz.

Peki biz büyük ihtimal sensör kullanacağız yine aklımda şöyle bir şey var kasaların üstüne metal bir iskelet üzerine ağızı ayarlanabilir bir huni şeklinde aparat yapıp atılan her parçanın yani huniden geçen her parçanın sayımını yapacak ve en önemlisi bizim makineden çıkan parça sıcaklığı ortalama 900-1000 derece oluyor bu ısılara dayanıklı bir sensör var mı? sonuçta parça geçerken çok sıcağa maruz kalmasada parçaların konulduğunu kasanın üstünde duracağından yine yüksek sıcaklıklara maruz kalacak.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…