fotoselli lavabo bataryalarına elektrik hattı çekilmesinin mevzuata uygunluğu

ali.celebi

Üye
Katılım
17 Nis 2010
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
36
Sayın meslektaşlarım;
Bir elektrik teknisyeni olarak benden bir binanın lavabolarında bulunan fotoselli lavabo batarlarına elektrik hattı çekilmesi istenmektedir. Ancak bölgenin nemli yer ve lavaboların yanyana 10 adet olması kafamı kurcaladı. Sonuçta devamlı suyun bulunduğu bölge. sizce bu durumun mevzuata uygunluğu nedir nasıl bir elektrik hattı çekilmedir?
 
Kafanı neden kurcalasın nemliyer için; nemliyer kablosu ve malzemesini kullanırsın. Yakın olması senin için avaantaj fazla malzeme gitmez.
 

220 Volt mu? İzolasyon trafosu ile kullanım gerekebilir, araştırmak lazım. Alçak gerilimde olabilir, 220 V olacağını sanmıyorum.

Saygılar...
 
Elektrik iç tesisler yönetmeliği

Madde 61 - NEMLi VE ISLAK YERLER

a) Sabit tesis için yalnız plastikle kaplı nemli yer ve iletkenler yada kablolar kullanılabilir.

b) Elektrik işletme araçlar i en azından su damlalarına karşı korunmuş tipte olmalıdır. Bunlar yoğuşma suyu toplanmayacak biçimde yapılmalıdır.

c) Fiş-priz düzenlerin yalıtkan korunacağı bulunmalıdır. Bunların kullanıldıkları yerdeki olağanüstü etkiler metal bir korunacağı gerektirebilir. Bu durumda metal koruncaklı fiş-priz düzeni kullanılmalıdır.

d) El lambaları su demetlerine (yüzmelere) karşı korunacak tipte olmalıdır.

e) Döşemelerine, duvarlarına ve donatımına temizlik amacıyla su fışkırtılan yerlerde bulunan ve üzerlerine doğrudan su püskürtülen işletme araçları en azından su demetlerine karşı korunacak tipte olmalıdır.

f) Yıpratıcı etkisi olan buhar ve dumana açık metal parçalara, örneğin koruyucu boya yada dayanıklı gereçler kullanılarak korozyona karşı korunmalıdır.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…