Sayın fultek iyi güzel yaptıklarınız çok büyük bir başarı mucize gibi anlatmışsınız. Mühendisliğin 2. ayında .NET kontrollü plc-panel-sürücülerle haberleşen üstelik ISO9001 formatında raporlar oluşturan scada yapmıştım ben. hala da yenilerini yapıyorum. Yani activex diye sağladığınız modbus haberleşmesi için gereken herşey manuellerde var sadece .net bilgisi olması yeterli. Hatta o da olmasa bile bilgisayar kullanabilen birisi manellerden yola çıkarak geliştirebilir. Arkadaşların gözü korkmasın. Dünyalar kadar para harcamaya gerek. İhtiyacınız olan şey visual studio ve port başka birşeye gerek yok.Bunlarla İstediğiniz gibi SCADA yazabilirsin. Analog Dijital okuma yazma, motor kontrol, start stop ve daha bir çok şeyi yapabiliyorsunuz ve hiç te zor değil. Gelelim modbus'a çoğu sürücünün plc'nin modbus haricinde activex'leri server'ları dde ve ocx dosyaları da bedava yani modbus zorunlu değil. başlangıç seviyesinde anlatımda internette var visual basic.NET scada yazıp sorun google'A o size söyleyecektir. Yardımcı da olabilirim kaynak konusunda isteyene modbus olsun server olsun kaynak kod bile yollarım. Aslına SCADA değil bu tarz şeyleri ÜCRET karşılığında satma devri bitti. Kolay gelsin