Güç kaynağına alıcı bağladığımda led yakma

Sn ustam bu cevabi bekliyordum zaten. Yapilamayacagini ben de biliyorum.
Benim kizdigim nokta soru soran kisiye acemiler acemisi deyip de soruyla alakali olmayan cevap verilmesi. Uyarmama ragmen benim yazilani anlamadigimi ileri surulmesi.
Ben elektronikte hicbir zaman iddali olamam hem meslegim degil hem de okumadim.
Tesekkur ederim saygilar...
 
Sen soru sahibini bosver... Ben sana soruyorum. Led normalde yanmayacak. 12v 'a veya 5v 'a veya 3.3v'a yuk baglandigonda led yanacak...
hocam polemik yapmaya devam ediyorsun hala
hocam soru sahibi alınmamış sen neden alınıyorsun, bırak ta kendisi cevap yetiştirsin bana.
şunu okuduktan sonra kendi yazdıklarımı tekrar okudum herhangi bir aşağılama ya da hakaret göremedim. öyleyse devam edebiliriz.öyle mi hocam?
 
Son düzenleme:
Anlatırsan anlarım ustam. Uğraştığın 220v değil sonuçta. Kullandığımız psu akım korumalı. Zaten kısa devrede kendini kapatıyor. Olsa olsa 2-3 led patlatır, 3-5 direnç yakarız.

Anlatmayacaksan da boşuna ellerini yorup klavyeni eskitme.
Kusura bakmayın arkadaşlar. Birkaç gün foruma uğrayamadım. Yapılamaz diye birşey yok. Bir yerde yapmışlar. Şu an kurum interneti olduğu için video paylaşamıyorum.

Aslında düşüncem şuydu. Güç kaynağına yük bağladığımızda - tarafında küçük de olsa bir akım geçişi olur mu? Bu akımı transistörün base ucu ile kullanabilir miyiz?
 
Son düzenleme:
Arkadaslar merhabalar,

Benim anladığım guc kaynagi calisirken led yanmayacak. Cikisa seri direncle led baglanirsa o led guc varken surekli yanacak. Ledin yanma mantigi o kanaldan guc cekmeye basladigimizda yani calisilan kanala yuk baglaninca led yanacak ise yukaridaki yontem duzgun calismaz.

Bu mantik icin bir minimum akim belirlenmelidir. En mantikli cozum olarak ,

Akim koluna dusuk omajli bir direnc takmak ve akim cekilince bu direnc uzerinde dusen gerilimi bir opampa girip opamp karsilastirma yapacak. Akim aktigini algilayan karsilastirici cimis verecek.

Daha basiti ama ust akim ne olur bilmiyorum yine devreye seri direnc baglanir. Bu direnc uzerinde dusen gerilim ile bir transistor iletime sokularakta led yakilabilir.

Aklima en basit bu iki yontem geliyor.

Sanirim sorunun cevabi bu.
 
Serkan hocam.
Bana 12v için 4-5 amper, 5v için ise 2 amper akım yeterli olur. Ama sizin yönlendirmeleriniz doğrultusunda yine akımda düzenleme yapabiliriz. 5v çıkışı usb ile telefon şarjında kullanmayı düşünüyorum. 5v en az 2A olmalı.
 
böyle bir devre gayet yapılabilir bence. teorik olarak mümkün ama pratikte uğraştırabilir. gördüğüm kadarıyla konuyla ilgileneler de var. hep beraber kafa yorarsak olur bence. hatta serkan-48 hocamız ipucu vermiş bize.
ölçü aletlerinde kullanılan şönt direnç denilen devre elemanı bizim işimize yarayabilir. mesela şunun gibi bişey:

https://www.banggood.com/External-S....html?rmmds=search&ID=515283&cur_warehouse=CN
 
Son düzenleme:
bunu sadece örnek olsun diye verdim. yoksa piyasada değişik değerlerde şöntler var zaten.
konuyu biraz detaylandırayım: şönt olarak bilinen bu devre elemanları akım trafosunun yaptığına benzer bir görev yapar. ikisi kalın ikisi ince dört adet bağlantısı vardır. kalın uçlar akım yolu üzerine seri bağlanır. ince uçlar ise ölçüm devresine bağlanır.
şönt üzerinden belli seviyede bir akım aktığında ölçüm uçları üzerinde mV seviyesinde bir gerilim düşümü olur, biz de bu değeri ampermetre üzerinde Amper cinsinden okuruz.
bu uçlar arasında bir gerilim düşümü olduğuna göre aynı zamanda bu uçlar arasında mA seviyesinde bir akım da akacaktır.
mA seviyesindeki bu akımı bir ledi tetiklemek için kullanabilir miyiz acaba?
 
Son düzenleme:
Daha basit yöntemler var, daha önce paylaşmıştık hatta. Reed roleli hazır role de kullanabiliriz ki bunlar zaten 5v Luk oluyor, ya da yine reed role üzerine bobin oluşturacak şekilde bir kaç tur dolamak yetmesi gerekir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…