Güç kaynağı kapandıktan sonra gerilimin devam etmesi

Erdem⁣

Paylaşımcı üye
Katılım
14 Ocak 2013
Mesajlar
713
Puanları
106
Elimde oldukça eski farklı çıkışlarda gerilim veren DC bir güç kaynağı (basit bir adaptör) var. Hatta 7.5 volt düğmesi artık nedense 12 volt vermeye başlamış.

Biraz önce PWM ve mosfet ile fan kontrol uygulamasını test ettim. Güç kaynağını kapattım hala 12 volt gerilim ölçüyor. Kullandığım multimetre Mastech MS82110 kalem türü multimetre.

Aradan o kadar zaman geçmesine rağmen gerilim 11.94 volta düşmüş. Sanırım enerji depolayan bir devre elemanında (sığaç vs) gerilim depolanıyor.

Bu gerilimi güvenli olarak nasıl sıfırlayabiliriz.
 
Depolayan kapasiteyi bulup ona seri bir direnç bağlamalısınız direnci ise gnd ucuna bağlarsanız olur.
 
Teşekkürler.

Peki AC/DC gerilim kaynağının (adaptör) değişen gerilim çıkışları var (1.5, 3.0, 4.5, 6, 7.5,9 ve 12 V).

Örneğin anahtardan 7.5 V seçtiğimde 12 V veriyor. 12 V seçtiğimde ise multimetre ile ölçtüğümde 18 V veriyor. Anladığım kadarıyla bu gerilim sınırlaması olmayan bir güç kaynağı ("unregulated power supply")

Bilgisayar kasasından söktüğüm Noctua DC 12 V, 0.05A, 0.60W bir fanım var. 12 V güç kaynağını, IRF540 mosfet ve Arduino'nun PWM ucunu kullanarak bu fanı farklı hızlarda çevirmek için kullanıyorum.

Anahtar üzerinden 12 V seçip ( yüksüz 18 V) fanı bu gerilimle çalıştırabilir miyim. Ölçmedim ama bu gerilim yük altında 12 V'a düşüyor olabilir mi.

12 V güç kaynağı kullan derken kasdettikleri yük altında 12 V veren bir güç kaynağı mı yoksa yüksüz 12 V veren güç kaynağı mı.

Eğer yüksüz 12 V'u kasdediyorlarsa sanırım anahtar üzerinden 7.5 V seçmek yeterli olacak.

Bir de 3 kablolulu fanlarda 'tacho' denilen sarı bir kablo var. Bu fanın dönüş hızını veriyor. Bu çıkış 5 V mu? Bu çıkışı Arduino'ya bağlasam ve okusam bir sıkıntı olur mu?

Halihazırda Arduino devresi mosfet marifetiyle 12 V DC devreden tecrit edilmiş, ayrılmış durumda. Sadece güç kaynağının toprağı ile 5 V Arduino'nun toprağı birbirine bağlı.

12 V güç kaynağından gelen kırmızı kablo doğrudan doğruya fana gidiyor. Fandan gelen toprak kablosu mosfetin D ucuna bağlı. Mosfetin S ucu toprağa bağlı. G kontrol ucu ise Arduino'nun 9 numaralı PWM ucuna bağlı.
 
Ölçü cihazıyla olc asimi disimi
Adaptör tam doğrultma olmadığı için 18 volt veriyor ama yani ac adaptor olabilir yuk binince 12 verır yani 12 voltaj la çalışan bir fanı Bağlasan çalışır eyer elektronik te bilgin varsa çıkışta bir ad köprü diyot Bağlasan çıkış devamlı 12 voltaj verecektir adaptör asi olabilir eyer disi bir fan Bağlasan yanabilir bu duruma dikkat et
 
Adaptörü sök şişen kondansatör varmı bak özellikle zener diyot varsa sağlamlık testi yap direnc vs acık devre yada kısa devreye yakın olan değerler blok kondansatöründeki voltajı geç boşaltmaya neden olur ters giden birşeyle var zaten 7.5 12 volt veriyor zenerle regüle edilebilir entegre ilede olabilir hatta daha gecen günü smps de başıma başıma geldi 5volt çıkmıyordu 5volt veren sürücü üzerinde yoğunlaştım devre takibi yapınca zener diyot gördüm ölçtüm kısa devre çıkardım tekrar ölçtüm aonuç aynı değiştirince geldi güvenlik açısından 400 voltluk kondansatörü ölçü aletinde boşaltırken kısa devre varken geç deşarj oluyordu kısa devreyi kaldırınca süre düştü bu her zaman böyledir aklıma gelenler bunlar kolay gelsin.
 
Kardeş söylenen değerlerin hepsi RMS değerdir. Smps uçları da dc çıkış verir fan motorunun çalışma aralığı 18 v u kapsıyorsa çalışır ama nominal çalışma voltajı 12 ise orada çalıştır bence. Senin power supply bozuk muhtemelen arkadaşların dediği gibi tl431 ve optolaeina bak muhtemelen geri beslemende veya kontrol chip in arızalı.
 
Dün bu konuyu EE. SE'de de sormuştum. Söylediklerine göre güç kaynağında bir sıkıntı yok.

Ama sığacın üzerinde kalan yükü söndüren bir direnç koymamışlar. Bu direncin değerini de 1K ile 2.2k 1/4 watt arasında olabileceğini söylemişlerdi.


Dün güç kaynağını açtım baktım 16V 1000uF elektrolitik sığaç varmış.

Sonra kapattım. Tekrar 12 V ölçtükten sonra 2.2 K ve 1K'lık direnci bağlayarak gerilimi söndürdüm. Ama şimdi aradan biraz zaman geçti.

Biraz önce 161 mV olan gerilimi 171 mV'ye kadar geldi. Gittikçe de artıyor gibi gözüküyor.
Buradaki bilgilere göre de sığacın gerilimine göre her volt için 5 ila 50 ohm arası olacak şekilde yüksek watt'lı bir direnç önermişler.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…