güç trafoları

Katılım
14 Eki 2006
Mesajlar
72
Puanları
1
Yaş
40
herkese slm...benim sorum şu olcak güç trafolarında TERMİK İMAJ diye bişey var bunun görevini ve çalışmasını bilen varsa bizi bu konuda aydınlatabilirmi.......bi başka sorumda şu yine güç trafolarında %uk ve %ık yani kısadevre gerilimi ve kısa devre akımı bunların tam olarak neyi ifade ettiğini merak ediorum.herkese saygılar
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
tamam onu bulduk asıl sorum termik imaj dı
 
termik imaj kelimelerini bir arada ilk kez duyuyorum. belki ingilizceden kötü çevrilmiş bir deyim olmasın bu.
 
herkese slm...benim sorum şu olcak güç trafolarında TERMİK İMAJ diye bişey var bunun görevini ve çalışmasını bilen varsa bizi bu konuda aydınlatabilirmi...

Forumdaki konu: https://www.kontrolkalemi.com/forum...erkezlerinde-uygulanan-koruma-tertipleri.676/

İndirme linki: TRANSFORMATÖR MERKEZLERİNDE UYGULANAN KORUMA TERTİPLERİ

4 - TERMiK KORUMA

B - SARGI SICAKLIGI ÎLE KORUMA

Sargı sıcaklıgının dolaylı olarak ölçülmesi ve belirli bir degere ulastıgında sınırlandırılması amacıyla uygulanan bir koruma tertibidir. Sıcaklık değisimi, elektrikî olması nedeniyle kumanda panosuna yerlestirilen bir Ölçü aletiyle gözlenebilir.
Sargı sıcaklıgıyla koruma, TERMiK İMAJ RÖLESİ adı verilen bir uygulama ile gerçeklestirilir. Bu uygulamanın olusumu için sekil- 27 de görüldügü gibi, transformatör tankının kapagında ve izolasyon yagı ile dolu olan sonda yuvasına bir ısıtıcı konur.
Isıtıcı transformatörün primer businglerinden birine yerlestirilen uygun oranlı bir akım transformatörünün sekonderinden beslenir. Dolayısıyla ısıtıcı çevresinde yag sıcaklıgına ek olarak,sargılarınkiyle orantılı bir sıcaklık artısı meydana gelir.
Ayrıca sonda yuvasına,sıcaklıga duyarlı bir de direnç yerlestirilir. Sonda yuvasındaki sıcaklıga baglı olarak direnç degerinde olusan degismedir Ohmmetre ile belirlenir. Ancak Ohmmetrenin skalası,direnç üzerindeki degismeyi olusturan sıcaklıga göre düzenlenir. Bu nedenle ölçü aletinin akalasında dogrudan sıcaklık degeri okunur. Sonda yuvasına yerlestirilen sıcaklıga duyarlı direnç, O C da belirli direnç değerinde yapılır ve bu özellik 100 Ni veya 100 pt gibi bir sembolle belirtilir. 100 rakamı.direncin 0° C da 100 Ohm oldugunu: (Ni) nikelden, (pt) platinden yapıldıgım belirtir. Direncin 0° C deki degeri ve yapıldıgı metali belirten sembol,sıcaklıga göre düzenlenen Ohmmetre üzerinde de belirtilir.
Transformatör merkezlerindeki sıcaklıga göre direnç değerinin ölçülmesi, WESTON KÖPRÜSÜ olarak bilinen bîr direnç Ölçme sistemiyle gerçeklestirilir. Söz konusu ölçme sisteminin koruma sekline dönüstürülmesi, doldurulmus; sistemde açıklandığı gibi yapılabilir. Uygulamada,yag ile sargı sıcaklığı arasındaki fark, 5° C olarak kabul edilmekledir. Bu nedenle sargı sıcaklıgına göre belirlenen alarm ve açma değeri .yag sıcaklıgına göre belirlenen degerden 5° C fazla yapılır.
 

Ekli dosyalar

  • TRANSFORMATÖR MERKEZLERİNDE UYGULANAN KORUMA TERTİPLERİ.pdf
    446.6 KB · Görüntüleme: 20
evet bende bunu arıyordum teşşekürler.............
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…