Frenleme Direnci olmazsa?

INFINITY

Üye
Katılım
7 Eyl 2007
Mesajlar
64
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaslar 7.5kw bir servo motor icin frenleme direnci atmaz isek sonuc ne olur surucu yanarmi yoksa baska sikintilarmi olur?
 
Frenleme direnci motorun geri bastıgı voltajı sönümler yük frenleme direnci olmadan yük durumlarında gec duruslar yasayabilir ve sürücüyü yanma tehlikesine sokabilirsin eger temin edemiyorsan frenleme omaj nı ve gücünü cıkar sardır derim 50 milyonluk frenleme direnci icin sürücüyü riske sokmaya degmez
 
uygulamaya bağlı. ama eğer servo motorsa muhtemelen hassas konum için kullanılıyorsa ani dur kalklardan dolayı sürücüde intemediate devrede aşırı dc gerilimler oluşabilir. kullanman iyi olur bence.

direnç için hesap yöntemleri de mevcut ama sürücü kataloğundan bulabilirsin.
 
evet sürücünün yanma tehlikesi olabilir sonuçta motoru durdur emri verildiğinde mühürlenmezse sürücü de sapıtabilir zamanla
 
Çalıştığım uygulamalarda eğer servo motor dikey hareketler yapıyorsa yani dururken yerçekimini de yenmeye çalışıyorsa frenleme direnci kullanıyoruz. Kullandığın sürücünün markası ne bilmiyorum ancak Siemens'in bu konuda geliştrdiği sinamics + smart line güç modüllerini kullanabilirsin. Yatay eksende frenleme direncine gerek kalmaz. Smartline rejeneratif çalışarak servodaki frenleme anındaki kinetik enerjiyi şebekeye geri basar. Ancak dediğim gibi dikey eksende güvenlik manasında çoğu zaman frenleme direnci kullanılır..
 
yüke bağlı olarak karar verilmeli,
yükün frene ihtiyacı yoksa frenleme direnci kullanmana gerek yok,
aksi durumda frenleme direnci mutlaka kullanılmalı zira dc barada aşırı gerilim endüklemesi olacağından sürücü hata verecektir.
 
mümkün oldunca frenleme direncini iptal etmememenizi öneririm
 
Genelde 50-60 ohm 1000w gibi oluyorlar

Arkadaş genelde bu değerlerde olur demiş ama, böyle bir genelleme yapmak zor ve çok merdiven altı bir ifade olur. bir kere mutlaka fren direnci kullanmalısın. Bu direncin ohmajı sürücünün kataloğunda mevcuttur ama güc uygulamaya göre seçilir. uygulama yatay eksende veya dönme hareketi ise bu direncin gücü 20 de bir ya da 10 da bir bile seçilebilir. Ama hareket dikey eksenli ve jeneratif çalışma süresi uzarsa direncin gücü yüksek olur. mesela yüksek mesafeden bir yük indiren vinç için frenleme direncinin gücü, motor gücüyle aynı seçilir.
Yani pratik olarak piyasada 1/20 ya da 1/1 oranında değişen değerlerde hesaplanır. Direncin seçimi ile alakalı bilgi için aşağıdaki link gözden geçirilebilir.
Elektres Teknik Bilgiler - İvertör Frenleme Direnci Gücünün Ekonomik Seçimi için Kriterler
Direnç kullanmazsan bu uygulama için konuşursak, sürücü hata mesajı verir ve sistem durur.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,833
Mesajlar
930,587
Kullanıcılar
452,659
Son üye
ertkn

Yeni konular

Geri
Üst